Fugl på gren

Bildene blir lett litt kjedelig når fuglen sitter stille på et fuglebrett eller en gren. Se i stedet om du kan fange fuglen med kameraet ditt når den er i ferd med å lande eller lette.

© Shutterstock

3 nybegynnerfeil som ødelegger fuglebildene dine

Da vi begynte med fuglefotografering, var det særlig tre feil som gjorde at vi fikk dårlige resultater. Her ser du hvordan du unngår å gjenta feilene våre.

1. Fuglen er på vei ut av bildet

Den første feilen er den mest vanlige blant fuglefotografer, og den handler om komposisjon. Fuglen skal nemlig helst ikke være plassert ytterst i bildet, for du vil jo gjerne se banen fuglen flyr i.

Tenk derfor på det gylne snitt når du fotograferer. Det er ideelt hvis fuglen er plassert en smule til høyre eller venstre for midten.

Flyr for eksempel fuglen mot venstre, fungerer det best hvis fuglen er plassert i høyre del av bildet, og omvendt når fuglen flyr mot høyre.

Foran fuglen må det gjerne være en del luft, for det gir et inntrykk av banen fuglen flyr i. Det skaper nemlig ro i bildet å kunne se hvor fuglen er på vei.

> Les også: Slik fotograferer du fugler i flukt

Uskarp fugl i trekrone

I dette bildet er fuglen for langt mot venstre og på vei ut av rammen. Her hadde det fungert bedre hvis fuglen var plassert lenger mot høyre. 

© Digital FOTO

2. Fuglen går i ett med bakgrunnen

En annen vanlig feil er at det ikke er langt nok fra fuglen og til bakgrunnen. Det gjør at både fuglen og bakgrunnen er i fokusområdet til kameraet, og derfor får du ikke dybdeskarpheten du vil ha for at fuglen skal skille seg tydelig ut fra bakgrunnen.

Hvis du fotograferer fugler i hagen din, har du mulighet for å velge hvor fuglebrettet ditt skal stå – og dermed også hvor fuglene lander og letter.

Da fungerer det best hvis du plasserer fuglebrettet et stykke unne trær og busker. Du risikerer nemlig at det blir vanskelig å få til en uskarp bakgrunn hvis bakgrunnen er for nært motivet.

> Les også: Ta flotte bilder av vinterens fugler

Fugl på fuglebrett

I dette tilfellet er det mulig å få en fugl som står enda mer ut fra bakgrunnen, hvis avstanden mellom fuglebrettet og bakgrunnen blir større. 

© Digital FOTO

3. Fuglen blir uskarp

En for lang lukkertid vil resultere i at fuglen blir uskarp, så sørg for å stille inn kameraet ditt til en kort lukkertid som kan fryse bevegelsene til fuglen.

Er fuglen i flukt, passer programmet lukkerprioritet best, for da trenger du bare å konsentrere deg om å velge en lukkertid som er kort nok til å fryse fuglen i luften. Som regel ligger den ideelle lukkertiden på mellom 1/1000 og 1/2000 sekund.

> Les også: 3 trekkfugler du bør fotografere snart

Sammenligning av et vellykket og mindre vellykket fuglebilde

Bildet til høyre viser at det er mulig å ta flotte bilder av selv de mest vanlige fuglene når kameraet er stilt inn riktig. Her er fuglen fryst med riktig lukkertid, og bakgrunnen er uskarp, noe som gjør fuglen tydeligere. Motsatt er bildet til venstre preget av bevegelsesuskarphet, og vi mister en del av de fineste detaljene på fuglen.

© Digital FOTO/Shutterstock

Kanskje du er interessert i...