Brudepar fotografert i direkte sollys med rotete bakgrunn

Den direkte solen får bruden til å knipe sammen øynene og kaster harde skygger i ansiktet hennes, mens den rotete bakgrunnen stjeler oppmerksomhet fra paret. Dette er bare én av de feilene mange nybegynnere gjør. I denne artikkelen kan du se 5 andre.

5 feil mange uerfarne bryllupsfotografer gjør

Bryllupsfotografering er en av de aller mest krevende fotografiske sjangrene – det krever nemlig at du både har kontroll på portrett-, landskaps-, reportasje- og makrofotografering. Her ser du hvordan du styrer unna de klassiske feilene.

11. juli 2018

Hvis du har et system- eller speilreflekskamera og vet bare bittelitt om fotografering, er det svært sannsynlig at du er blitt bedt om å fotografere under et bryllup, en konfirmasjon eller en annen viktig begivenhet. 

Å fotografere en venns eller et familiemedlems bryllup er en fantastisk gave og en god (og morsom) måte å få erfaring på. 

Imidlertid er det ikke særlig morsomt hvis bildene ender opp med å bli en skuffelse for både deg og det nygifte paret. 

For å hjelpe deg med å få de mest minneverdige bryllupsbildene får du derfor de fem mest typiske feilene ferske bryllupsfotografer gjør:

1. Overeksponerer brudekjolen

En av de største utfordringene med å fotografere bryllup er brudekjolen. 

Hvis du overeksponerer den, vil den brenne ut og bli en kritthvit, udetaljert masse, og hvis du undereksponerer den, vil den bli grålig og trist.

For bruden er det viktig at detaljene i kjolen er tydelige på bildene. Den beste måten for å sørge for dette er å holde godt øye med histogrammet på kameraet ditt. 

Det høyeste punktet på kurven skal helst ligge litt til høyre for midten, og du må prøve å unngå store utfall på sidene av histogrammet. 

Les også: Slik bruker du histogrammet i kameraet ditt

Du kan med fordel bruke kameraets eksponeringskompensasjon til å justere ned, hvis høylyset i kjolen brenner ut. 

Eksperttip: Særlig i høy sol er det en risiko for at den hvite kjolen brenner ut. Et godt tips er å fotografere i råformat og undereksponere litt. 

Da kan du lett løfte eksponeringen i bildebehandlingen, men du kan ikke hente fram detaljer i kjolen hvis de har brent ut under fotograferingen.

2. Sperrer utsikten for gjestene

Som fotograf er den viktigste oppgaven din å fange de avgjørende øyeblikkene, for eksempel vielsen, det første kysset og den første dansen.

Men husk at du ikke er den eneste tilskueren under bryllupet. Vis hensyn når du plasserer deg, slik at ikke ryggen din er det eneste gjestene ser.

I en liten kirke kan det være vanskelig å finne en vinkel der du ikke skygger for noen, så pass på å stå et sted der i hvert fall brudeparets nærmeste familie har fri utsikt.

Eksperttips: Med et teleobjektiv kan du fange alle de viktige øyeblikkene på avstand, uten at brudeparet og gjestene legger merke til det. Som oftest blir det mer umiddelbare og ekte bilder når deltakerne ikke "smiler til kameraet".

> Les alt om bryllupsfotografering her

3. Glemmer å ta bilder av alle gjestene

Du kan risikere skuffelse hvis du glemmer å fotografere én eller flere personer. Be derfor brudeparet om en liste over de gjestene som kan og må være med på bildene. 

Som regel er barna og besteforeldrene de viktigste, men det kan også være en barndomsveninne eller ei tante som kommer langveisfra. 

Eksperttips: Avtal med brudeparet på forhånd om de vil ha par/familiebilder eller et fellesbilde av alle gjestene. Det er noen av de bildene brudeparet og familien blir veldig glade for å ha for ettertiden. 

Og sørg for å ta den "kjedelige" runden og fotografer alle ved bordene. For brudeparet er det også viktig å senere kunne se hvem som satt ved siden av hvem. 

Brylluspfotograf

Som regel er ikke de tradisjonelle familie- og gruppebildene det fotografen eller gjestene synes er det morsomste på dagen. Men de er viktige å få med. Det er jo nettop under bryllup og andre spesielle anledninger at familien er samlet. 

© Shutterstock

4. Går tom for plass og/eller strøm

Det er alltid irriterende å bli møtt av 'Minnekort fullt'-beskjeden når du fotograferer – men det er virkelig bittert når du er i et bryllup og ikke engang er kommet til forretten.

Derfor bør du alltid ha med minst to ekstra minnekort med i vesken. Uansett om du fotograferer i råformat eller jpeg, tar du fort så mange bilder at et ekstra minnekort blir nødvendig.

Når du likevel holder på med å pakke vesken, bør du også huske ekstrabatterier, særlig hvis du filmer eller har en tendens til jevnlig å sjekke bildene dine på LCD-skjermen.

Eksperttips: Sørg også alltid for å ha et ekstrakamera til rådighet. Hvis du ikke har et selv, kan du sjekke om en av de andre gjestene har med et du kan låne, hvis det blir nødvendig.

> Her får du 6 gode tips for bryllupsfotografering

5. Glemmer å fotografere detaljene 

Detaljer bryllupsfotografering

Med et 100 mm makroobjektiv kan du lett ta et bilde som dette uten å stå helt inntil brudgommen. Detaljene er viktige, men det er også viktig at du ikke "tar for mye plass" under festen. 

© Shutterstock

Det skjer mye under et bryllup, og det er lett å bli så opptatt av å fotografere talene og de ømme øyeblikkene at du helt glemmer å ta bilder detaljene som er nøye utvalgt av brudeparet.

Pass på å fotografere borddekorasjoner, bordkort, blomster, bryllupskake, glass, lys også videre.

Eksperttips: Et makroobjektiv er gull verdt hvis du skal fotografere vielsesringer og andre detaljer. Dessuten er et 100 mm makroobjektiv et fremragende portrettobjektiv, og det er lysfølsomt nok til at du kan bruke det gjennom kvelden også.

Få en komplett tidslinje i Digital FOTO

Nøkkelen til å ta uforglemmelige bryllupsbilder er grundig forberedelse, og for bryllupsfotografen begynner disse forberedelsene allerede uken før bryllupet.

I Digital FOTO nr. 11/2018 får du en komplett tidslinje over den store dagen – full av tips om alt fra plasseringen i kirken til blitsteknikk under festen. 

slik fotograferer du bryllup-guide

Tegn et abonnement på Digital FOTO, og les det nye bladet med én gang på smarttelefon eller nettbrett med Wype-appen.

Kanskje du er interessert i...