Silhuetter av personer som kaster snø

Det å fotografere silhuetter gir deg også mulighet til å lage kreative effekter, som her hvor personene kaster snø.

© Shutterstock

Juleutfordring til deg: Fotografer vakre silhuetter

Det er tid for å åpne den første luken i Digital FOTOs adventskalender, der vi hver søndag gir deg en fotoutfordring som vi synes du skal kaste deg ut i gjennom julen. Utfordringen den første søndagen i advent er silhuetter.

26. november 2021 av Sarah Marie Winter

Silhuetter skaper en helt spesiell stemning i bildene, og det er faktisk ganske enkelt å ta dem, særlig om vinteren. 

Da står solen nemlig lavt på himmelen det meste av dagen, og det skaper gode muligheter til å få silhuetten til å stå tydelig frem mot en flott, lys bakgrunn.

Nedenfor får du tips om tre forskjellige silhuettyper du kan lage, og vi håper du vil dele resultatene dine med oss – enten på Instagram, hvor du kan tagge diginordic, eller i vår store fotokonkurranse.

Kanskje er det nettopp ditt blinkskudd av silhuetter som kommer på trykk i bladet eller på Digital FOTOs Instagram?

> Les også: Slik fotograferer du silhuetter

1. Lag et portrett i silhuett

Silhuett av kvinne med siden til i solnedgang

En silhuett kan også være en måte å portrettere en person på, uten å vise alt.

© Shutterstock

Hvem sier at et portrett alltid må vise hele ansiktet til personen? Du kan få et portrettbilde med et nærmest poetisk uttrykk ved å fotografere modellen din i profil mot en solnedgang. 

Finn et sted der det ikke er noe annet som stikker opp i horisonten, slik som en eng, og plasser modellen slik at han eller hun står med siden mot deg. Pass på at det ikke er noen krage som ligger skjevt og ser rar ut, eller hår som stikker ut til alle kanter. 

Du kan også fotografere flere personer samtidig, men da er det viktig at de ikke overlapper hverandre, men har tydelige og gjenkjennelige omriss. 

Eksempelvis kan et par som holder hverandre i hånden, risikere å smelte sammen til en ugjenkjennelig, sort masse hvis de står for tett og den lyse bakgrunnen ikke er synlig mellom kroppenes konturer.

> Les også: Ta dramatiske vinterbilder i sort/hvitt

2. Fotografer silhuetter av trær

Tretopper i silhuett mot solnedgangen

Her har vi fotografert tretoppene på den andre siden av en mindre innsjø, men du kan også ta silhuettbilder av enkeltstående trær.

© Digital FOTO

Du kan godt ta silhuettbilder uten mennesker, for eksempel i naturen, hvor trær skaper flotte silhuetter mot de varme fargene i en solnedgang.

Et ensomt tre på en eng ser fantastisk ut, men du kan også fotografere i skogen der de mange trestammene kan skape flotte silhuetter når lyset fra den lave solen trenger inn mellom trærne.

En annen mulighet er å la tretoppene i skogen danne bunnen av bildet, som fremstår helt sort og grafisk.

> Les også: Slik bruker du punktmåling

3. Lag en silhuett midt på dagen

Silhuett av flygende gjess

Ved å undereksponere bildet litt kan du få en grafisk effekt som skaper et iøynefallende bilde.

© Shutterstock

Selv om silhuettbilder som oftest blir tatt ved soloppgang eller solnedgang, er du faktisk ikke avhengig av en fargestrålende himmel for å ta et fengende bilde av en silhuett. 

Du kan nemlig utnytte de grå dagene vinteren ubønnhørlig også byr på, og fotografere opp mot den kritthvite himmelen. 

Fugler som måker eller gjess er gode motiver, for vi ser dem ofte i flukt. Hvis du undereksponerer bildet litt, kan du skape en nærmest grafisk effekt der fuglene blir kullsorte mot den hvite himmelen.

Fotograferer du på et halvautomatisk program som Av eller P, kan du bruke eksponeringskompensasjonen til å gå ett til to trinn ned.

> Les også: Slik fungerer eksponeringskompensasjonen

Nå er det din tur!

Nå håper vi at du føler deg inspirert til å gå ut og ta flotte bilder av silhuetter. Husk at bildene dine ikke trenger å se ut som de i denne artikkelen. 

Du kan også lage silhuetter i det sterke scenelyset under konserter, eller du kan bruke den helt enkle metoden og fotografere tretopper mot en overskyet himmel. Det er mange motiver der ute som bare venter på å bli foreviget.

Vi håper selvfølgelig at du vil dele bildene dine med oss. Det kan du gjøre både ved å tagge oss på Instagram (skriv @diginordic i beskrivelsen) og selvfølgelig ved å sende bildene inn til vår fotokonkurranse.

Riktig god fornøyelse!

Kanskje du er interessert i...