Gulspurv
© Shutterstock

Disse fuglene må du fotografere om våren

Vi klandrer deg ikke hvis kameraet ditt har vært gjemt litt bort de siste månedene, men nå er det vår – og dagene blir lengre, og det gir fantastiske forhold for å fotografere vårens fugler.

14. april 2021 av Christian Trant

Endelig har vi kommet til våren, og det betyr herlige dager for deg som fuglefotograf.

Rett utenfor døren din er det en enorm buffet med flotte fugler du kan fotografere med kameraet ditt. 

Her kan du lese om fire fotogene fugler du kan finne i løpet av våren.

1. Gulspurven 

Den lille gulspurven ser nesten ut som en kanarifugl, og det gjør at den er svært fotogen når du sammenligner den med de andre mer brune, grå og svarte fuglene som lever på våre breddegrader.  

Gulspurven hekker gjerne i tilknytning til skogkanter.

Hvis du hører kvitring som består av seks små pip og et ekstra langtrukket sjuende, er det gulspurven du hører – og da er det bare å gripe kameraet. 

> Les også: 6 fotogene insekter du må fotografere i år

Gulspurv

Gulspurvens sang kan variere en smule fra landsdel til landsdel, for fuglene har forskjellige dialekter. 

© Shutterstock

2. Toppdykker

Toppdykkeren hekker mest i lavlandet på Sørøstlandet og på Jæren mot slutten av april. Den foretrekker innsjøer i kulturlandskap med mye med fisk

I tillegg til å være vakre og majestetiske fugler er de også ekstra spennende å fotografere om våren, når de danser en helt spesiell pardans for å vise hverandre hvem som hører sammen med hvem.

> Les også: Disse 10 fuglene må du fotografere

Toppdykker

Det er lett å forveksle toppdykkeren med gråstrupedykker, horndykker og dvergdykker, men uansett hvilken av fuglene du støter på, er heldigvis alle veldig fotogene. 

© Shutterstock

3. Bokfink

I Norge hekker bokfink gjerne i skog nord til Troms. Det er færre av den i Finnmark. Bokfinken hekker i de fleste skogtyper, fra løvskog og blandingsskog til furuskog. 

Hannen og hunnen ligner ikke så veldig på hverandre. Hannen har en blågrå isse og nakke, mens hunnen er mer brunaktig med gule nyanser.

Om våren og sommeren lever bogfinkene mest av insekter og smådyr, så det fungerer bra hvis du finner et sted med mange insekter, for da kommer fuglene ofte dit.

> Les også: Slik fotograferer du fugler i flukt

bokfinker

Både hannen og hunnen har to karakteristiske hvite bånd tvers over vingene.

© Shutterstock

4. Isfugl

Er du litt heldig, kan du få tatt bilder av isfuglen. Bestanden er svært liten, men langs kysten av Sør-Norge, fra Bergen til svenskegrensen, samt i innlandet nord til Elverum er mulighetene best. Isfuglen kan være vanskelig å få øye på, og som oftest når det sker, er det ren flaks. Men du tviler ikke når du ser den.

Isfuglen er nemlig ikke til å ta feil av med sine mange farger som gjør at den ikke ligner på andre fugler vi finner her til lands.

Fuglene bygger dype redehull i for eksempel skråninger.

Isfuglhunnen klekker ut eggene sine her, og du kjenner igjen redene ved at det kan se ut som en svinesti utenfor hullene, hvor der ligger død fisk og ekskrementer fra ungene.

> Se videoen: På ørnetur i Trøndelag

Isfugl med fisk i nebbet

Isfuglen lever av vanninsekter og småfisk.

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...