Makrobilde av sommerfugl

Det finnes mange vakre insekter i den norske naturen. Her viser vi seks av insektene du kan fotografere i år.

© Shutterstock

6 insekter du må fotografere i år

Våren er flott fort makrofotografering, og vi har funnet seks fotogene insekter du kan finne ute i naturen.

30. april 2020 av Sarah Marie Winter

Det kan godt hende at vi i vårt kjølige hjørne av verden ikke har de mest fargerike fuglene eller fascinerende rovdyrene, men til gjengjeld har vi mange flotte insekter som er verdt et makrobilde.

Under har vi funnet fram litt inspirasjon til hva du kan fotografere når du skal ut og lufte makroobjektivet etter en lang vinter.

> Les også: 3 enkle sommerfugler som gir deg flotte makrobilder

1. Vintergulløye

Makrobilde av vintergulløye
© Shutterstock

Vintergulløye er vanlige over hele landet, og om våren kan du også oppleve at de dukker opp i huset ditt, fordi de har overvintret inne.

Insektet er først og fremst interessant på grunn av de klare vingene og store, glinsende øynene. Det finnes i de fleste skoger, kratt, parker og hager.

> Les også: 3 tips for å fotografere øyenstikkere

2. Harlekinmarihøne

Makrobilde av harlekinmarihøne

Harlekinmarihønen kan, i motsetning til sjuprikket marihøne, ha opptil 19 svarte prikker.

© Shutterstock

Egentlig er harlekinmariehøna en invasiv art, men som sjuprikket marihøne egner den seg godt til makrofotografering med sitt flotte mønster og sin klare farge. 

Det stilige med harlekinmariehøner er også at utseendet variere veldig. Noen er postkasserøde, mens andre er mer oransje eller gule, som den på bildet over.

Mariehøner er relativt trege og blir sjeldent skremt eller flyr bort, så de er et enkelt nybegynnermotiv. Du finner dem særlig i skogen og åpent landskap på Østlandet.

> Les også: Ta fantastiske bilder av dråper

3. Hårgullbasse

Makrobilde av hårgullbasse

Hårgullbassen er god til å fly, men ses oftest krypende, og det er det naturlig nok enklest å fotografere den. 

© Shutterstock

Av billene er hårgullbassen den klart den mest fargestrålende og iøynefallende, og den er også vanlig i det meste av landet.

Du finner den enklest i lysninger i skogen og i skogbryn. Gå på jakt etter den når solen skinner, for da varierer fargen på den metallgrønne kroppen kraftig.

> Les også: Makrofotografering uten spesialutstyr

4. Stor snabelsvermer

Makrobilde av stor snabelsvermer

Stor snabelsvermer kan stå helt stille i luften som en kolibri, men det er lettest å fotografere den når den sitter stille på en gren eller et tre.

© Shutterstock

Hvis du ikke har et makroobjektiv til rådighet, er stor snabelsvermer et innlysende motiv, for den den er så stor at du vil kunne få med mange detaljer selv om du ikke kan forstørre insektet så mye.

Den er spesiell både på grunn av rosa farge og evnen til å stå helt stille i luften med raske vingeslag. Stor snabelsvermer finnes både i skoglysninger, skogbryn og i åpent landskap, særlig på Vestlandet og nordover.

> Les også: Slik tar du makrobilder uten makroobjektiv

5. Nøttesnutebille

Makrobilde av nøttesnutebille

Fordi den er så liten, er det utfordrende å fotografere nøttesnutebillen. Prøv å få med noe av miljøet rundt den, som her, hvor den sitter på en løvetann. 

© Shutterstock

I områder der det finnes nøtter, for eksempel hasselnøttrær på Sørlandet, kan du være så heldig å finne den særpregede nøttesnutebillen, som skiller seg fra andre biller med sin lange snute. 

Nøttesnutebillen er under en centimeter lang, så du må ha et makroobjektiv med en forstørrelsesgrad på minst 1:1 hvis du vil ha et bilde der den står tydelig fram. 

> Les også: Mellomringer - en billig metode for makro

6. Apollosommerfugl

Apollosomerfugl

Apollosommerfuglen er en sjelden sommerfugl i Norge, og derfor kan det være vanskelig å finne den. Den ble fredet i 1989.  

© Shutterstock

De vakre mønstrene og kontrastene på vingene til den store apollosommerfuglen gjør den til et godt makroobjektiv. Du finner den i dalstrøkene i indre Telemark, i Hallingdal, Numedal og Gudbrandsdalen, samt enkelte steder i høyfjellet, og da mest i overgangen mellom lyng og myrområder. 

> Les også: 5 makromotiver du må fotografere om høsten

Kanskje du er interessert i...