Disse makromotivene må du fotografere om høsten

Høsten bugner av motiver som det er spennende å fotografere på kloss hold. Her får du fem forslag til hva du bør rette makroobjektivet ditt mot. 

© Shutterstock

Bruk høsten til å ta makeløse makrobilder

Når sommeren går mot hell og bladene blir brune, kommer de spennende motivene opp fra skogbunnen. Grip kameraet og gå på jakt etter disse fem høstmotivene.

2. oktober 2019 av Sarah Marie Winter

Det er ingen hemmelighet at høsten er et av tidspunktene vi liker å være fotografer på aller best – ikke minst når det gjelder å fotografere makro. 

På denne tiden av året bugner nemlig skogbunnen av fotogene motiver som får en stemningsfull bakgrunn av de gyllenbrune bladene.

Hvis du mangler inspirasjon til hva du og kameraet ditt kan prøve dere på, har vi laget en liste over motivene vi gleder oss til å få i boks denne høsten, her. 

1. Sopp spirer om høsten

Disse makromotivene må du fotografere om høsten

Finn en ren bakgrunn som ikke stjeler fokus fra soppen, for eksempel et tre med brune farger som understreker høststemningen i bildet. 

© Shutterstock

Sopp blir kalt for høstens blomster, og de kan faktisk også være like fotogene – om ikke mer. Det fine med sopp er at de finnes i mange forskjellige former, og de blir ikke skremt bort når du kommer på kloss hold.

Når du har funnet en fin sopp, går du helt ned på kne og kommer på "øyehøyde" med soppen. På den måten blir formen på soppen tydeligere, og samtidig er det lettere å få en flott bakgrunnssløring. 

Du kan også legge kameraet helt ned på bakken med objektivet rettet oppover og fotografere soppens underside mot himmelen. Mange sopp har små lameller som kan gi et nærmest kunstnerisk bilde hvis lyset fra himmelen skinner igjennom dem.

Les også: Slik lyssetter du sopp i skogen

2. Finn sneglene i skogen

Disse makromotivene må du fotografere om høsten

Snegler elsker vann, så du kan med fordel plassere en snegle nær en vanndam eller en bekk og få en vakker gjenspeiling som dette. 

© Shutterstock

Snegler er noen av de mest taknemlige skapningene å fotografere, for de er enkle å finne og beveger seg så sakte at du har god tid til å ta bilder av dem og kan også plukke dem opp og sette dem der du vil ta bildet ditt.

Akkurat som sopp elsker snegler fukt, så gå en tur i skogen rett etter et regnskyll, og du kan være sikker på å finne et eksemplar. Hvis du plukker opp en, snur du den når du setter den ned – da har du et par minutter på å få orden på komposisjonen før sneglen kommer ut av huset sitt igjen. 

Hvis solen er fremme, sørger du for å fotografere sneglen i motlys. Den halvgjennomsiktige kroppen vil filtrere lyset og gi et interessant bilde. Du kan også sette sneglen oppå en annen snegle eller på en sopp så lenge du er forsiktig. 

> Les også: Høst på nye måter med 3 enkle tips

3. Frosker leter etter mat om høsten

Disse makromotivene må du fotografere om høsten

Buttsnutefrosk er den vanligste frosken i Norge og er enkel å komme seg innpå i skogen. 

© Shutterstock

Ofte er frosker enklere å høre enn å få øye på, og når de endelig viser seg er det sjelden i mer enn et par sekunder, og så er de borte igjen med et hopp. 

Men hvis du setter deg ved et vannhull og venter, er det stor sannsynlighet for at de vil komme tilbake. Det fine med et vannhull er at du også vil kunne få artige bilder der bare hodet til frosken stikker opp av vannet og speiler seg. 

Du kan også gå på jakt efter padder. De er mindre sky og kan fort sitte helt stille lenge. Nordpadden har vortete hud med mye tekstur som gjør seg godt på bilder. Let etter padder under trestubber, veltede trær, mellom blottlagte røtter eller under løs bark.

> Les også: 3 trekkfugler du kan fotografere om høsten

4. Knips de tydelige spindelvevene

Disse makromotivene må du fotografere om høsten

Et spindelvev kan fint være fotogent selv om det er uferdig eller ødelagt – særlig hvis det er fullt av duggdråper. 

© Shutterstock

Vanligvis er spindelvev nærmest usynlige, med mindre du står i helt riktig vinkel, men om høsten kommer morgenduggen, og da blir spindelvevet plutselig til et lite, glitrende kunstverk. 

Stå opp tidlig så du kan rekke å finne motivet ditt før solvarmen har fått duggdråpene til å fordampe. Hvis det blåser, venter du: Spindelvev er utrolig lett, så selv det minste vindpust vil få det å vibrere, og da er det virkelig vanskelig å få et godt bilde.

Når du har funnet spindelvevet ditt, finner du en vinkel hvor du får en så mørk bakgrunn som mulig. På den måten vil både spinnet og dråpene komme tydeligere fram. For å få knivskarpe dråper er det best å bruke manuelt fokus og kamerastativ. 

> Les også: 5 tips for det perfekte høstportrettet

5. Trebarken er lettere å fotografere om høsten

Disse makromotivene må du fotografere om høsten

De fleste trær, særlig de eldre, byr på fantastiske strukturer som du kan gå helt innpå med kameraet ditt. 

© Shutterstock

Bark på trær er selvfølgelig et motiv du kan fotografere hele året, men om høsten blir det en god del enklere enn det har vært om sommeren. Høsten byr på flere overskyede dager, noe som gir et jevnt lys det er ideelt å fotografere strukturer og teksturer i. 

Let etter gamle trær, for de vil ofte ha den mest knudrete barken. Eik og furu har tykk bark som er full av linjer og nivåer som kan gi forunderlige makrobilder. 

Les også: 6 tips for enestående høstbilder

Kanskje du er interessert i...