sommer vand

Nyt ferien med kameraet under armen, det gjør den bare bedre.

© Shutterstock

Sju gøyale fotodager i sommerferien din

Det er noen helt essensielle ting du bare må ta bilder av i ferien. Her får du vite hvilke, og hvordan du får både de gode bildene og en god opplevelse med deg hjem.

4. juni 2019

Nå kommer sommeren og det betyr at det endelig er tid for å få tatt noen bilder i ro og mak. Men hva skal du fotografere og hvordan?

Her får du gode forslag til hva du bør fotografere på en uke i sommerferien din.

Vi gir deg tips til bilder når du er på markeder, ved stranden, på gatekjøkkenet eller med familien i vannet.

Skyt turistene - med kameraet ditt!

Ja, det høres voldsomt ut. I stedet for å irritere deg over turistene på ferien, så gjør dem til en bærende del av motivet.

Du kan leke med panoramafoto, hvor du for eksempel tar fire bilder som du setter sammen i Photoshop etterpå.

Du tar et panoramabilde ved å holde kameraet på høykant og deretter flytte kameraet i en retning slik at bildene dine overlapper hverandre.

turister panorama

Dette bildet fra Barcalona er tatt som et panoramafoto. Dermed blir bildene veldig brede, men beholder samme høyde som et bilde på høykant.

© Shutterstock

Fokus på markedet

Det er alltid en opplevelse å gå på de lokale markedene der ferien har tatt deg til. Utnytt situasjonen og ta noen flotte bilder på markedene.

Det kan være en god ide å gå etter spesielle detaljer. Et marked kan ofte være oversvømt av farger, gjenstander og mennesker. Velg ut noe spesifikt og behold fokus på det.

Du kan også ta bilder av personene som står i de forskjellige markedsbodene. Ofte er de villige til å være en del av bildet, særlig hvis man kjøper noe før eller etterpå...

> Les også: Slik tar du bedre gatebilder på ferien din. 

krydder på marked

Her har fotografen fokusert på de mange forskjellige krydderne på markedet.

© Shutterstock

Gode bilder av barna

Barn er eksperter på å skape gode bilder. Særlig når de glemmer tid og sted, og mamma, pappa eller onkel tilfeldigvis har kameraet klart for uventede situasjoner.

Vi anbefaler at du gjør kameraet klart for flyktige og uventede situasjoner. Hvis du setter kameraet på blenderprioritet F5.6 og eventuelt også Auto ISO, er det alltid klart.

Vil du ha dem til å se i din retning, tar du bilder mens du ikke har kameraet mot øyet, mens du roper eller vinker. Vis barna bildene på skjermen etterpå.

Les hvordan du tar gode bilder av barn og barnebarn her. 

børn leger

Vurder å fotografere fra hoften. Dermed blir ikke kameraet så synlig for barna. Dette kan gi deg mer naturlige bilder.

© Shutterstock

Fotografer byens liv og leven

Hvis du er på storbyferie, vil du få et mylder av gode muligheter for spennende bilder.

Når du tar bybilder, kan du gå for kontraster, for eksempel lys og mørke, høyt og lavt. Fotografer om kvelden i skumringstimen for å få den maksimale urbane stemningen.

Fotografer gjerne personer i byen og husk at som fotograf kommer man langt med et smil.

Du kan også fotografere byarkitekturen. Se om du kan finne linjer eller hjørner som fanger øyet. De alternative vinklene gir ofte mer interessante arkitekturbilder.

> Les også: Slik tar du bedre bilder av byen

arkitektur by city urban

Her har fotografen fokusert på de mange linjene og strekene i bildet. Dette kan være enormt effektfullt. Ellers er bildet tatt med lang lukkertid så himmelen blir slørete og dramatisk.

© Shutterstock

Action på strendene

Action på strender, i sanddyner eller eventuelt på grustak kan skape mange spennende situasjoner.

Fotograferer du noe som beveger seg, som denne bilen under, panorerer du med den og knipser med en lukkertid som giver bevegelse i bildet, for eksempel 1/200 sekund.

For å gjøre det lettere å panorere kan du holde begge øyne åpne. Husk å ha luft foran bevegelsen. Husk å ta rikelig med bilder, for du får enormt mange bomskudd.

bil panorering sand

Det krever utrolig mange eksponeringer å fange et bilde som dette. Hovedregelen er imidlertid at hvis førerhjelmen eller frontruten er skarp, er bildet godkjent.

© Shutterstock

Ta bilder av matlaging

Ingen ferie uten matbilder og gatekjøkkener!

Hvis du vil fotografere grillflammer og samtidig ha med detaljer i omgivelsene på bildet, tar du bildet før mørket faller på.

Bruk sentervektet lysmåling på flammene. Fotografer mat i skygge, ikke i direkte sol.

Ta også bilder av kokken og ingredienser som krydder og råvarer.

> Lær hvordan du velger riktig lysmåling her. 

flammer street food køkken

Hvis du fotograferer flammer når det er mørkt, vil du sjelden kunne se noe annet en flammene. Fotografer derfor gjerne om dagen eller først på kvelden, mens det fortsatt er lys.

© Shutterstock

Med sand mellom tærne

Sommerferie er lik fotografering ved sand og vann. Et bilde som det under – med en person stående i slørete vann – kan du kan fint skape uten bruk av stativ, siden lukkertiden bare er på 0,7 sekunder.

Du kan for eksempel bruke en liggestol eller en stolpe i vannet som støtte til kameraet. Det er viktig at personen ikke beveger seg eller synker bare litt ned i sanden under eksponeringen, for da blir konturene uskarpe. Vent derfor med å fotografere til føttene er på plass nede i sanden, eller stå på en stein.

Blåtimen er velegnet for disse bildene, for du har fortsatt litt dagslys, og derfor trenger du ikke stativ og trådutløser.

> Få seks kjappe tips til å fotografere blåtimen her

jente på strand i slørete vann

Husk at hvis det blir altfor mørkt, må du bruke en lukkertid på et par sekunder. Ved så lange lukkertider er det nødvendig å bruke stativ og gjerne en ekstern utløser.

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...