Bilde av eldre mann som selger snacks under Doongri festival i Himachal Pradesh i India

Spør du om lov, har du langt større sjanse for å få et godt bilde. Ofte trenger du ikke engang å si noe, men kan nøye deg med å peke på kameraet ditt med et spørrende uttrykk. 

© Shutterstock

Slik tar du bedre gatebilder på ferien din

Uansett hvor du reiser, er det spennende mennesker å fotografere der. Men det er også mange klisjefeller å falle i, og derfor har vi samlet fire raske tips for street-fotografering, som du kan bruke på ferien.

19. juli 2018 av Sarah Marie Winter

En god metode for å ta spennende feriebilder som er annerledes enn de andre turistenes, er å rette kameraet mot menneskene man går forbi. 

Men for å ta bilder som gjør litt mer enn bare å dokumentere hvor du var denne dagen, er det viktig at du tenker over hva du vil fotografere, og ikke minst hvordan. 

Vi har samlet en håndfull kjappe tips for hva du bør og ikke bør gjøre når du begir deg ut på gaten med kameraet ditt:

1. Be om lov til å fotografere

Vi vet hvordan det er – det kan være nervepirrende å henvende seg til en fremmed fordi du vil ta et bilde av dem. Og i mange tilfeller er det lettere bare å løfte kameraet, trykke på knappen og skynde seg videre. 

Men du vil bli overrasket over hvor ofte du vil få et betydelig bedre resultat når motivet ditt er klar over og har akseptert at det blir fotografert. 

Da får du nemlig tid til å justere kamerainnstillingene dine, finne den beste vinkelen og kanskje til og med instruere vedkommende.

Det er selvfølgelig ikke alltid bedre å be om lov. Det kan hende at du får øye på en interessant person som ikke har oppdaget deg, og noen ganger vil du få et bedre og mer oppriktig bilde ved bare å trykke på knappen fremfor å kontakte vedkommende.

Men som oftest gjelder altså det motsatte. Du kan også risikere at de menneskene du tar bilder av, oppdager det og blir fornærmet av å bli fotografert uten å ha gitt tillatelse. Derfor bør du alltid spørre om lov. Det verste som kan skje, er at du får et nei.

En måte å henvende seg på, som vi har hatt stor suksess med, er å fortelle at du har begynt med et prosjekt der du skal fotografere interessante mennesker. 

Er du i et land der du ikke snakker det lokale språket, kan du også nøye deg med å peke på kameraet ditt med et spørrende uttrykk og smile. De aller fleste vet hva det betyr, og kan deretter si ja eller nei. 

Les også: Her er de 10 mest fotograferte byene

2. Let etter karakter, ikke skjønnhet

Portrett av kvinnelig bonde med fargerikt tørkle og hatt


© Shutterstock

Det kan være fristende å fotografere vakre eller stilfulle mennesker, men det er ikke de som gir de mest interessante bildene.

Let i stedet etter mennesker som stikker seg ut av mengden – en eldre kvinne i en fargestrålende kjole, en mann med stort skjegg og sigar, en gateselger som har sovnet.

De mest spennende menneskene kan godt være helt vanlige innbyggere. Let etter fascinerende klær og uttrykksfulle ansikter.

Les også: 3 måter for å få feriebildene fram i lyset

3. Finn interessante bakgrunner

Mann med stråhatt fotografert på Cuba

Ofyte kan det lønne seg å finne den riktige, fotogene bakgrunnen – og så vente på den riktige personen. 

© Shutterstock

Hva gjør du så når du har funnet en person du har lyst til å fotografere, vedkommende har sagt ja og du vil ta bildet... men bakgrunnen er full av forstyrrende elementer som skilt, telefonstolper og andre turister?

Hvis bildet allerede er tatt, er det ikke så mye å gjøre. Hvis ikke, finner du en bakgrunn i nærheten, som er mer ensartet og ber vedkommende om å stille seg foran den. Det er viktig at det er så nært at det ikke er mye bry for modellen din å gå dit.

En annen metode er å lete etter interessante bakgrunner og så rett og slett vente med kameraet ditt til en person går forbi.

Det fine med denne metoden er at du faktisk kan slippe å måtte kontakte folk, fordi de fleste vil tro at du fotograferer det som nå er i bakgrunnen.

Du kan også finne stedet, vente på at det kommer en spennende person, og så høflig spørre vedkommende om du kan fotografere dem foran bakgrunnen. Ofte gir dette det beste resultatet, for da vil du få kontroll over både bakgrunn og motiv.

Les også: 3 små forbedringer som gir bedre arkitekturbilder

4. Unngå å fotografere barn

Barn fotografert i India

I land som ikke er vant til så mange turister, vil barna ofte bli begeistret for å bli fotografert, men det er flere grunner til å holde igjen med knipsingen. 

© Shutterstock

Er du ikke vant til å fotografere fremmede, kan det være fristende å holde seg til å fotografere barn. Som regel vil de elske å bli fotografert, særlig i land der utlendinger er et forholdsvis sjeldent syn.

Som regel vil imidlertid ikke disse bildene bli de beste eller mest minneverdige, og i noen land kan du også risikere å bli mistenkeliggjort hvis du fotograferer barna til andre. Derfor er det et godt utgangspunkt å unngå dem på bildene dine.

> Les mer om gatefotografering her

Vil du ta bedre bilder med smarttelefonen din? Få 2 numre av Digital FOTO med det smarte 3-i-1-objektiv-settet, som du lett kan klikke på mobiltelefonen din, for bare 49 kroner. Les mer om tilbudet her.

Kanskje du er interessert i...