Neuschwanstein slott
© Shutterstock.com

Ni tips til bedre bilder på ferien

Uansett hvor ferieturen går, kan du med noen enkle triks komme hjem igjen med artigere og mer spennende bilder. Her er ni tips om blant annet komposisjon, forberedelse og utstyr.

I ferien er kameraet ditt ofte en viktig følgesvenn, uansett om det sitter i mobiltelefonen eller du bruker et eget kamera. Og med noen enkle triks kan du raskt øke sjansen til å ta gode bilder.

Vi har samlet ni triks som øker bildekvaliteten, gjør bildene artigere og sikrer deg feriebilder som skiller seg mer ut fra andre.

 >Les også: Slik velger du riktig kamerastativ

1. Bruk forgrunnen

Bilder av en severdighet kan lett bli kjedelige å se på hvis du bare ser en bygning i dem. I forgrunnen kan du prøve å få med noe som forteller litt om stedet. En Citroën 2CV foran Triumfbuen eller en lokal person som går forbi foran Colosseum skaper mer liv i bildet ditt.

2. Søk skygge

I skarpt sollys får du både harde skygger og store kontraster, og dermed færre detaljer i de lyseste og mørkeste områdene. Tar du bilder av personer, stiller du dem i skyggen fra en bygning, et tre eller noe lignende. På den måten får du mange flere detaljer i ansiktet, og personen trenger heller ikke myse med øynene.

>Les også: Fem tips som gir deg flottere bilder av solnedgangen

3. Bruk mennesker

I blant annet landskap kan det være vanskelig å forstå størrelsesforholdene når du bare ser landskapet. Derfor kan det være lurt å ha med mennesker, biler eller noe annet i motivet som alle vet omtrent hvor store er. Slik kan du som betrakter plassere disse gjenstandene i forhold til omgivelsene.


© Shutterstock.com

4. Bruk morgen- og kveldslyset

Lyset er mykere og varmere når solen står lavt på himmelen, og det gir som regel et langt flottere lys enn midt på dagen. Bruk derfor lyset om morgenen og kvelden til å fotografere i byen og til å ta flotte landskapsbilder.

© Shutterstock.com

5. Ta artigere bilder med et actionkamera

Små actionkameraer kan fotografere der du ikke kan bruke det store kameraet. Du kan feste det på f.eks. en sykkel eller ta det med under vann. Det gir deg artigere og mer spennende opptak – også som video.

>Les også: Derfor bør du ta med deg et actionkamera på eventyr

6. Ram inn motivet

Du får en god effekt av å ramme inn for eksempel severdigheter eller personer ved å fotografere gjennom porter, søyler eller ha trær i forgrunnens sider.

© Shutterstock.com

> Les også: Det viktigste fotografen må vite om komposisjon

7. Bruk solblenderen

Treffer sollyset frontlinsen på kameraet eller telefonen, kan bildene få et skjemmende skjær som gir svak kontrast. Derfor er det veldig lurt å bruke solblenderen på objektivet. Med telefonen kan du ofte skygge for lyset med den ene hånden slik at direkte lys ikke treffer frontlinsen.

8. Undersøk reisemålet hjemmefra

Google Maps på smarttelefonen din er et smart sted å utforske reisemålet ditt før du drar av sted. Med Street View-funksjonen kan du se hvordan det ser ut, og finner du et bra sted å fotografere fra, kan du plassere en markør på det stedet du vil finne frem til i ferien din. Trykk på kartet og hold nede et øyeblikk. Trykk på «Lagre» og «Vil besøke».

Last ned e-boken som hjelper deg med å ta bedre bilder med kameraet ditt, i Fordelssonen.

9. Fjernstyr mobilkameraet

Spesielt når du tar selfier, er det en god idé å bruke en liten Bluetooth-fjernkontroll til å utløse kameraet med den hånden du ikke holder telefonen med. Det gir deg et mindre klønete grep rundt telefonen og reduserer faren for rystede bilder. 


© Shutterstock.com

Kanskje du er interessert i...