Dette må du fotografere om sommeren

Det er mange måter å forevige sommeren på – her kommer vi med 5 tips for hva du kan fotografere under den varme solen. 

© Shutterstock

5 solskinnstips for å knipse sommeren inn

Sommertid er fototid. De mange timene med sol gjør at du stort sett aldri går tom for lys, og varmen gir mulighet for stilige actionbilder. Se hva du og kameraet ditt bør prøve dere på.

12. juni 2019 av Sarah Marie Winter

Sommeren er et av de beste tidspunktene på året for å eksperimentere med nye måter å fotografere på.

Her får du fem forslag til motiver og teknikker du kan prøve deg på i sommerdagene.

1. Gjør strandturen til et prosjekt

Hvis du vil kombinere fotografering med familietid, må du dra til stranden. Mens familien har det travelt med å spise is og bygge sandslott, er det også et glimrende miljø for et godt lite fotoprosjekt som kan oppsummere sommerferien din gjennom uttrykksfulle bilder. 

Dette må du fotografere om sommeren

Strand må ikke nødvendigvis bety sol og badedrakter. Her har fotografen utnyttet det dystre været til å skape et stemningsfullt bilde.

© Gary Rayner

Sand og vann skaper nemlig et varieret uttrykk, og strandmiljøet lar deg fotografere alt fra makro av skjell til flotte bilder av kysten eller gøyale portretter med solbriller og vafler med is.

Husk å pakke to ting til dagen din ved vannet – solkrem og store minnekort til alle sommerbildene dine.

Les også: Sju gøyale fotodager i sommerferien din

2. Ha det gøy med skygger

Direkte sollys kan være hardt og utilgivende, men egner seg i hvert fall til no. Solens skarpe stråler kaster nemlig markante, skarpe og mørke skygger som du kan bruke på et utall måter i bildene dine.

Liker du striper, kan du bruker persienner til å kaste interessante skyggestriper over motivet ditt, og du kan finne unike skyggemønstre hvis du bruker det flekkvise lyset under et tre. Begge deler fungerer godt når du vil gi sommerferiebildet ditt en unik vri.

Å bruke skygger er også et populært grep blant gatefotografene. De finner gjerne en vegg i direkte sollys og bruker den som en spennende bakgrunn når tilfeldige forbipasserende kaster skygger på muren. 

Dette må du fotografere om sommeren

Ved å beskjære slik at det bare er skyggene på veggen som er igjen, har fotografen fått et interessant bilde av et ellers alminnelig motiv.

© Shutterstock

Se etter gode skygger og legg merke til hvordan lys og skygge spiller sammen når du går med kameraet ditt i sommerland.

Når du etterbehandler bildene dine, kan du sjekke om du kan gi bildet et helt nytt uttrykk ved å rotere det. Det får spennende bilder når du for eksempel speilvender alt og gjør skyggen til det sentrale i stedet for det egentlige motivet i bildet.

Husk også å bruke spotmåling hvis du fotograferer i sterkt lys, for kontrastene er så sterke at de er det egentlige bildet. Ellers risikerer du å få overeksponerte bilder som er vanskelige å fikse igjen.

Les også: Ta spennende gatebilder uten å konfrontere noen

3. Få flotte portretter med blits i dagslys

De lange sommerdagene byr på mange timer med sterkt dagslys, men det betyr ikke at du skal pakke bort blitsen din for sommeren. Selv på en skyfri sommerdag kan du bruke den til å få mer liv i bildene dine.

Det kan virke tullete å tilføre mer lys når solen er på sitt høyeste, men du kan med fordel bruke blitsen til å gi bildet ditt mer liv, for eksempel ved å ta portrettbilder med sterk kontrast mellom motivet ditt og den dypblå sommerhimmelen.

Dette må du fotografere om sommeren

Teknikken med å lyse opp et motiv med blits i dagslys er veldig populær blant portrett- og bryllupsfotografer, men den er ikke vanskelig hvis du har en ekstern blits. 

© Brett Harknes

På bildet over er det tydelig at blitsen skaper dramatikk i bildet, som er tatt lavt med et vidvinkelobjektiv. Vegetasjonen i forgrunnen er brukt til å få maksimalt ut av det spesielle perspektivet.

For å kunne få en mørk bakgrunn som dette må du bruke funksjonen High-Speed Sync, som gjør det mulig å bruke kortere lukkertider.

Les også: Slik bruker du High-Speed Sync på blitsen din

4. Skap action i badebassenget

Selv de mest kamerasky barna vil ikke si nei til et sommerbilde hvis det er mulighet for å plaske med vann. Et fargerikt badebasseng kan gjøre bildet ekstra interessant, og du kan bruke en ekstern blits til å få de flyvende vanndråpene til å glitre. 

Dette må du fotografere om sommeren

Et barn i et barnebasseng er et opplagt sommermotiv – og med noen få grep kan du skape et morsomt og actionfylt bilde.

© Shutterstock

Du kan også bruke vannet aktivt hvis du plasserer badebassenget slik at du kan fotografere det i motlys. Det bakbelyser vannet i luften, og du kan eventuelt bruke en reflektor eller en blits til å lyse opp skyggene i ansiktet på barnet.

Les også: Slik tar du gode bilder av barn og barnebarn

5. Gå helt tett på dyrene

Biller, sommerfugle og øyenstikkere er bare noen av de artene som er aktive om sommeren. Alle er lettest å fange i de tidlige morgentimene, hvor lyset er lavt og gyllent og insektene fortsatt ikke er veldig aktive.

I det lave morgenlyset får du også gode muligheter for å eksperimentere med silhuetter. Du fanger de små vesnene best med et makroobjektiv med en lang brennvidde. Fordelen med dette er du trenger det for å ha en viss distanse til skapningene så de ikke blir skremt bort.

Dette må du fotografere om sommeren

Mange insekter våkner opp om sommeren, og ofte kan du fange for eksempel øyenstikkere midt på dagen mens de hviler seg på en gren i varmen.

Med for eksempel 60 mm makro får du bare noen få centimeter til insektet hvis det skal være i full størrelse på bildet ditt. Her gir en lengre brennvidde på for eksempel 100 mm deg mye større avstand til motivet og derfor lavere risiko for at det flyr bort.

Du kan også prøve deg på marihøner. Det er mange av dem, de har kraftige farger og kan flyttes så du selv kan velge et sted med bedre lys og en mer fotogen bakgrunn.

Hvis det ikke er helt vindstille, kan det være lurt å ta med en lille reflektor eller en levegg. Det sikrer deg at vinden ikke flytter på motivet ditt.

Les også: 3 tips for å fotografere øyenstikkere

Kanskje du er interessert i...