Vinterlandskap fotografert fra tilfrosset innsjø.

Vi håper på en iskald vinter med mye sol. Vi har funnet fem drømmemotiver som vi håper vi får i boks før våren kommer. 

© Shutterstock

Vinter: Dette bør du fotografere akkurat nå

Kalenderen sier vinter, og vi har funnet fem drømmemotiver du bør glede deg til å fotografere akkurat nå.

9. februar 2023 av Jeppe Vestergaard

Få på deg lue og vanter og ta kameraet under armen!

Vinteren handler ikke bare om hjemmekos. Den gir deg også flotte opplevelser med kameraet ditt.

Vi gir deg fem flotte vintermotiver og våre beste tips, slik at du er trygg på å ta gode bilder.

Ta flotte bilder av vinterens fugler

Når kulda setter inn for alvor, flyr fuglene ut av skogen og inn til byene for å finne mat. Derfor er det naturlig at du plasserer fuglefôr et strategisk sted i hagen, slik at du og kameraet ditt har fri sikt til fuglene.

De mange overvintrende fuglene i Norge har det nå travelt med å finne mat, og de samles rundt måltidene de finner. I hagen din vil du vanligvis kunne se blåmeis, kjøttmeis, spettmeis eller f.eks. den lille gråspurven.

Sett kameraet ditt på stativ, og vent til fuglene setter seg rundt maten. Hold deg i ro og se på fuglene, slik at du får en følelse av hvor og hvordan de sitter rundt maten. Deretter komponer du bildet og knipser løs.

Bruk gjerne et teleobjektiv slik at du kommer deg innpå fuglene uten å forstyrre dem. Beskytt utstyret mot regn og sludd ved å legge kameraet og objektivet i en plastpose.

> Les også: Slik tar du flotte familiebilder om vinteren

En rødstrupe på en gren

Her til lands overvintrer en del rødstruper langs kyststrøkene i Sør-Norge. Den er også kjent under navnet tiurklokke.

© Shutterstock

Når kulda er over oss, kommer fuglene ut av skogen og inn til byene for å finne mat. Derfor er det greit å plassere fuglemat på et strategisk sted i hagen, så du og kameraet ditt har fri utsikt til fuglene.

De mange overvintrende fuglene i Norge har det travelt med å finne mat og samler seg derfor rundt måltidene de finner. I hagen vil du typisk kunne se grønnfink, kjøttmeis, blåmeis, dompap eller for eksempel den lille gråspurven.

Sett kameraet ditt på stativ og vent på at fuglene setter seg rundt maten. Hold deg i ro og betrakt fuglene så du får et inntrykk av hvor og hvordan de sitter rundt maten. Komponer bildet ditt etterpå og knips løs.

Bruk gjerne et teleobjektiv for å komme deg helt innpå fuglene uten å forstyrre dem. Beskytt utstyret ditt mot regn og sludd ved å legge kameraet og objektivet i en plastpose.

> Les også: Test denne fotoutfordringen i vinterkulden.

Nyårets fargerike fyrverkeri

Vinteren byr også på mange fargerike lys i mørket – og nyttårsaften slår alle de andre vinterkveldene med svært god margin.

For å ta gode fyrverkeribilder må du bruke lang lukkertid. Lukkertiden avgjør hvor lange striper fyrverkeriet tegner i bildet. Når du bruker lange lukkertider, bør du sette kameraet på stativ.

Du må også passe på at du bruker en lukkertid som ikke gjør at lyset fra for eksempel en by i nærheten lyser opp bildet ditt for mye. Vanligvis blir fyrverkeriet flottest med en lukkertid på rundt to–tre sekunder.

Sett kameraet ditt til manuelt program. Begynn med ISO 100 og en blender på F10. Deretter sjekker du om lukkertiden må være to eller tre sekunder.

Til slutt bruker du et bildebehandlingsprogram til å gi fyrverkeriets mange ulike farger en ekstra piff.

Fyrverkeri i byen

Fang det flotte fyrverkeriet på nyttårsaften. Det er garantert et flott motiv.

© Shutterstock

De snødekte landskapene

Når landskapet blir kledd i hvitt, får du muligheter til å ta unike landskapsbilder.

Det er særlig to ting som er viktige når du fotograferer snølandskap. Autofokuset får nemlig problemer, og det samme gjør lysmåleren din.

Når solen skinner direkte på snø, risikerer du ofte å få undereksponerte bilder. Lysmåleren tror at en overflate vanligvis reflekterer mindre lys enn det f.eks. snø gjør.

Det blir derfor nødvendig at du bestemmer hvor mye lys kameraet skal slippe inn. Du bør også fotografere i råformat. Da blir det enklere å justere lyset i lyse og mørke områder etterpå.

Når du skal fokusere, må du legge et fokuspunkt et sted der det er kontrast. Dette kan være et sted der du ser litt av en gren som ikke er helt dekket av snø. Det kan også være et sted der en skygge skaper kontrast til den hvite overflaten på en snøfonn.

> Les også: Slik tar du vare på fotoutstyret ditt i vinterkulden

Snølandskap fotografert i motlys

Når du fotograferer snødekte landskap, får autofokus problemer. Derfor bruker du manuelt fokus eller plasserer fokuspunktet et sted med kontrast. I dette bildet vil skillet mellom de mørke og lyse områdene i trærne være det beste stedet å plassere fokuspunktet. 

© Shutterstock

Landskap med ising

På svært kalde dager med kraftig vind kan du oppleve at moloer, rekkverk, benker og andre gjenstander nær kysten blir pakket inn i et tykt med lag med is. 

Fenomenet oppstår når lufttemperaturen synker samtidig som havets temperatur fortsatt er så høy at vannet ikke fryser til is. 

Når bølgene slår mot kysten, vil vannet umiddelbart skape et panser av is, og dette kan gi deg flotte og uvanlige bilder.

Bro ved vann med ising.

Fotograferer du med vidvinkel, er det viktig at du plasserer et element i forgrunnen, helst så nær frontlinsen som mulig.

© Shutterstock

Frostrøyk ved skogstjern

Når det blir skikkelig kaldt, kan du oppleve at overflaten til havet eller innsjøen ser ut som om den koker. 

Fenomenet kalles frostrøyk, og det oppstår vanligvis først på temperaturer under ti kuldegrader.  

Da vil det varmere vannet fordampe i den kaldere luften og danne dampsøyler som kan bli opptil én meter høye.

> Les også: Fang vinterens skygger

Frostrøyk en tidlig morgen.

Det kan være fristende å zoome helt inn på vannoverflaten for å fylle bildet med den forunderlige røyken, men bildet blir mer interessant hvis du inkluderer gjenkjennelige elementer.

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...