Vinterlandskap med lav sol
© Shutterstock

Vinterutfordring: Fang vinterens skygger

Vinteren er over oss. Vi utfordrer deg til å bruke de lange skyggene til å ta spektakulære landskapsbilder uansett om det er snø eller ikke.

5. februar 2020 av Jeppe Vestergaard

Som entusiastisk fotograf er det alltid gøy med nye utfordringer. De gjør deg både dyktigere og tvinger deg til å gjøre tingene litt annerledes enn du kanskje pleier.

Derfor gir vi deg denne utfordringen som vi håper at du tar: Utnytt de lange skyggene om vinteren til å. ta annerledes landskapsbilder. 

Vi håper du vil dele resultatene med oss - på Instagram, hvor du kan tagge diginordic, og i vår store fotokonkurranse.

Kanskje er det ditt blinksudd av dette vintermotivet som kommer på trykk i bladet eller havner på Digital FOTO's instagram?

Den lave solen skaper mye drama

Om vinteren står solen lavt. Det gir muligheter for spennende landskapsbilder uansett om de er dekket av snø eller ikke.

Bruk timene ved soloppgang og nedgang hvor solen kaster lange skygger over landskapene. Det vil garantert skape drama i bildene dine.

Nedenfor ser du hvordan du får de beste bildene i boks. 

En skygge av et tre lav sol vinter

Den lave solen om vinteren gir masser av muligheter for å knipse annerledes landskapsbilder.

1. Velg rett program

Bruk blenderprioritet til landskapsbildene. Still inn blenderen til den skarpeste på objektivet ditt. det er typisk mellom F8.0 og F16. Så vil kameraet selv styre ISO og lukkertid.

Sett kameraet på stativ da lukkertiden kan bli så lang at du umulig kan holde kameraet stille nok uten.

> Les vår nye e-bok i Fordelssonen: Den ultimate guiden til landskapsbilder.

2. Bruk lang lukkertid

Du kan gjøre de kontrastfylte landskapsbildene dine enda mer interessante hvis du bruker en lang lukkertid.

Knipser du i de tidlige morgentimene, kan du bruke en forholdsvis lang lukkertid som f.eks. slører skyene en smule. Ønsker du en enda lengre lukkertid må du bruke et nøytralt gråfilter – også kalt et ND-filter.

Filtrene defineres typisk etter hvor mange blendertrinn de demper lyset med. Det kalles stopp, og det finnes filtre med opp til ti stopp.

> Les også: Alt du trenger å vite om lang lukkertid.

3. Komponér etter kontrasten

lange skygger i et landskap


© Shutterstock

Ved å l skygger og kontrast bestemme komposisjonen i bildet får du annerledes motiver.

La derfor skyggene være hovedmotivet i bildet. De kan skape flotte linjer som leder blikket inn i bildet. I bildet over er et ellers kjedelig motiv blitt spennende og meget dramatisk på grunn av skyggene fra trærne.

Les også: Alt du bør vite om komposisjon.

Så er det din tur!

Nå er du godt skodd til å gå ut og knipse flotte vintermotiver. Husk at bildene dine billeder ikke trenger å ligne dem i artikkelen her.

Vi håper du vil dele bildene dine med oss. Det kan både gjøres ved å tagge oss på Instagram (skriv @diginordic i beskrivelsen) og selvfølgelig ved å sende inn bildene til vår fotokonkurranse.

God fornøyelse!

Kanskje du er interessert i...