Jotunheimen nasjonalpark

Få inspirasjon til din neste fotoferie – kanskje bør turen gå til en av Nordens mange flotte nasjonalparker.

© Shutterstock

4 nasjonalparker du må besøke

Noen ganger er vi så opptatt av å drømme om hvite strender og havskilpadder at vi helt glemmer at noe av den mest eventyrlige naturen ligger rett i nærheten. Finn din neste fantastiske fotoopplevelse i Norden her.

En nasjonalpark er ofte et fredet område der naturen får være uforstyrret. 

Det skaper de beste betingelsene for et rikt dyre- og planteliv, og det skaper naturligvis også fantastiske forhold for naturfotografer.

Vi har funnet fire nasjonalparker som er spesielt fotogene, og som vil kunne få både landskapsfotografer og dyrefotografer i ekstase fordi motivene rett og slett står i kø.

1. Hardangervidda nasjonalpark

I 1981 fikk et høyfjellsplatå i nåværende Viken, Vestfold og Telemark samt Vestland status som nasjonalpark, fordi det både er ufattelig vakkert og har et stort antall dyr som trenger beskyttelse. 

Dette er det sørligste stedet i Europa der vi kan finne og oppleve en rekke arktiske dyr og planter. Det er for eksempel hjemstedet til en av de største reinsdyrbestandene i verden.

> Les også: Disse tre tingene MÅ du gjøre når du fotograferer landskap

Vøringsfossen

Vøringsfossen er et fossefall som er en del av elva Bjoreio på Hardangervidda. Fossen har et fall på 182 meter, og det inviterer til å ta fantastiske bilder med lang lukkertid. 

© Shutterstock

2. Abisko nasjonalpark

Dette nordlige området ligger i et ofte skyfritt mikroklima der fjellene skjermer for lysforurensning, så du får gode forhold for nordlyset. 

Det er mulig å bestille turer der arrangørene tar med gode kameraer som du kan bruke, slik at du er sikker på å få ditt livs bilder.

På samme måte som andre himmelfenomener krever nordlyset at du slipper inn mye lys til bildebrikken, og det gjør at du må velge en relativt lang lukkertid, blende helt opp og bruke en høy ISO-verdi. 

> Les også: 3 tips til nordlyset du (nok) ikke kunne

Nordlys i Abisko nasjonalpark

Ikke bare endrer nordlyset retning, det kan også endre intensitet og farge. Kontroller derfor jevnlig om bildene dine er eksponert riktig. 

© Shutterstock

3. Thy nasjonalpark

Danmarks største villmark ligger i Thy. Nasjonalparken strekker seg i et bredt belte langs kysten og innover i landet. 

Her er naturen barsk, og det er spesielt synlig i den vestlige delen av parken, som er formet av århundrer med sandflukt som skapte en høy kyst med sanddyner og vernskog. 

Her er det mye dyreliv, og du kan for eksempel fotografere hjort, traner og steinkobbe. 

Du kan også fotografere Nord-Europas største rovfugl i Thy nasjonalpark. Du kjenner igjen havørnen på det kraftige gule nebbet og vingespennet på 200–245 cm.

> Les også: Slik fotograferer du fugler i flukt

Vesterhavet ved Thy nasjonalpark

Velg bildeserie i kameraet når du fotograferer fugler. Det er best hvis kameraet kan ta mer enn seks bilder per sekund, for det gir deg et passelig stort bildeutvalg du kan velge fra etterpå.

© Shutterstock

4. Riisitunturi nasjonalpark

Denne nasjonalparken ligger ca. 800 km nord for Helsingfors i nordøstlige Finland. Parken ble etablert i 1982, og byr på en overflod av vakker natur. 

Du bør starte turen ved Karhuntassu-kundesenteret, hvor du kan få informasjon om alt fra gode vandreruter til overnattingssteder. 

Personalet på kundesenteret kan også fortelle deg om hvilke dyr du kan se i parken og hvor de er.

I Riisitunturi kan du oppleve haukugla på kloss hold. Ugla er godt kamuflert, så du må ha både et årvåkent blikk og kontroll på fokusinnstillingene dine.

I naturserien vår kan du følge naturfotograf Morten Hilmer når han drar til fuglefjellet Bulbjerg i Danmark for å fotografere fugler.

Riisitunturi om vinteren

I løpet av vinterhalvåret kan du også oppleve nydelige snøskulpturer som er formet av et tykt snølag.  

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...