Fullmåne over fjellet Half Dome i Yosemite nasjonalpark

Den erfarne landskapsfotografen Gary Hart har tre vaner han prøver å lære til alle deltagerne i workshopene sine. Under ser du hvilke.

© Gary Hart

Disse 3 tingene MÅ du gjøre når du fotograferer landskap

... i hvert fall hvis du spør amerikanske Gary Hart, som har fotografert amerikanske nasjonalparker i fire tiår og har workshoper som blir utsolgt både halve og hele år i forkant.

3. juni 2020 av Sarah Marie Winter

Det er en kjensgjerning at det krever research og planlegging å ta spektakulære landskapsbilder.

Men hvis du vil gi deg selv enda bedre forutsetninger for å få et blinkskudd, er det også lurt å tenke på hvilke vaner du har som fotograf. 

Vi har snakket med den amerikanske landskapsfotografen Gary Hart om nettopp det. Gary har undervist på utallige fotoworkshoper, og gang på gang har han sett elevene sine gjøre de samme feilene igjen og igjen. 

Under kan du se de tre tingene Gary alltid gjør når han er ute for å fotografere – og som han også prøver å få elevene sine til å gjøre.

> Les også: 10 tips for å bli en enda bedre fotograf

1. Bruk alltid kamerastativ

Uansett hvor Gary befinner seg og uansett hvordan været er, har han kameraet sitt på et kamerastativ.

Det er ikke bare for å unngå å ryste kameraet, men for ikke å måtte gå på kompromiss med kamerainnstillingene.

Han vil nemlig kunne velge blenderåpning etter det landskapet krever, ikke hva han må bruke for å få en kort nok lukkertid.

Samtidig gir kameratstativet ham mulighet for å roe ned og evaluere bildene han tar, underveis. 

Når kameraet står av seg selv, kan han nemlig ta bildet, ta et skritt bakover og se på det, og så forandre innstillingene uten å miste komposisjonen sin.

> Les også: Det viktigste du må vite om komposisjon

Solnedgang over Horsetail Falls i Yosemite nasjonalpark

Et bilde som dette hadde ikke vært mulig uten et kamerastativ. Men det finnes flere gode grunner til alltid å ha et stativ under armen.

© Gary Hart

2. Fotografer alltid på manuelt program

Når Gary fotograferer, vil han ha så mye kontroll over eksponeringen som mulig. Derfor bruker han alltid det manuelle opptaksprogrammet.

Mange nybegynnere blir overveldet av de mange valgene de må gjøre, men det er slett ikke så komplisert, forsikrer Gary. 

Man må bare si til seg selv: På hvilken ISO-verdi gjør kameraet det best? Som oftest er det rundt ISO 100. På hvilken blenderåpning gjør kameraet det best? Som regel er det F11 eller rundt der. 

Når disse innstillingene er valgt, vri du bare på hjul eller trykker på knappen som bestemmer lukkertiden, til du får riktig eksponering.

> Les også: Få kontroll på bildebrikkestørrelsene

Lyn slår ned i fjellet Half Dome i Yosemite nasjonalpark i California

Det er slett ikke så komplisert å bruke manuelt program som det man kanskje skulle tro. Som oftest bruker du de samme kamerainnstillingene. 

© Gary Hart

3. Sjekk histogrammet

Den feilen Gary oftest tar deltagerne i å gjøre på workshopene sine, er å sjekke eksponeringen ut fra hvordan bildet ser ut på kameraskjermen. 

LCD-skjermen på de aller fleste kameraer er nemlig lysere enn det bildet faktisk skal være, så den bruker du bare til å vurdere komposisjonen.

Den mest nøyaktige metoden for å forsikre seg om at det ikke er utbrente eller kullsvarte områder i bildet, er å bruke histogrammet. 

> Les også: 6 ting du ikke visste om ISO-verdi

Kanskje du er interessert i...