Uvær, lyn, storm

5 gode tips til å fange stormværet

Truende skyer kan gi deg dramatiske og imponerende landskapsbilder, og her får du fem tips til å fange stormværet.

6. september 2021 av Sarah Marie Winter

Klimaendringene gjør at været fremover blir varmere, våtere og villere, og dette er jo noe vi allerede har fått merke på kroppen de siste årene med oftere og kraftigere uvær. 

Om dette er bra eller dårlig skal vi ikke ta stilling til her – men det skaper utvilsomt flere muligheter til å ta imponerende bilder. Her har du fem tips det er nyttig å kjenne til før du beveger deg ut i uværet.

> Les også: Dette kan du oppleve på himmelen i år

1. Følg med på værmeldingen

Det er en god idé å holde seg orientert om været, slik at du er klar for å dra ut når uværet braker løs. På lyn.met.no kan du se et kart som oppdateres i nær sanntid. 

Hvis det er uvær og lyner, vil det bli markert med ikoner på kartet. Du kan være i forkant ved å følge med på fuktighet og ustabil atmosfære, kald- og varmluftsfronter fra Atlanterhavet og torden.

2. Få enda mørkere himmel med filter

Hvis himmelen ikke er så interessant den dagen, kan du med fordel bruke et såkalt gradert filter, som er mørkt på den ene halvparten og gjennomsiktig på den andre. 

Det gjør himmelen mørkere enn det forgrunnen er, og dermed kan du få regnskyene til å se tyngre og mer dramatiske ut.

3. Gi himmelen mye plass

Når skyene virkelig er imponerende, må du sørge for å gi dem mye plass i komposisjonen din. Ideelt skal landskapet ta opp omtrent 1/3 av komposisjonen og himmelen 2/3. Det gir deg det mest interessante resultatet.

Hvis du er i tvil, kan du aktivere et rutenett på mange kameraer, som deler opp bildet i tredjedeler. Vanligvis kan du aktivere rutenettet både i søkeren og på skjermen på baksiden av kameraet.

> Les også: Dette er det viktigste du bør vite om komposisjon

Bilde av landskap og truende himmel

Så lenge du tar vare på deg selv og det dyrebare kamerautstyret ditt, kan du gjerne fotografere i uværet.

© Shutterstock

4. Hold utstyret unna vann

Det er langt fra alle kameraer eller objektiver som er værbestandige – og selv om de er det, betyr det ikke at de tåler store vannmengder. Derfor er det best å unngå å bytte objektiv mens du står i øsende regn.

Det er også lurt å rengjøre både kameraet og objektivet etter en tur ute i uværet. Hvis objektivet kan zoome, zoomer du helt inn og tørker bort dråper og fukt. La gjerne objektivet stå helt trukket ut en stund slik at fukten kan fordampe.

5. Husk din egen sikkerhet

Jakten på uvær kan få adrenalinet til å pumpe, men kontakt med lyn er ofte dødelig. Derfor bør du aldri oppsøke farlige situasjoner, for eksempel ved å stille deg på toppen av en ås eller under et tre.

Du kan gjerne forlate hjemmet ditt, men du bør ikke bevege deg lenger bort fra bilen din enn at du kan komme deg inn igjen på noen sekunder hvis det begynner å regne. Det er nemlig et tegn på at uværet nærmer seg.

Hvis hårene på armene dine begynner å reise seg, bør du straks komme deg inn i bilen eller huset ditt. Hvis det ikke er mulig, setter du deg på huk så lavt du kan og bøyer hodet nedover.

Ikke berør noen elektriske ledere, for eksempel kamerastativet, og pass på at bare fremre del av foten berører bakken. Vri også føttene slik at hælene berører hverandre. 

> Les også: Her er det beste programmet til raw-filene dine

Tip 1: Posisjonen din Hvis du skal ta bilder av lyn, så finn en forhøyning å stille deg på. Ikke stå under tordenværet. Hvis du kan se hvor det slår ned, har du et veldig godt utgangspunkt.

Tip 2: Stativet Bruk et stativ for stabilitet. Gør det bredere, enn det du normalt ville ha gjort, da du ofte er på et sted, hvor underlaget er veldig ustabilt.

Tip 3: Eksponering Sørg for å ha et kamera, som er bra på lange eksponeringer - minst 10-15 sekunder.

Tip 4: Lyn-trigger Du kan vurdere en lyn-trigger, som forteller kameraet ditt, når et lyn slår ned, så det tar bildet til riktig tid.

Tip 5: Timelapse og stillbilder Bruk flere kameraer. Sett opp to til timelapse, og ha et i hånden for å ta stillbilder.

Tip 6: Dropp ekstrautstyret Ikke ta med for mye ekstrautstyr. Til syvende og sist distraherer det mer, enn det er til hjelp. Du har få minutter på deg for å få det riktige bildet, og det er aller best å bare ha et kamera og eventuelt et stativ.

Tip 7: Utstyret er ikke superskjørt Ikke vær for forsiktig med utstyret. Mange kameraer fikser litt regn helt greit, så lenge det ikke treffer linsen og ødelegger bildet. 

Her forteller vi deg hva utstyret egentlig kan tåle av regn. I tillegg får du noen gode råd om hvordan du kan sørge for at utstyret holder.

Kanskje du er interessert i...