Astrofotograf stjernehimmel nordlys melkeveien

Den svenske astrofotografen Göran Strand er berømt over hele verden for de vakre bildene sine av stjerner, galakser og nordlys. 

© Göran Strand

Göran Strand tar utrolige bilder av himmelrommet

Bildene hans har vunnet utallige priser og er blitt brukt av alt fra NASA til Coldplay. På tross av at Göran Strand verken er utdannet fotograf eller astronom, er han blitt kjent som hele Sveriges astrofotograf.

24. desember 2018

Göran Strand har alltid vært fascinert av himmelrommet. 

Da han var barn, slukte han bok etter bok om astronomi, og var stadig innom biblioteket for å se om det var kommet noen nye titler. 

Som 20-åring begynte han å fotografere naturen i Nord-Sverige, og sakte smeltet interessen hans for fotografering og astronomi sammen - og Göran Strand vendte kameraet mot himmelens storslåtte fenomener. 

Astrofotografen begynte med månen

Månen var den svenske fotografens første motiv, og den er også det himmellegemet han anbefaler både nybegynnere og øvede astrofotografer å kaste seg over.

Den er nemlig lett å få øye på, og den lyser så kraftig at du ikke trenger spesialutstyr for å ta et flott bilde av den. 

Det handler bare om å komme på god avstand og bruke et kraftig teleobjektiv.

Se hva du kan fotografere på himmelen resten av året

Astrofotograf stjernehimmel melkeveien

Dette bildet er et panorama av fire bilder av Melkeveien. Göran Strand ville gi seeren en følelse av å stå på kanten og ikke vite hva som skjer i universet. 

© Göran Strand

Göran Strand skaper bilder

Selv om Göran Strand fortsatt fotograferer månen, kaster han seg også innimellom ut i mer krevende motiver, for eksempel Melkeveien. 

Og noen ganger er det ikke nok bare å trykke på utløserknappen – da må man gjøre noe mer. 

Bildet over er et panorama av fire bilder av Göran selv foran Melkeveien. I Photoshop har han formet Melkeveien til en sirkel i stedet for en oppadgående form, og det gir en følelse av at landskapet fortsetter i det uendelige.

"Jeg pleier å si at jeg ikke tar bilder, men skaper bilder. Et bilde som dette tar det fem minutter å ta og fem timer å redigere. Andre bilder tar det fem minutter å redigere", forteller Göran Strand.

> Se flere av Göran Strands astrobilder her, hvor han forteller, hvordan du kan fotografere det sjeldne fenomenet månetåkebuen.

Møt Göran Strand i Digital FOTO

I det nye nummeret av Digital FOTO kan du blant annet lese om da Göran Strand lyktes med å fryse det sjeldne fenomenet månebue, som er en regnbue som månen danner midt på natten. 

Du får også mange flere utrolige bilder av himmelrommet og en håndfull tips om hvordan du fotograferer Melkeveien og nordlyset. 

Kjøp bladet i butikken eller tegn et abonnement i dag og les artikkelen nå på smarttelefon eller nettbrett med magasin-appen vår Wype. Her kan du også lese de ti nyeste utgavene av Digital FOTO.

> Prøv to numre av Digital FOTO og få en flott kameraveske for bare 98 kroner inkludert porto og ekspedisjon. Se tilbudet her.

Møt Göran Strand i det nyeste nummeret av Digital FOTO. 

Kanskje du er interessert i...