Få flottere astrobilder ved hjelp av stacking

Stacking betyr å stable bildene, og dette er smart hvis du for eksempel har tatt bilder av nattehimmelen på høy ISO-verdi.

© Shutterstock

Slik gjør stacking-teknikken astrobildene dine bedre

Mange astrofotografer bruker en teknikk som kalles stacking, til å få mer imponerende og støyfrie bilder av nattehimmelen. Det er ganske lett å komme i gang, og under viser vi deg hvordan du gjør det.

8. desember 2020 av Sarah Marie Winter

Hvis du har fotografert stjerner eller andre motiver om natten, vet du sikkert at det er veldig vanskelig å unngå støy.

For å få noe ut av det begrensede lyset på himmelen er det nemlig nødvendig med både en høy ISO-verdi og en lang lukkertid, og begge deler fører til støy i bildene.

Mange kameraer kan stilles inn til å redusere støyen under fotograferingen, og ellers kan du også gjøre det i for eksempel Lightroom, men ikke uten å til en viss grad miste detaljer.

> Les også: Dette kan du oppleve på himmelen

Gir renere bilder av Melkeveien

Derfor tyr mange astrofotografer til teknikken stacking, som går ut på å ta en serie med helt like bilder og deretter stable (stacke) dem i et bildebehandlingsprogram.

Støyen varierer nemlig fra bilde til billede, så når motivet er konstant, kan programmet registrere og fjerne støyen og til slutt gi deg et rent bilde.

Teknikken er spesielt populær blant Melkeveifotografer, for ofte krever det høye ISO-verdier å fange de svake gasskyene som kjennetegner kjernen av galaksen. 

> Les også: Slik tar du fascinerende bilder av nordlys

Få flottere astrobilder ved hjelp av stacking

Dette bildet er satt sammen av flere hundre kortere eksponeringer. Det har gitt tette stjernespor. Jo flere eksponeringer, desto tettere.

© Shutterstock

Stacking kan også brukes til stjernespor

Teknikken kan også brukes til å få imponerende bilder av stjernespor. For å fange disse sporene som kommer av jordas rotasjon rundt sin egen akse, må du nemlig bruke ekstremt lange lukkertider, typisk minst 30 minutter.

På så lange lukkertider rekker bildebrikken å bli veldig varm, og det betyr at den danner en hel del termisk støy i bildet. 

Derfor er en alternativ måte å ta en serie med bilder med kortere lukkertid, for eksempel 30 sekunder, og deretter stacke bildene. Som en bonus får du ikke bare et renere bilde, men også tettere stjernespor. 

Det skyldes at du med én lang eksponering må vente på at hver stjerne skal flytte seg noen få centimeter over himmelen, mens du med mange kortere eksponeringer kan legge stjernesporene inni hverandre.

> Les også: Ta flotte bilder av månen

Få flottere astrobilder ved hjelp av stacking

Dette bildet er en lang eksponering på over en halvtime. Det har gitt få, men lange, stjernespor, men også en hel del støy. 

Gratisprogram er enkelt og raskt

Du kan godt bruke Photoshop til å stacke bildene, men har du over 100 bilder, kan programmet bruke over en time på å bearbeide bildene.

Derfor anbefaler vi programmet StarStaX, som du kan laste ned gratis til både Windows og Mac her. Ettersom det er laget utelukkende for stacking, tar det ikke mer enn 10–20 sekunder å stacke hundrevis av bilder.

> Les også: Det beste programmet til raw-filene dine

Stor guide til stjernespor i Digital FOTO

Stjernespor er et motivene som veldig mange fotografer drømmer om, men som bare noen få faktisk får i boks. Dette vil vi endre på . 

Derfor får du i Digital FOTO nr. 19/2020 grundig veiledning til å fange de flotte sporene – helt fra stedet på himmelen du bør rette kameraet mot, til innstillingene du må bruke for å ta bildeserien. 

Vi viser deg også hvordan du får en interessant komposisjon og justerer bildene i Lightroom og stacker dem i StarStaX. 

Abonnerer du ikke enda, kan du akkurat nå få to numre av Digital FOTO og en fleksibel fotoryggsekk for bare 108 kroner inkludert porto og ekspedisjon! Ryggsekken er utstyrt med smarte justerbare skillerom, og det er plass til både kamera, objektiver, ekstrabatterier og en varm genser i den. 

Kanskje du er interessert i...