Einstein rekker tunge

Som regel er det berømte bildet av Albert Einstein beskåret eller redigert, men på originalen er det faktisk en person på hver side av ham.

© Shutterstock

Ikoniske bilder: Einsteins sprø bilde ble nesten kassert

Det mest berømte bildet av den tyske fysikeren Albert Einstein er vitenskapsmannen mens han geiper. Men faktisk var det like før at bildet ikke ble publisert for offentligheten.

29. januar 2021 av Christian Trant

Noen av bildene som er blitt tatt opp gjennom årene, har fascinert oss så mye at de har fått kultstatus og blitt ikoniske.

I denne artikkelserien ser vi nærmere på noen av de mest ikoniske bildene de fleste av oss nok har sett før, men der vi ikke nødvendigvis kjenner til historien bak.

Her gir vi deg historien om hvordan Einsteins festlige aften resulterte i et bilde som mer enn 80 år senere blir solgt på alle mulige varer.

> Les også: Ikoniske bilder: Historien bak verdens dyreste bilde

Et av verdens klokeste hoder

Albert Einstein ble født i Tyskland i 1879. I 1900 frasier han seg statsborgerskapet sitt og flytter til Sveits, hvor han underviser i matematikk og jobber som teknisk ekspert på patentkontoret.

På fritiden sin utarbeider han vitenskapelige rapporter som vil endre vitenskapen for alltid. I 1921 blir han overrakt Nobelprisen for det banebrytende arbeidet.

I 1933, da nazistpartiet blir det største i Tyskland, flytter jødiske Einstein til USA, hvor Princeton University tar imot ham med åpne arme. Her jobber han de siste 22 årene av livet sitt og er blant annet involvert i forskningen som fører til utviklingen av atombomben.

> Les også: Ikoniske bilder: Historien bak «Lunch atop a skyscraper»

Einstein rekker tunge

Einstein studerte blant annet verdensrommet, tid og energi, men vitenskapsmannen hadde også en humoristisk side, som vi kan se på dette bildet.

© Shutterstock

En festlig aften i gode venners lag

Einstein har blitt verdensberømt for de store bidragene sine til vitenskapens verden og som en seriøs fysiker som jobbet hardt. Likevel viser dette bildet en sjelden og fjollete side av den ellers svært seriøse vitenskapsmannen.

Bildet er tatt under feiringen av 72-årsdagen til Einstein, holdt på Princeton University. Det er den profesjonelle fotografen Arthur Sasse som tar en rekke bilder av professoren i løpet av kvelden.

Da kvelden går mot slutten, går Einstein ut til bilen sin, kjørt av en sjåfør, og Sasse følger etter. Han går til den åpne bildøren og ber om et siste bilde.

Einstein snur hodet og stikker ut tungen akkurat i det blitsen blir utløst. Senere får Einstein alle bildene til Sasse tilsendt, og han er svært begeistret for det fjollete bildet, som han bestiller ni kopier av. 

Fremover bruker han det også i alle takkekortene sine.

Det sprø bildet ble en pengemaskin

Fotografen Sasse sendte senere bildet til byrået International News Photo Works. Her var de ganske skeptiske til det useriøse bildet av den viktige vitenskapsmannen. Men når de hører om Einsteins egen begeistring for det, går de med på å publisere det.

Etter Einsteins død ble bildet distribuert under lisens og trykket på utallige t-skjorter, kopper, plakater og annet.

Derfor er det ikke usannsynlig at du støter på noen som den dag i dag bærer bildet på brystet eller har det hengende hjemme.

I 2017 ble originalbildet og negativet, signert av Einstein selv, solgt på auksjon for over en million kroner. 

> Les også: 5 ting vi ofte sliter med i Photoshop

Kanskje du er interessert i...