Trær i vann fotografert med lang lukkertid

Er du vant til å ha med et kamerastativ når du er ute og fotograferer? Da bør du kanskje utvide samlingen med en L-plate. 

© Digital FOTO

Derfor bør du vurdere denne dingsen til landskapsfotografering

Hvis du liker å bruke kamerastativ når du fotograferer, kan det sannsynligvis lønne seg å supplere med en såkalt L-plate. Under får du fordelene med en L-plate.

26. mars 2020 av Sarah Marie Winter

Hvis du liker å fotografere landskap, vet du sikkert at et robust kamerastativ er viktig for å ta bilder som er knivskarpe fra forgrunn til bakgrunn.

Men visste du også at du kan gjøre det enda enklere å ta gode bilder ved å skaffe deg en såkalt L-plate? 

En L-plate, som på engelsk kalles en L-bracket, er en L-formet metall- eller plastplate som skrus fast under kameraet, som deretter skrus fast på kamerastativet. 

> Les også: Slik velger du riktig kamerastativ

L-plate fra 3 Legged Thing mot hvit bakgrunn

3 Legged Thing er én av produsentene som lager L-plater av høy kvalitet, som passer til alle kameraer. 

© 3 Legged Thing

Du trenger ikke rekomponere

Fordelen med en L-plate eller L-brakett er at du kan bytte fra horisontale til vertikale bilder uten at kameraet må endre posisjon helt, slik det må når du vipper kulen på et kulehode nedover.

Derfor må du ikke flytte på stativet, justere skruer eller noe som helst annet, men kan bare konsentrere deg om å fotografere fordi komposisjonen er den samme som før.

> Les også: Fire filtre alle fotografer bør kjenne til

Kameraet ditt blir mer stabilt

Med en L-plate blir også kameraet ditt langt mer stabilt, fordi vekten av kameraet og objektivet plasseres rett over midten av stativet i stedet for å henge fritt ut over det. Derfor er det heller ikke så lett å dytte stativet forover.

Det finnes L-plater til 500 kroner, og det finnes L-plater til 2500 kroner. De billigste er de universelle platene som fungerer med alle kameraer.

> Les også: Stor guide til objektiver

L-plate fra 3 Legged Thing festet på kamera og stativ

En av de store fordelene med en L-plate er at du kan bytte fra et horisontalt til et vertikalt utsnitt uten å måtte rekomponere.

© 3 Legged Thing

Her må du imidlertid være oppmerksom på at de ofte vil blokkere de små lukene og inngangene på kameraet ditt, så du blir nødt til å skru av platen for for eksempel å bytte batteri eller minnekort.

Hvis du vil ha en plate som passer perfekt til akkurat ditt kamera, må du altså betale en god del mer for det, men hvis du alltid bruker kamerastativ, kan det likevel lønne seg.

De aller fleste L-platene er kompatible med den universelle Arca-platen som sitter oppå stativet og skrus fast under kameraet.

Mange produsenter bruker denne platetypen, men for eksempel Manfrotto har sin egen plate og derfor også sine egne L-plater. 

> Les også: 3 tips som gir deg flottere bilder av solnedgangen

Få veien til blinkskuddet i Digital FOTO

I Digital FOTO nr. 8/2020 viser vi deg hvordan vi tok bildet øverst på siden. Du får mulighet til å følge i fotsporene våre og se hvordan bildene ble etter 25 minutter, etter en time og så videre.

Du kan også se hvordan vi brukte smarte bracketing- og stacking-teknikker for å få et større dynamisk område og skarphet fra hjørne til hjørne, og til slutt kan du se hvordan vi ga bildet en siste touch i Lightroom.

Abonnerer du ikke enda, kan du akkurat nå få to blader og den splitter nye fotoboken «Bli en bedre fotograf» for bare 49 kroner! Boken er en komplett og nyttig veiledning til alle de viktigste motivene, og den inneholder mange eksempler og trinn for trinn-veiledninger. 

Kanskje du er interessert i...