Nordlys og telt på isen.

Nordlys er mest vanlig i de nordligste områdene som Grønland og Nord-Norge, men det forekommer også i resten av Norden hvis du vet hvor du skal lete. 

© Shutterstock

Her er de beste tidspunktene og stedene til å fotografere nordlyset

Nordlys er et fantastisk fenomen som mange fotografer drømmer om å forevige. Men når på året er det best, og hvor bør du dra? Det svarer vi på i denne artikkelen.

5. oktober 2022 av Sarah Marie Winter

Nordlys er et forunderlig fenomen som viser seg som grønne bølger på nattehimmelen, og det kan gi de vakreste bildene. 

Men det å finne og fotografere nordlyset kan være en utfordring. I motsetning til for eksempel stjerner, som alltid er på himmelen og som viser seg på klare netter, dukker nordlyset bare opp under de riktige værforholdene. 

Og når er egentlig det? Det kan du lese mer om nedenfor.

> Les også: Dette kan du fotografere på himmelen i år

Bilde av bartrær og nordlys

Det er viktig å finne et sted med minst mulig lysforurensning. Reis derfor så langt unna store byer som du kan.

© Shutterstock

En solstorm er den beste indikatoren på kommende nordlys

Generelt er sjansene for å se nordlyset best fra januar til mars og fra september til desember. Det kan imidlertid også oppstå nordlys i sommermånedene, men det er sjeldnere.

Nordlyset oppstår når elektrisk ladede partikler fra sola treffer jordas magnetfelt. Se etter varsler om kraftige solstormer i værmeldingene – det er et tegn på at nordlyset er på vei.

Fenomenet foregår 90–500 km over bakken, og derfor må været være klart hvis du skal kunne se det. Du kan sjekke det kommende skydekket på værmeldingen, for eksempel yr.no.

> Les også: Ta perfekte bilder av stjerner

Kjærestepar ser på nordlyset.

Flere reisebyråer tilbyr nordlysreiser. Her er det nesten garantert å se nordlyset og fotografere det med kameraet ditt. Det kan være en stor opplevelse hvis du bor et sted der nordlyset sjelden viser seg. 

© Shutterstock

Finn et sted med fri sikt mot nord

Nord i Skandinavia er det ganske vanlig å se nordlyset, men i perioder kan vi også være heldige og oppleve det i Sør-Norge.

Finn et mørkt og gjerne høytliggende sted med fri sikt mot nord. Hvis nordlyset er svakt, kan det til forveksling ligne på skyer. Hvis du er i tvil, kan du ta et raskt bilde med høy ISO-verdi. Hvis det er snakk om nordlys, vil skyene lyse grønt.

App med nordlys.

I de forskjellige appene kan du se hvor det er størst sjanse til å se nordlyset.

© Aurora Forecast

Få hjelp av mobilen

På nettstedet swpc.noaa.gov kan du se dagens og kommende dagers nordlysaktivitet. Informasjonen hentes fra NASAs satellitt ACE, som overvåker solaktivitetene.

I tillegg finnes det flere smarte apper der du kan sjekke hvordan aktiviteten er i nettopp ditt område, slik at du ikke går glipp av muligheten til å se nordlyset samme kveld.

Du kan for eksempel bruke appen Aurora til iPhone og AuroraCast til Android.

> Les også: Slik fotograferer du nordlyset

Mann fotograferer nordlyset.

Det finnes ikke én riktig lukkertid når du fotograferer nordlyset. Men én ting er imidlertid sikkert: Nordlyset krever en lukkertid på flere sekunder. Lengden på lukkertiden kommer derimot an på hvor sterkt nordlyset er.

© Shutterstock

Slik får du mest mulig av det grønne lyset med i bildene dine

Nordlys er ofte en forholdsvis svak lyskilde. For at kameraet skal kunne fange nordlyset, må det ha mest mulig lys inn på bildebrikken. 

En stor blenderåpning, altså et lavt F-tall, gir mye lys og muligheten til lavere ISO-verdi og kortere lukkertid. 

I tillegg får du vanligvis skarpere bilder ved F-tall under F22 ettersom en liten blenderåpning bøyer lyset før det treffer bildebrikken. 

ISO bør stilles så lavt som mulig, men du kan forvente at ISO 800 er minimum.

Mann med nordlys i bakgrunnen.

Et stativ, en fjernutløser og en god vidvinkel på et fullformatkamera er det beste utgangspunktet for å fotografere nordlyset.

© Shutterstock

Bli ekspert med våre e-bøker og videoer om nordlyset

I Fordelssonen kan du se alle videoene og e-bøkene våre som gjør deg til en bedre fotograf. 

Her forteller vi også hvordan du kan fange nordlyset med de beste tipsene og riktig utstyr.

Kanskje du er interessert i...