Nordlys over den svenske nasjonalparken Abisko

Nordlys er vanligst i nordlige strøk, som Grønland og Nord-Norge

© Shutterstock

Dette er de beste tidspunktene og stedene for å fotografere nordlys

Nordlys er et fantastisk fenomen som mange fotografer drømmer om å forevige. Men når på året er det best, og hvor skal du dra? Svaret får du i kalenderen under.

26. april 2020 av Sarah Marie Winter

Nordlys er et forunderlig fenomen som viser seg som grønnlige og blålige bølger på nattehimmelen, og det kan gi deg de vakreste bilder. 

Men å finne og fotografere nordlys kan være utfordrende. I motsetning til for eksempel stjerner, som alltid er på himmelen og viser seg på klare netter, dukker nordlyset bare opp når værforholdene er riktige. 

Og når er så det? Det kan du lese om under.

> Les også: Dette kan du fotografere på himmelen i år

Hold øye med solstormer

Generelt er sjansene for å se nordlys best fra januar til mars, og igjen fra september til desember. Imidlertid kan det også oppstå nordlys i sommermånedene, men det er sjeldnere.

Nordlys oppstår når elektrisk ladde partikler fra solen treffer jordas magnetfelt. Sjekke værmeldingene for varsler om kraftige solstormer – det er et tegn på at nordlyset er på vei. 

Fenomenet foregår 90–500 kilometer over bakken, og derfor må himmelen være klar hvis du skal kunne se det. Du kan sjekke det kommende skydekket på for eksempel yr.no.

> Les også: Ta perfekte bilder av stjerner

Bilde av svart skikkelse på ås og nordlys

Det er viktigt å finne et sted med så lite lysforurensing som mulig. Dra derfor så langt bort fra store byer som du kan.

© Shutterstock

Finn et sted med fri utsikt mot nord

Nord i Skandinavia er det ganske vanlig å se nordlys, og det gjelder da selvfølgelig også for Norge.

Finn et mørkt og gjerne høyt beliggende sted med fri utsikt mot nord. Hvis nordlyset er svakt, kan det til forveksling ligne på skyer. Er du i tvil tar du et kjapt bilde med høy ISO-verdi. Hvis det er snakk om nordlys, vil skyene lyse grønt.

Få hjelp av mobilen

På hjemmesiden aurora-service.eu kan du se nordlysaktiviteten for inneværende dag og de kommende dagene. Opplysningene henter de fra NASA-satellitten ACE, som overvåker soleaktiviteten.

I tillegg finnes det flere smarte apper der du kan sjekke hvordan aktiviteten er i akkurat ditt område, så du ikke går glipp av sjansen for å se nordlyset samme kveld.

Vi har for eksempel appen Aurora til iPhone og AuroraCast til Android.

> Les også: Sådan fotograferer du nordlys

Kanskje du er interessert i...