Stjerneeffekt gjennom vinranker
En ledestjerne i naturen

Med riktige innstillinger kan du skape flotte stjerneeffekter i bildet ditt.

Sju triks som løfter landskapsbildene dine

De fleste fotografer drømmer om flotte landskapsbilder, og her får du sju enkle og gode tips til hva du kan gjøre for å ta enda bedre bilder i naturen.

Selv om god komposisjon og riktig lys (nesten) alltid vil være alfa og omega når det gjelder å ta landskapsbilder, finnes det heldigvis også en god bunke enkle tips som kan gjøre landskapsbildet ditt enda bedre.

Her har vi samlet sju gode kameratriks, altså ting du kan endre på eller som finnes i kameraet ditt, som gjør deg til en enda dyktigere landskapsfotograf.

1) Lag en stjerneeffekt med mindre blenderåpning

Når solen titter gjennom de tette bladene og skaper en pen stjerneeffekt i motivet, kan du gi nytt liv til et ellers litt kjedelig landskapsbilde.

Du skaper stjerneeffekten ved å blende ned, for eksempel til F16 eller mindre. Hvordan stjerneeffekten blir seende ut, vil blant annet komme an på objektivet ditt.

> Les også: Slik gir du bildene dine en fin stjerneeffekt

2) Frem med hetten i regnet

Ha alltid en plastpose, eller enda bedre en badehette, i kameravesken. Den er gull verdt når det begynner å dryppe og du må beskytte kameraet mot fukt.

Amerikansk hovedvei gjennom goldt landskap
Uendelig vei

Telen har trukket perspektivet sammen i det amerikanske landskapet, men med et enkelt triks er også bildefeltet utvidet.

3) Prøv med et panorama på høykant

Det fine med en tele, noe mange ofte bruker til landskapsbilder, er at den trekker sammen forgrunn, mellomgrunn og bakgrunn i landskapet og komprimerer perspektivet. Det ser veldig flott ut. Til gjengjeld må du ofre noe på selve området du kan dekke i motivet ditt, som altså begrenses.

En måte for å få det beste fra begge verdener er å fotografere vertikalt, altså med kameraet på høykant, men ta et panoramabilde fra venstre mot høyre.

> Les også: Alt du trenger å vite om å ta panoramabilder

4) Opp med hendene (i panoramaet ditt)

Nå som vi først snakker om panorama, har vi et lite og enkelt tips: Ta et bilde av hånden din i begynnelsen og på slutten av panoramaserien, slik at du deretter enkelt kan se hvor den starter og slutter.

5) Velg live view for skarpt fokus

Når du bruker live view, vil kameraet sjekke fokus direkte på bildebrikken i stedet for i en autofokusmodul som sitter nederst i kameraet. Det kan faktisk gi deg litt mer nøyaktig fokus og altså bedre skarphet. Speilløse systemkameraer bruker alltid live view.

Polariseringsfilter mot blå himmel
Ut i det blå

Et polariseringsfilter kan hjelpe deg med å få en flott, blå himmel, men i landskapsbilder kan det gjøre mye mer enn som så.

6) Bruk polariseringsfilteret ofte

Tradisjonelt brukes polariseringsfilteret til å dempe reflekser i blanke overflater som vann, eller til å fremheve en klar, blå himmel i solskinn. Men du kan med fordel bruke polariseringsfilteret jevnlig i landskapsbildene dine, for ofte vil det ha en positiv effekt. Det kan for eksempel redusere irriterende lysreflekser eller bare skape et mer levende og klarere bilde.

> Se også: Få mest mulig ut av polariseringsfilteret (bare for abonnenter)

7) Finn frem bagasjestroppen

Kanskje kjenner du til trikset med å henge noe tungt, for eksempel fotovesken din, i kroken under stativet for å stabilisere det. Det er fortsatt et veldig bra triks, men det kan ha den ulempen at fotovesken blir hengende og svaie i luften og skape rystelser i bilder.

Det løser du imidlertid enkelt ved å ta med en bagasjestropp – en slik du for eksempel bruker på bagasjebrettet på sykkelen. Da kan du feste fotovesken med denne, slik at den hviler på bakken.

Kanskje du er interessert i...