To legofigurer på stranden

Planlegg hvilket scenarioer du vil skildre i miniatyrbildet ditt. Det er bare hvis du har planlagt hva bildet skal inneholde, at du får et best mulig resultat.

© Shutterstock

Lek med miniatyrer og bli en bedre fotograf

Selv om miniatyrer antyder noe lite, kan det gi deg muligheter for å skape store verdener. Vi veileder deg til hvordan du kan få stilige bilder og samtidig lære deg mer om innstillingene i kameraet ditt.

Det beste navnet for stilen er vel miniatyrfotografering, og den største forskjellen fra mikro-, makro- og fotografering med perspektivkontroll, tilt-shift-fotografering, er at det ikke er nødvendig med avansert eller dyrt fotoutstyr for å få severdige og ofte forbløffende resultater.

Her får du tre tips til artige fotoprosjekter med miniatyrer. 

1. Forbered hvordan motivet skal fotograferes

Et godt miniatyrbilde viser velkjente elementer, men med mindre figurer i bildet som overrasker øyet som ser det. 

Et godt miniatyrbilde gir deg altså et inntrykk av det forvrengte størrelsesforholdet. 

Hvis du stiller opp miniatyrfigurene dine foran ekte hus eller trær, bør du passe på at de står på passe stor avstand til bakgrunnen. Hvis ikke vil du risikere at proporsjonene mellom legofiguren i forgrunnen og for eksempel huset i bakgrunnen ser tydelig kunstige ut.

> Les også: Backup av bilder på den sikre måten

legomann foran høyhus

Du er nødt til å eksperimentere med brennvidde, dybdeskarphet og figurens plassering for å komme i mål. Ta flere bilder der du flytter på figuren og dermed får et større utvalg etter fotograferingen.

© Shutterstock

2. Bygg din egen fotoboks og få en anonym bakgrunn

Du kan lage ditt eget fotostudio til miniatyrbilder ved å ta bildene dine i en hvit pappeske. 

Hvis du limer eller teiper hvitt papir på innsiden av en pappeske, får du en jevn bakgrunn, noe som skaper ro i bildet så bakgrunnen ikke stjeler fokus fra motivet. 

Hvis du samtidig bruker en en diffuser på den eksterne blitsen, kan du spre lyset ekstra mye og gjøre det mykt og behagelig. Det harde lyset fra blitsen kan nemlig resultere i gjenspeiling i de skinnende figurene og gjøre bildet mindre realistisk. 

> Les også: Slik velger du riktig kamerastativ

Flyttbar fotoboks

Skap en jevn bakgrunn ved å lage en flyttbar fotoboks.

© Shutterstock

3. Du bestemmer hva som skal være i fokus

Når du tar miniatyrbilder, bør du tenke på hva som skal være i fokus i bildet ditt. Hvis du vil at hele bildet skal være i fokus, fra forgrunn til bakgrunn, bør du velge en høy blenderverdi, for eksempel F11.

Vil du derimot at bare en liten del av miniatyrfiguren skal være i fokus, velger du et lavt blendertall, som F2.8.

> Les også: Dette betyr blenderverdiene på objektivet ditt

Her er de små figurene i forgrunnen i fokus, mens koppen i bakgrunnen er uskarp. Dette skaper en fin effekt der øyet må oppdage hvor de små figurene er.

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...