Det er ikke alle som har natur i umiddelbar nærhet, så for byfolk og utålmodige sjeler er en tur i en dyrepark en god løsning for å få erfaring med å fotografere ville dyr.
Fordelen med zoologiske hager og dyreparker er at forholdene er ordnede, du har dyregaranti, og du har mange forskjellige motiver samlet på ett sted.
Ulempen er at du er begrenset på samme måte som det dyrene er; her er det bur, gitre, glass, kunstige omgivelser og mange mennesker som kan spolere bildene dine.
Under får du en håndfull triks for å beseire hindringene og komme hjem med flotte bilder som ikke skriker «dyr i fangenskap».
> Les også: Kom helt deg helt innpå dyrene med disse skarpe tipsene
Tenk over tidspunktet for besøket
Det er ikke likegyldig når du stikker innom dyrehagen – dyrene vil være aktive på forskjellige tidspunkter, så les litt om dyret du vil fotografere, før du planlegger besøket ditt.
I utgangspunktet er tidlig morgen og sen kveld best, for mange dyr sover om ettermiddagen, men spør eventuelt en dyrepasser i hagen om når det dyret du går for, som regel er mest aktivt.
Sjekk også når de forskjellige dyrene blir fôret, for det kan gi deg fantastiske bilder.

Det er frustrerende å kaste bort tid på å stå og vente på at tigeren skal våkne. Sjekk på forhånd når det dyret du er ute etter et bilde av, er aktivt.
Finn en lav vinkel med ren bakgrunn
Se deg rundt etter en vinkel der du ikke får med forstyrrende elementer som publikum, matspann, leker eller lignende i bildet.
Er dyret inngjerdet, går du helt inntil gjerdet mens dyret er lenger unna. Bruk en brennvidde på minst 100 millimeter og størst mulig blenderåpning, så du kan gjøre både gjerdet og omgivelsene uskjarpe.
Prøv å komme deg på øyehøyde med dyret, så du ikke ser ned mot de som er mindre eller befinner seg lavere enn det du er.
Skjerm for reflekser med hånden
Befinner dyret seg bak glass, går du så nær som mulig med objektivet. Skru på solblenderen på objektivet for å eliminere refleksene i glasset. Et polariseringsfilter er også til stor hjelp.
Har du verken en solblender eller et polariseringsfilter, kan du også bruke hånden din til å skjerme av for lyset som skaper refleksene.
Husk også å sjekke om akvariumglass har riper og avtrykk fra fettete fingre som kan avsløre glasset mellom deg selv og motivet.
> Les også: Disse 10 fuglene må du fotografere

Som med andre dyr får du langt bedre bilder hvis du er på øyehøyde med både antiloper og løver.
© ShutterstockFrys bevegelsene under matingen
Velg autofokus med ett punkt og legg det på dyrets nærmeste øye. Hvis autofokus tar tak i et gjerde eller glass, bytter du til manuelt fokus.
Treffer du et tidspunkt der dyrene er aktive, kan det være en lurt å bruke lukkerprioritert innstilling, S eller Tv, for å sikre deg en kort lukketid som kan fryse bevegelsene.
Velg også kontinuerlig opptak slik at du er sikret et bilde med den beste posituren eller mimikken.
Stor guide til rovdyr i Digital FOTO
Hvis du har fått smaken på de fotogene kjøtteterne, må du skaffe deg Digital FOTO nr. 6/2021. Her går vi nemlig i dybden på rovdyr – både de bak avsperringer, de ute i den nordiske naturen, og dyrene på savannen i Afrika.
Du lærer både om kamerainnstillinger, gode tidspunkter på dagen, smart ekstrautstyr som forenkler fotograferingen, og mye mer.
> Les også: Det beste programmet for raw-filene dine