Ræv fotograferet i blødt modlys


© Shutterstock

Listig og smidig: Slik får du et blinkskudd av reven

Du ser dem bare helt sjeldent og i små glimt, men revene er der ute, og det blir lettere å finne dem etter hvert som de forflytter seg nærmere og nærmere oss mennesker. Her får du tips for å få det rødgylne rovdyret i søkeren.

3. august 2020 av Sarah Marie Winter


Her får du en håndfull med tips for å finne og fotografere reven.

> Les også: Slik kommer du deg innpå dyrene med kameraet ditt

1. Se etter hiet, ikke reven

Det er bortimot umulig å spore opp selve reven, så kikk i stedet etter revehiet, som du ser som små hull i bakken. Hvis det er en stram lukt og fersk oppgravd jord rundt hullene, er hiet sannsynligvis bebodd.

2. Dra ut en time før soloppgang

Reven er primært nattaktiv, men da er det for mørkt for fotografering, så din beste sjanse er å dra ut cirka en time før soloppgang.

Dermed har du god tid til å komme deg på plass før reven dukker opp, og det vil bare bli lysere, så du kan fortsette å fotografere så lenge reven blir værende ved hiet.

> Les også: Disse 10 fuglene må du fotografere

Tips til å fotografer rev

Jo lengere ned på kne du kan komme deg, desto mer interessante blir bildene dine av reven. 

© Shutterstock

3. Fotografer i øyehøyde med reven

Sørg for at kameraet er i øyehøyde med reven – det gir deg et mer intenst portrett. Kanskje kan du ikke bevege deg uten å skremme dyret, så senk kameraet, og hvis det er mulig, vipp opp LCD-skjermen. Hvis reven senker eller løfter hodet, beveger du kameraet med den.

4. Bruk kontinuerlig fokus

Om våren og sommermånedene leker revevalpene rundt hiet, og du kan være så heldig å fange det. For å få skarpe bilder må du velge kontinuerlig autofokus. 

Funksjonen ligger typisk under AF-knappen, hvor den heter AI Servo, AF-C eller noe lignende. Velg lav eller låst sporingsfølsomhet så fokus låser seg fast på valpene, selv om de for eksempel løper inn i et buskas.

5. Bruk bildestabilisering

Det kan være vanskelig å holde et teleobjektiv helt stille – særlig i svakt lys – så hvis kameraet eller objektivet ditt har bildestabilisering, bør du så absolutt skru den på.

På noen objektiver kan du velge forskjellige moduser etter om motivet står stille eller beveger seg. På Canon må du velge Mode 3, mens du velger Sport på Nikon.

> Les også: 6 apper fotografen må ha på smarttelefonen sin

Tips for å fotografere rev

Reven lever ved både parker, kirkegårder, bakkeskråninger, kolonihager og i gjengrodde hager, så det er mange muligheter for å fotografere den.

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...