Bilde av orrfugler som slåss

Floris Smeets måtte bruke en lukkertid på 1/1600 sekund å ta dette bildet av de to orrfuglhannene i håndgemeng. 

© Floris Smeets

Naturfotografens tips for autentiske dyrebilder

Den nederlandske fotografen Floris Smeets bor på Rena og tar imponerende bilder af orrfugler, ugler, fjellrev og moskusokser i krevende norsk natur. Her får du de beste tipsene hans for autentiske bilder av ville dyr.

26. april 2021 av Sarah Marie Winter

Noen ganger ser vi et bilde av et vilt dyr og tenker: «Hvordan i all verden klarte fotografen å ta det?» 

Slik er det med mange av bildene den nederlandske fotografen Floris Smeets tar. Han kommer seg helt innpå selv de mest sky og forsiktige dyrene og fanger den helt og holdent naturlige atferden deres. 

Vi har spurt Floris om de beste tipsene hans, og du får dem her. 

1. Bli (godt) kjent med motivet ditt

Hvis du vil ta et godt bilde av et bestemt dyr, er det ekstremt viktig at du kjenner til atferden til dyret og vet hvor og når du kan forvente å se dem. Bruk derfor så mye tid som du bare kan i nærheten av det dyret. 

Den første gangen du ser dyret, vil du ikke kunne ta et bra bilde. Men når du vet når på dagen det dukker opp, hvor fort det beveger seg og hva som får det til å stikke av, kan du begynne å fokusere på fotograferingen din. 

– For meg hjelper det å komme tilbake til det samme området igjen og igjen. Når jeg så har tatt det samme bildet mange nok ganger, begynner jeg å presse mine egne grenser og bli mer kreativ, sier Floris. 

> Les også: Kom deg helt innpå dyrene

Lappugle fotografert i motlys

Floris foretrekker å være ute i minst tre dager når han følger et dyr. Han har ofte med seg telt så han kan holde seg i nærheten av dyret eller flokken. 

© Floris Smeets

2. Vær oppmerksom på omgivelsene

Floris leder mange workshops rundt omkring i Norge, og ofte må han minne kundene sine på å være forsiktige, særlig når de fotograferer moskusokser i Dovrefjell nasjonalpark.

– Ofte er de så fokuserte på et bestemt dyr at de ikke enser omgivelsene. Moskusokser går typisk i flokk, og hvis en person er helt fokusert på et dyr og plutselig begynner å gå i en bestemt retning for å ta et bilde, er det ofte nesten så de går inn i resten av flokken, sier Floris.

En god huskeregel er derfor å se deg rundt når du beveger deg i naturen, for selv om du har full kontroll på dyret du fotograferer, kan du risikere å skremme bort andre dyr hvis du ikke er forsiktig. 

> Les også: Slik fotograferer du fugler i flukt

Moskusokser i snøstorm

Dette bildet er tatt i Dovrefjell på den kaldeste dagen Floris noen gang har vært ute som guide. Likevel la han seg ned på magen for å få den uskarpe forgrunnen. 

© Floris Smeets

3. Bruk forgrunns- og bakgrunnsuskarphet

Noe av det som kjennetegner bildene til Floris, er det minimalistiske uttrykket. Det skaper han ved å fotografere fra en lav vinkel og gjøre både forgrunnen og bakgrunnen uskarp i bildene sine.

– Ofte skriver andre til meg at de ikke kan skape den samme uskarpheten fordi de ikke har råd til lyssterke objektiver som mitt 400mm F2.8, sier Floris.

Men det handler bare om å gå nærmere forgrunnen du vil gjøre uskarp, forklarer han – og lete aktivt etter forgrunner som gir mulighet for uskarphet, for eksempel. snøhauger eller høyt gress.

> Les også: Stor guide til objektiver

Kanskje du er interessert i...