Slik bruker du et viltkamera

Et viltkamera kan brukes til å fotografere alt fra spissmus til hjort – og det kan gi langt mer naturlige bilder enn hvis du selv skal snike deg inn på dyret.

© Shutterstock

Slik bruker du et viltkamera

Et viltkamera er et ytterst nyttig redskap hvis du vil fotografere ville dyr på kloss hold. Her får du alt du må vite om å bruke viltkameraer.

19. juni 2019 av Sarah Marie Winther

Hvis du noen gang har fotografert ville dyr i naturen, vet du nok at det krever en veldig stor porsjon med tålmodighet og forsiktighet. 

Særlig hvis det er et sjeldent dyr, et dyr som er sky eller et dyr som bare er aktivt om natten. 

Et viltkamera er et redskap som åpner opp en helt ny verden av spennende motiver. 

Den gir deg nemlig mulighet for å komme deg mye nærmere dyrene enn du ellers hadde kunnet, samt å få bilder av dyrenes naturlige, uforstyrrede adferd.

> Les også: 7 ting naturfotografen må ha i fotovesken

Hva er et viltkamera?

Et viltkamera er – i motsetning til det navnet kanskje antyder – ikke noe som brukes til å fange ville dyr.

Derimot er det en kameratype som er laget for å kunne stå ute i naturen i dager, uker eller til og med måneder om gangen. Dermed trenger du ikke ligge i skjul og vente på dyrene. 

Kameraerne er robuste nok til at de tåler regnskyll og nattefrost, og diskrete nok til at dyrene ikke legger merke til at de er der. 

Noen kan stilles inn til å bli utløst av forbipasserende dyr, mens andre kan stilles til å ta bilder i intervaller over for eksempel en uke. 

Les også: Skarpe tips: Kom deg helt innpå dyrene

Slik bruker du et viltkamera

Med et viltkamera slipper du å vente i timevis på for eksempel reven, som ikke liker å vise seg når den kan fornemme at det er mennesker i nærheten. 

© Shutterstock

Hvordan kommer du i gang med å bruke viltkameraer?

Først og fremst må du ha et egnet kamera. I mange butikker kan du få kameraer til viltfotografering fra rundt 700 kroner og oppover, for eksempel dette Denver WCT-8010, som er vanntett, har bevegelsessensorer og kan etterlates i opptil tre måneder om gangen. 

Hvis du vil fotografere nattaktive dyr, er det også viktig at kameraet ditt kan ta brukbare bilder i stummende mørke. Det kan dette kameraet, som har LED-lysdioder og et infrarødt filter.

Når du har kameraet, må du sette det opp et sted der du vet at dyrene kommer forbi. Gå på jakt etter spor i skogen, på sletter, eller hvor du nå skal fotografere, og let etter smale passasjer som dyrene er nødt til å gå gjennom. Det vil gjøre det lettere å få gode nærbilder, for du kan forutse hvor i bildet dyret vil være. 

Selv om det er fristende å sjekke viltkameraet etter kort tid, bør du prøve å la det stå så lenge som mulig. 

Jo lenger du lar det stå, desto større er muligheten for at du får drømmebildet ditt. 

Les også: Verdens beste steder for dyrefotografering

Slik bruker du et viltkamera

Viltkameraer brukes ofte til å studere farlige dyr som det ikke er mulig å komme seg fysisk tett på, men du kan godt bruke dem til forsiktige dyr, for eksempel hjort.

© Shutterstock

Møt dyrefotografen over alle i Digital FOTO nr. 10

Viltkameraer er blitt brukt i flere tiår av forskere til å studere ville dyrs atferd uten å risikere å forstyrre dem, men mange fotografer bruker også viltkameraer for å ta unike bilder av dyrene.

En av dem er den legendariske National Geographic-fotograf Michael "Nick" Nichols, hvis bilder av løver, tigre og elefanter er berømte over hele verden. I fjor år ble Nick alvorlig syk, men heldigvis er han på bena igjen, og vi har fått det første intervjuet med ham siden det skjedde.

I intervjuet får du blant annet historien om da han måtte løpe fra en rasende elefant da han styrtede i et fly midt i et krypskytteområde, og da han tok et av sine mest ikoniske bilder av en frustrert sjimpanse. 

Som abonnent kan du lese intervjuet i appen Wype

Kanskje du er interessert i...