Ung kvinne fotograferer portretter i naturen

Det er noen brennvidder som egner seg bedre til portretter enn andre. Her får du våre anbefalinger. 

© Shutterstock

De tre beste brennviddene til portretter

Hvilket objektiv er det beste til portretter? Det kommer helt an på hvilket uttrykk du vil ha. Her går vi gjennom vi de tre mest populære brennviddene – med fordeler og ulemper.

28. juli 2021 av Sarah Marie Winter

Det fine med portrettfotografering er at du i teorien kan bruke et hvilket som helst objektiv til å ta bildene. I motsetning til bl.a. dyrefotografering, kan du jo bare gå nærmere personen du skal fotografere hvis du bruker et vidvinkelobjektiv.

Når det er sagt, gir nettopp vidvinkelen en mindre flatterende gjengivelse av et ansikt der panne, nese og hake blir fremhevet. Det er derfor ikke sikkert at modellen din blir helt fornøyd hvis du bruker et slikt objektiv.

Nedenfor har vi samlet de tre brennviddene som er mest populære til portrettfotografering. Du kan lese hva hver enkelt av dem egner seg til, og hvilke fordeler og ulemper de har.

> Les også: Her er alt du trenger å vite om portrettfotografering

50 mm til portrettbilder

«Nifty fifty», som den også kalles, er mange nybegynneres foretrukne portrettobjektiv, og det er det flere grunner til. Dels er det vanligvis veldig lett og kompakt, og det kan også brukes til for eksempel gatebilder, landskap og arkitektur. 

Det er også et av de rimeligste objektivene på markedet. Det avhenger naturligvis også av den maksimale lysstyrken som kan gå helt ned til F0.95, men til Canon kan du f.eks. få det med en lysstyrke på F1.8 til rundt 1000 kroner. 

Det egner seg best til halv- og helfigurbilder samt gruppebilder, da du vil måtte gå ganske tett innpå modellen for å ta et nærbilde, og det er det ikke alle som vil like. Det kan også gi litt forvrenging som ikke kler ansiktet. 

> Les også: De beste kamerainnstillingene til portretter

85 mm til portrettbilder

Dette er det mest klassiske portrettobjektivet av alle. Brennvidden gir en god arbeidsavstand der du står nær modellen og lett kan kommunisere med vedkommende, samtidig som du heller ikke kommer for tett innpå. 

De 85 mm gir et lett komprimert perspektiv med nesten ingen forvrenging, noe som gir en flatterende gjengivelse. Hvis du bruker en stor blenderåpning, f.eks. F2.8, får du også en god bakgrunnsuskarphet som får modellen til å stå tydelig frem. 

Dette egner seg best til portretter fra brystet og opp, siden du må gå ganske langt tilbake for å ta et helfigurbilde.

> Les også: Derfor bør du kjenne til disse fem brennviddene

135 mm til portrettbilder

Her er vi faktisk over i en moderat telelinse. Det gjør objektivet både tyngre og dyrere enn de to andre, men du vil også kunne bruke det til makro- og dyrefotografering.

De 135 mm gir et enda mer komprimert perspektiv, mindre forvrenging og en enda større bakgrunnsuskarphet enn du vil kunne få med de to andre brennviddene på samme blenderåpning.

Dette egner seg best til nærportretter fra halsen og opp. Ved halv- eller helfigurbilder vil du måtte gå veldig langt unna, noe som kan være en utfordring, f.eks. i et lite rom, og kan bety at du og modellen må rope til hverandre. 

> Les også: Her er det beste programmet til raw-filene dine


Kanskje du er interessert i...