Tips til lys i portretter

Du kan godt ta flotte portrettbilder uten et profesjonelt studio-oppsett. Under gir vi deg fem enkle tips.

© Shutterstock

Nybegynnerens guide til godt lys i portrettbilder

Hvis portrettet skal fungere, må du vite hvordan du bruker lyset til din fordel. Her har du fem enkle tips for å skape pent lys.

26. august 2020 av Sarah Marie Winter

Det er lite som er verre enn portretter som er dårlig belyst – enten fordi de er tatt i gråvær, så øynene har blitt til mørke hull, eller i skarp sol, så de er blitt til mysende sprekker.

Å ta flotte portretter er faktisk ikke så vanskelig, men det krever én ting – lys. Under får du fem grunnleggende tips for å lyslegge portrettbildene dine.

1. Bruk et vindu
2. Bruk en ekstern blits
3. Bruk kontinuerlig lys
4. Fokuser på det nærmeste øyet
5. Hold lyset over ansiktet

> Les også: 5 tips for å ta gode portrettbilder

1. Bruk et vindu

Den enkleste metoden for å få flatterende lys er å plassere modellen med siden til et vindu. Et vindu fungerer nemlig akkurat som en softboks – det sprer og gjør lyset mykere, så du slipper harde skygger.

Jo større vinduet er, desto bredere er vinkelen på lysinnfallet. Det betyr at du får mykere lys og et tydeligere catchlight, altså lysglimtet i øynene til modellen. 

Tips til lys i portretter

Et vindu fungerer som en softboks, men i motsetning til en softboks er det helt gratis å bruke vinduer, og du finner dem overalt. Jo større vinduer, desto bedre. 

© Shutterstock

2. Bruk en ekstern blits

Er det naturlige lyset for svakt, kan du bruke en blits. Vi fraråder deg imidlertid å bruke den innebygde blitsen, for den sender ut en veldig konsentrert lysstråle som ikke er særlig flatterende i et ansikt. 

Bruk i stedet en ekstern blits og rett den for eksempel mot en vegg eller opp mot et tak, så det bare er det reflekterte lyset som treffer modellen. Har du en kabel eller en sender du kan sette i blitsskoen på kameraet, kan du også utløse blitsen fra siden og få et mer kontrastrikt lys.

> Les også: Dette er de beste kamerainnstillingene til portretter

3. Bruk kontinuerlig lys

For en nybegynner kan det være vanskelig å styre en blits, for den avgir bare et veldig kort lysglimt. Derfor kan det være lurt å bruke kontinuerlig lys i portrettbildene dine – det vil si lys som alltid lyser.

Dette kan for eksempel være en helt vanlig stuelampe, men det kan også være et såkalt ringlys, som er spesielt populært blant portrettfotografer, ettersom det sender ut jevnt lys uten forstyrrende skygger.

Hvis du tegner et abonnement på Digital FOTO nå, får du to blader og et fotosett med fotostativ, powerbank og et ringlys som gir deg profesjonell lyssetting under fotograferingen. Fotosettet har en verdi på 599 kroner, men du får alt dette for bare 99 kroner pluss frakt.

Tips til lys i portretter

Kontinuerlig lys er smart fordi du ser resultatet av lyset med én gang og kan derfor justere plasseringen og styrken uten å måtte ta et bilde.

© Shutterstock

4. Fokuser på det nærmeste øyet

Når vi ser på bilder av levende vesener – uansett om det er mennesker eller dyr – leter blikket vårt instinktivt etter øynene. Derfor er det viktigt at øynene er i fokus. Still inn autofokus til enkelt fokuspunkt og legg det på øyet som er nærmest kameraet.

5. Hold lyset over ansiktet

Uansett hvilken lystype du bruker i portrettene dine, er det en god tommelfingerregel at lyset alltid skal lyse opp ansiktet ovenfra. Lyser du opp ansiktet nedenfra, vil det resultere i skygger som går oppover, og det gir deg typisk en grøsserfilmaktig effekt, noe som ikke er særlig kledelig.

Kanskje du er interessert i...