Mann som svever i luften over landskap

Det er mange måter å lage svevende portretter på – dette er et veldig stemningsfullt eksempel på det. 

© Shutterstock

Slik tar du et svevende portrettbilde fullt av magi

Det er kanskje vanskelig å tro når man ser dem, men mystiske portretter der modellen svever uforklarlig i luften, er faktisk ganske enkle å lage. Under får du fem enkle tips til å få bildet i boks.

12. september 2019 av Sarah Marie Winter

Svevende portretter, eller levitation portraits, som de kalles på engelsk, er overraskende og fascinerende fordi de forestiller noe som umiddelbart er fysisk umulig for oss mennesker: å sveve fritt i luften.

Selv om du ikke kan oppheve tyngdekraften i virkeligheten, kan du fint få det til å se ut som det. Grunnleggende handler det om å kunne kombinere to eller flere bilder i et bildebehandlingsprogram. 

Under får du de beste tipsene våre for hvordan du planlegger, fotograferer og redigerer et svevende portrettbilde så du får det flottest mulige resultatet. Det krever nemlig en litt annerledes fremgangsmåte enn ved vanlige portrettbilder. 

> Les også: 12 artige fotoprosjekter du kan prøve deg på

Ung kvinne som svever i luften med skrivemaskin og papirer

Når du har kontroll på det grunnleggende, kan du legge til flere elementer til bildet, for eksempel en skrivemaskin og flyvende papirer, som her. 

© Shutterstock

1. Velg en posering

Det er flere måter modellen kan posere på, men det enkleste er hvis han eller hun står med føttene på en stol, for da trenger du ikke bekymre deg for hvordan håret eller klærne faller. 

Det gir ikke et riktig så imponerende resultat som hvis modellen for eksempel ligger ned som på bildet over, men det er en god måte å begynne på. 

Når du har kontroll på det praktiske og tekniske ved å ta svevende portrettbilder, kan du be modellen om å legge seg på stolen slik at hodet henger lenger ned mot bakken enn det bena gjør. 

Til denne typen posering trenger du, i tillegg til et kamerastativ og en stol, også en vifte som kan få håret og klærne til å blafre.

> Les også: Enkelt og gøyalt fotoprosjekt med M&M's

2. Avtal hva modellen din skal ha på seg

Det er best hvis klærne til modellen er ensfargede, for mønstre og trykk kan gjøre bildebehandlingen vanskelig hvis du for eksempel må klone områder på klærne. 

Skal modellen din ligge, er det dessuten viktig at vedkommende ikke har på en jakke, for den vil ikke kunne henge naturlig ned mot bakken. Hvis du skal fotografere en kvinne, fungerer lange kjoler og underdeler i lette, flagrende materialer godt. 

> Les også: 10 fotoidéer som kan kickstarte kreativiteten din

3. Legg fotograferingen til en overskyet dag

Sol betyr harde skygger, og skygger avslører en stol eller krakk umiddelbart, noe som kan gjøre det veldig vanskelig å oppnå et realistisk resultat i bildebehandlingen. 

Unngå derfor å fotografere på dager hvor solen skinner. 

> Les også: Gøyalt fotoprosjekt som du kan utføre på under en time

Ung mann svever over åker med ballonger

Bruk gjerne rekvisitter som for eksempel ballonger, såpebobler eller annet som underbygger det fortryllende uttrykket.

© Shutterstock

4. Ta et bilde med og uten modellen

Sett kameraet på ­stativ, velg ­manuelt opptaksprogram og plasser ­modellen slik at han eller hun støtter seg på krakken med føttene, magen ­eller ryggen. Legg fokuspunktet på hodet, ­fokuser, og bytt til manuelt ­fokus for å låse fokuseringen.

Nå tar du det første bildet. Flytt modellen, krakken og eventuelle andre rekvisitter ut av utsnittet slik at bakgrunnen er tom, og ta nok et bilde så både fokus, ­eksponering og utsnitt blir det samme.

> Les også: Gøyale fotoprosjekter som gikk viralt

5. Legg sammen bildene i Photoshop

Når du har bildene dine, åpner du begge bildene i Photoshop. Begynn med det tomme bakgrunnsbildet og legg så til bildet av modellen din. Klikk på Lag, Lagmaske og Vis alle for å opprette en lagmaske til bildet.

Klikk på lagmasken, velg Penselverktøy og bytt eventuelt til den svarte penselen hvis den hvite penselen er valgt. Begynn så ganske enkelt å male over krakken for å fjerne den. Til slutt kan du flette lagene og legge til justeringer som for eksempel kontrast, hvis det er behov for det.

> I Fordelszonen kan du finde masser af tips og tricks til Photoshop

Kanskje du er interessert i...