Dramatisk portrett sol kvinne

Direkte sol - eller rettere sagt skyggene dens - kan brukes til å skape et spennende uttrykk i et ellers ordinært portrett. 

© Digital FOTO

Ta dramatiske og uttrykksfulle portretter i direkte sol

Det er ingen grunn til å unngå solens stråler som portrettfotograf. Hvis du utnytter lyset riktig og passer på de harde skyggene i ansiktet, kan du få portretter med mye dramatikk.

15. april 2019 av Sarah Marie Winter

Direkte sollys kan være hardt og utilgivende i et ansikt, og derfor bør du som utgangspunkt alltid søke deg inn i skyggen når solen skinner, og du vil fotografere portretter. 

Men hvis du bare går etter å finne en skyggefull flekk, kan du lett få et portrettbilde hvor modellen er i skygge, og bakgrunnen er i full sol. 

I beste tilfelle vil den lyse bakgrunnen være det første man legger merke til i bildet, og i verste tilfelle vil de store kontrastene forvirre lysmåleren på kameraet ditt, så modellens ansikt blir altfor mørkt, eller bakgrunnen blir altfor lys. 

> Les også: Slik bruker du spotmåling i kameraet

Bruk skyggene kreativt

Det mange ikke tenker over, er at solen – eller rettere sagt skyggene fra solen – faktisk kan brukes til å gi portrettet ekstra touch. 

Trikset er å velge et tidspunkt på dagen hvor solen står så lavt at den treffer modellen i øyehøyde, så øynene er opplyst. 

Om sommeren er det best å fotografere om morgenen og sent om ettermiddagen, mens det om vinteren kan la seg gjøre å få et bilde som det øverste midt på dagen. 

Ram inn ansiktet i portrettbildet

Du må finne en gjenstand som kaster en myk skygge. Et lite tre er bra, da skyggene fra grenene endrer seg mye bare modellen flytter seg et par skritt.

Be så modellen legge hodet på skrå til den ene siden, så den andre side, og beveg deg rundt vedkommende i mens, inntil du finner den vinkelen hvor skyggen faller helt perfekt.

Det gir et interessant resultat hvis du kan få skyggene til å ramme inn ansiktet og kanskje til og med dekker deler av det – du må bare sørge for at minst ett av øynene er synlige. 

> Få enda flere tips til portrettbilder i vårt eksklusive abonnementsunivers Fordelssonen. 

Slik bruker du solen til å få dramatiske portretter

Det er viktig at du unngår skygger over øynene, men ellers er det ingen regler. Du kan f.eks. gjerne la størstedelen av ansiktet ligge i skygge, bare det ene øyet er belyst.

© Digital FOTO

Pass på slagskygger

For å få mest flatterende resultat må du gå etter den vinkelen hvor slagskyggen under nesen er minst. 

Få modellen til å snu hodet i forskjellige retninger, og beveg deg selv rundt mens du holder øye med hvordan skyggen faller. Ofte er det best når ansiktet vender direkte mot kameraet.

> Les om de beste kamerainnstillingene til portrettbilder her

Skån modellens øyne

Be modellen lukke øynene mens du finner den rette eksponeringen. 

De fleste sliter med å se rett inn i solen over lengre tid, og det vil være tydelig på bildet hvis modellen har kjempet for å holde øynene åpne. 

> Les også: Slik fungerer eksponering

DigitalFOTO nr. 7 portrettbilder

Det naturlige lyset gir fantastiske muligheter for gode portretter. Lær hvordan i Digital FOTO nummer 7/2019. 

© Digital FOTO

Kanskje du er interessert i...