Bilde av soverom
© Shutterstock

Slik blir du din egen boligfotograf

De riktige bildene forteller den beste historien om boligen din, så den er presentabel for en potensiell kjøper. Du kjenner din egen bolig best, og hvis du har litt fotoerfaring, kan du spare utgiften på en profesjonell boligfotograf.

Du kan bli din egen boligfotograf og samtidig skape rom i budsjettet. Det krever bare at du griper kameraet ditt. 

Her får du fire tips som hjelper deg med å skape de beste forutsetningene for boligsalget ditt, og forbereder deg til å bli din egen boligfotograf.

1. HDR-funksjonen gir perfekt lys
2. Vidvinkel gjør rommene større
3. Et lite vater redder komposisjonen
4. Skap et jevnt uttrykk i bildebehandlingen 

1. HDR-funksjonen gir perfekt lys

En profesjonell boligfotograf lykkes alltid med å få alle rom til å se lyse, innbydende og flotte ut.

Som din egen boligfotograf kan du gjøre som dem ved å bruke bracketing-funksjonen i kameraet ditt til å skape et HDR-bilde.

Da tar nemlig kameraet helt automatisk flere forskjellige eksponeringer av det samme motivet, så lyset blir så bra som mulig, og det endelige bildet ligner på det boligfotografene kan ta.

Du finner funksjonen i kameramenyen din, og den heter typisk Auto-bracketing, Exposure Bracketing eller bare AEB.

Når du har funnet funksjonen i kameraet ditt, velger du hvor mange bilder kameraet skal ta, og hvor mange eksponeringstrinn det skal være mellom hvert bilde.

Flere nyere kameraer setter sammen de forskjellige bildene til ett HDR-bilde selv. Har ikke kameraet ditt denne funksjonen, kan du for eksempel bruke Photoshop i stedet.

Som din egen boligfotograf er det viktig at du prøver deg frem, for det finnes ingen fasit som forteller deg hvor mange bilder som må til for å gi deg perfekt lyssetting.

> Les også: 5 klassiske feil du må unngå i HDR-bildene dine

Lyst og flott kjøkken

Hvis du vil være din egen boligfotograf, bør du sette kameraet til serieopptak når du bruker bracketing. Da holder du bare utløserknappen nede for å fyre av de forskjellige eksponeringer raskt etter hverandre.

© Shutterstock

2. Vidvinkel gjør rommene større

Noe annet profesjonelle boligfotografer lykkes godt med, er at rommene virker større på bildene enn det de egentlig er.

Som din egen boligfotograf kan du også gjøre rommene i boligen din større hvis du for eksempel bruker et 24 mm-vidvinkelobjektiv.

Et vidvinkelobjektiv gir deg nemlig en bredere bildevinkel enn for eksempel tele- eller zoomobjektiver, og da er det mye lettere å få med så mye som mulig av omgivelsene.

Hvis du vurderer å bli din egen boligfotograf, kan du også kjøpe et vidvinkelobjektiv som er langt billigere enn det salæret profesjonelle boligfotografer skal ha for å fotografere hjemmet ditt.

I Utstyrsguiden kan du lese alle Digital FOTOs anmeldelser av vidvinkelobjektiver, kameraer og annet fotoutstyr.

Lys og lekker stue

Når du vil være din egen boligfotograf må du ha et vidvinkelobjektiv. Du kan velge om det for eksempel skal være et fiskeøye, fast brennvidde eller kanskje en zoom. Vi anbefaler en vidvinkel med zoom når du skal fotografere boligen din, for det gjør det enklere å få akkurat det utsnittet du vil ha.

© Shutterstock

3. Et lite vater redder komposisjonen 

Det tredje profesjonelle boligfotografer gjør til perfeksjon, handler om komposisjon og hvordan du alltid bør vise frem naturlige linjer og vinkler i bildene.

Boligfotografene har nemlig et blikk for å gjøre vinduer, vegger og bilder på veggen helt vertikale.

Som din egen boligfotograf må du også sørge for at alle de vertikale linjene faktisk også blir helt vertikale i bildene, da dette skaper ro og orden.

For å lykkes med dette kan du sette kameraet ditt på stativ og bruke det lille vateret som sikrer at kameraet er helt i vater.

Hvis stativet ditt ikke har et vater, kan du også kjøpe et lite og enkelt vater som passer i blitsskoen. Det er en billig og rask oppgradering som gjør at du unngår skjeve horisontlinjer på bildene dine.

> Les også: Alt fotografen bør vite om komposisjon

Stue med blått tema

Hvis du kan få den samme fargen til å gå igjen på flere steder i bildet ditt, skaper det en rød tråd som får rommene til virke mer innbydende.

© Shutterstock

4. Skap et jevnt uttrykk i bildebehandlingen

Det fjerde og siste tipset handler om at du bør behandle bildene dine litt så de får et jevnt uttrykk.

Når profesjonelle boligfotografer tar bilder av et hjem, har nemlig alle bildene et uttrykk med like fargetoner og lys.

I Lightroom er det lett å få oversikt over bildene dine, og ved hjelp av skyveknappene i Basic-panelet kan du raskt gi bildene dine et jevnt uttrykk der farger og lys har de samme verdiene.

Skulle noen av de foregående punktene være mislykkede, har du mulighet for å fikse feilene til slutt ved for eksempel å rette opp horisontlinjen ved hjelp Crop Overlay-funksjonen, som du får frem ved trykke R på tastaturet.

> Les også: En innføring i Lightroom: Dette må du vite om bildebehandlingsprogrammet

Kvinne er sin egen boligfotograf

Når du er din egen boligfotograf, må du huske å sjekke den ferdige serien med bilder, så du sikrer deg at de har et jevnt uttrykk.

© Shutterstock

Bonus: Er du klar for å bli din egen boligfotograf?

Det er alltid lurt å få inspirasjon før du kaster deg ut i å være din egen boligfotograf.

Heldigvis kan du få mye inspirasjon på diverse hjemmesider som handler om bolig.

Det kan du for eksempel gjøre i søster-magasinet vårt Bo Bedre her.

Du kan også alltid hente inspirasjon ved å se hvordan profesjonelle boligfotografer gjør det, på eiendomsmeglernes hjemmesider. 

Kanskje du er interessert i...