HDR står for High Dynamic Range, og det er en nyttig teknikk som gjør deg i stand til å fange opp flere nyanser i de mørke og lyse områdene i et motiv, enn det kameraet vanligvis kan takle.
Det er imidlertid svært mange fotografer som ikke får til teknikken, og derfor har HDR hatt et dårlig rykte i mange år.
Under kan du lese om de fem vanligste feilene du må styre unna når du kaster deg ut i HDR-fotografering.
> Les også: Slik tar du perfekte HDR-bilder
1. Du overdriver bildebehandlingen

Der er ingenting i veien med dette landskapet, men fotografen har vært altfor ivrig i bildebehandlingen og økt farger, kontrast, klarhet og skarphet for mye.
© ShutterstockDen aller mest vanlige feilen innen HDR-fotografering er å overdrive bildebehandling, og sannsynligvis er det dette som har gitt HDR-teknikken et rykte for å gi unaturlige og urealistiske bilder.
Feilen kommer primært av at mange HDR-programmer har forhåndsinnstillinger, også kalt presets, som du kan legge på dine bildene dine, som forsterker for eksempel fargemetningen, kontrasten og skarpheten.
Du kan gjerne bruke disse forhåndsinnstillingene, men da må du huske å dempe effekten slik at bildet fortsatt ser ut som noen som eksisterer i virkeligheten.
Det er først når du legger forhåndsinnstillingene dine på bildene ukritisk og lagrer, at du ødelegger dem.
Et HDR-bilde kan fint både se naturlig ut og samtidig inneholde mange flere nyanser enn det et vanlig bilde gjør.
> Les også: 6 ting du ikke må gjøre når du behandler landskapsbilder
2. Du fjerner all kontrast i bildet

Med HDR kan du fange detaljer i skyggene, som ellers hadde blitt helt svarte. Men husk å ikke fjerne skyggene i seg selv.
© ShutterstockEt HDR-bilde inneholder mye mer informasjon enn det et vanlig bilde gjør, og det er denne informasjonen som gjør det mulig å lysne mørke områder og hente fram mange flere detaljer enn det du vanligvis kan i en raw-konvertering.
Imidlertid betyr ikke det at du skal lysne de mørke områdene så mye som du bare kan, for da forsvinner kontrasten i bildet, og dermed blir det flatt og unaturlig å se på.
Husk at et bilde ikke nødvendigvis er bra fordi det inneholder mange detaljer. Det er også viktig at det er kontrast mellom høylys og skygger.
> Les også: 3 feil du må unngå når du behandler bilder av solnedgangen
3. Du glemmer kamerastativet

Et stativ er et essensielt verktøy hvis du vil ta HDR-bilder.
© ShutterstockKort fortalt er teknikken bak HDR å ta en rekke bilder med forskjellige innstillinger, for til slutt å sette dem sammen til ett bilde.
Hvis resultatet skal bli vellykket, kan det ikke være bevegelse mellom bildene i det hele tatt.
I de fleste HDR-programmer kan du justere bildene så de blir stort sett like, men det er ikke mulig hvis bevegelsene er for mange eller for store.
Derfor er det viktig at du bruker kamerastativ når du skal ta HDR-bilder.
> Les også: Derfor må du bruke kamerastativ
4. Du tar for få bilder
En feil som mange gjør, er å nøye seg med å ta tre bilder på for eksempel -1, 0 og +1 eksponeringstrinn.
Ofte er det nemlig nødvendig med minst sju eksponeringer på forskjellige blendertrinn hvis du skal dekke hele spennet mellom de lyseste og mørkeste områdene.
> Les også: Spar tid ved å sortere bildene dine i felten
5. Du tar HDR-bilder uten grunn
Det er god grunn til å bruke HDR når motivet ditt inneholder store kontraster som kan brenne helt ut med én eksponering – men å gjøre det når det ikke er nødvendig, er sløsing av tid.
Bruk derfor kamerahistogrammet til å vurdere om områder i motivet har havnet utenfor det dynamiske området.
Hvis det er tilfellet, vil histogramsidene være fylt opp på enten høyre eller venstre side.
Hvis du setter kameraet til å vise høylysadvarsler, vil du også kunne se de utbrente områdene på skjermen.
> Les også: Disse hemmelighetene i kameraet ditt gir bedre bilder
Få et godt HDR-program helt gratis

Abonnerer du på Digital FOTO, trenger du ikke betale en eneste krone for HDR-programmet Aurora HDR 2018.
Det finnes et utall HDR-programmer der ute, og det kan være vanskelig å vurdere om det er verdt det å faktisk betale for noen av dem.
Derfor er vi glade for å kunne tilby Digital FOTO-abonnenter et helt gratis HDR-program – og faktisk et av de aller beste.
Skylum Aurora HDR 2018 er skreddersydd for HDR-billeder og inneholder mange forhåndsinnstillinger innen forskjellige kategorier, for eksempel arkitektur, innendørsfotografering og landskap.
Selvfølgelig kan du finjustere forhåndsinnstillingene med skydeknapper, og du kan jobbe i lag og alltid ha full kontroll over bildet ditt.