Smartphone
© Shutterstock

Slik lager du enkelt timelapse med kamera og telefon

Med en serie bilder kan du sette skyene i rask bevegelse eller få trafikken til å fyke av sted, og i dag er det enklere enn noensinne å lage disse flotte opptakene. Her er tre lette måter du kan lage timelapse på.

Timelapse går ut på at man tar en lang serie bilder – ofte mange hundre – med faste intervaller, som man så setter sammen til en film.

Du kan f.eks. ta et bilde hvert sekund og når man setter dem sammen til en film som spilles av med f.eks. 30 bilder i sekundet, kommer det fart i sakene, da 30 sekunder kokes ned til ett sekund. Og med lengre intervaller økes farten enda mer.

Tidligere var det krevende å gjøre opptakene med et vanlig kamera, og etterpå måtte de settes sammen på datamaskinen. I dag finnes det imidlertid masser av gode alternativer som gjør det mye enklere.

Her er tre veier til god timelapse på den enkle, raske måten.

1. Enkel timelapse med kameraet ditt
2. Avansert timelapse på smarttelefonen
3. Lommegimbal mestrer timpelapse

1. Enkel timelapse med kameraet ditt

Før måtte du koble til en datamaskin eller en avansert trådudløser til kameraet for å ta timelapse-opptak, men i dag har mange system- og speilreflekskameraer en innebygd funksjon til timelapse-film.

Du stiller inn mengden av bilder som skal tas, hvor mange bilder du trenger i alt, og så setter du kameraet i gang. 

Når opptakene er ferdige samler kameraet dem til en film.

> Les også: 3 enkle triks gjør kameraet ditt lynraskt

Timelapse-meny på Canon-kamera

Når du har valgt intervall og antall bilder, kan du på dette Canon-kameraet se hvor lenge opptakene vil vare, og hvor lang den endelige filmen vil bli.

© Shutterstock

Vil du heller sette bildene sammen på datamaskinen, har flere kameraer også mulighet for å lage intervallopptak hvor du velger hvor mange bilder som skal tas og hvor ofte, og så lagres alle bildene på minnekortet.

Her har vi brukt den innebygde timelapse-funksjonen i et systemkamera til å fange solnedgangen over en innsjø i Småland i Sverige.

2. Avansert timelapse på smarttelefonen

Mange telefoner har en funksjon til å ta timelapse direkte i den medfølgende kameraappen. 

Du setter bare opp telefonen og trykker på en knapp, så starter den. Det er imidlertid typisk ingen mulighet for å velge intervall og dermed hastigheten på den endelige filmen.

Det finnes imidlertid gode apper som kan gjøre oppgaven. I apper som Lapse It, som fås til både Android her og iPhone her, og Skyflow her, som vi kan anbefale til iPhone, velger du intervallet, og når du vil lagre opptakene som film velger du hvor mange bilder som skal spilles av per sekund.

Skyflow til iPhone

Skyflow inneholder masser av innstillingsmuligheter, og du kan lagre både en ferdig video og de opprinnelige bildene hvis du vil sette dem sammen på datamaskinen.

Du kan prøve de to appene gratis, men vil du lagre i høy oppløsning eller bruke de avanserte funksjonene koster det omkring 30 kroner.

> Les også: Slik velger du riktig kamerastativ


3. Lommegimbal mestrer timpelapse

DJI OSMO Pocket er et lite lommekamera som er bygget sammen med en såkalt gimbal, som ved hjelp av motorer sørger for å stabilisere kameraet i tre akser. På den måten får du blant annet glidende videoopptak.

Kameraet kan imidlertid også lage timelapse, og her kan det til og med nyttiggjøre seg av motorene. 

Kamerahodet kan nemlig beveges i løpet av opptakene, og det gir en ekstra dimensjon når kameraet også flytter seg en anelse.

Her har vi laget et opptak med DJI Osmo Pocket, hvor kamerahodet beveges en anelse underveis.

Du velger intervallet mellom bildene, og hvor lenge DJI Osmo POcket skal ta opp. 

På kameraets lille skjerm kan du så velge et start- og et sluttpunkt, og så beveger kamerahodet seg mellom de to punktene under opptaket.

Få tips til timelapse i Digital FOTO

I Digital FOTO nr. 9/2019 får du blant annet en artikkel med tips til timelapse-opptak, hvor du både får inspirasjon til motiver, tips til innstillinger og gode råd til arbeidet ved datamaskinen.

Som abonnent kan du lese artikkelen i appen wype

Du finner også en guide til å lage timelapse i Photoshop i Fordelssonen. 

Kanskje du er interessert i...