Bilde av vanndråper som står stille i luften.

Du kan lage fine små plask med bare enkeltdråper med vannsprut med små objekter, eller du kan la noe større falle i vannglasset hvis spruten skal være større.

© Shutterstock

Ukas utfordring: Ta flotte bilder av vanndråper i luften

Du kan ta flotte og uttrykksfulle bilder av vannsprut og dråper i luften. Det krever bare du har det riktige oppsettet og har stilt inn kameraet ditt riktig. Vi utfordrer deg til å fryse dråpene i luften med kameraet ditt.

Dette trenger du

Du trenger kameraet ditt, et stativ, et glass med vann og et lite objekt som du lar falle ned i vannet. Dette kan for eksempel være en isbit eller et bær. 

Alt dette kommer an på hvilket uttrykk du vil ha i bildet ditt, og hvor mye vannsprut objektet skal skape.  

Hvis du har et makroobjektiv, er du bedre rustet, men du kan også få gode resultater med vanlige teleobjektiver.

Du er bedre rustet hvis du har en ekstern blits, for da kan du få en mer effektfull vannsprut der vanndråpene blir tydeligere, men det er ikke nødvendig.

Du kan få regelmessige plask hvis du fyller en liten plastpose med vann og henger den på et stativ. La et passe stort hull i posen så en liten vanndråpe faller ned i glasset ditt med jevne mellomrom.

> Les også: 3 artige fotoprosjekter du kan utføre hjemme

Nærbilde av vanndråpe.

Hvis du setter kameraet på et stativ cirka en meter fra punktet der objektet treffer, bør du velge en blenderverdi på rundt F11. Det gir deg god dybdeskarphet i bildet.

© Shutterstock

Slik stiller du inn kameraet ditt

Hvis du setter kameraet på et stativ cirka en meter fra punktet der vanndråpen treffer, passer en blenderverdi på cirka F11 godt til dette oppsettet.

Hvis du har en ekstern blits, bør du sette lukkertiden til omkring 1/32 sekund, noe som vil gi et kort lysglimt som passer godt til den svært korte tiden du har til å fange vanndråpen.

Sett lukkertiden på kameraet ditt til cirka 1/200 sekund og ISO 400 avhengig av lysforholdene der du tar bildene dine.

> Les også: 9 funksjoner i blitsen som du må kunne

Rød vanndråpe fotografert mot en hvit bakgrunn.

På dette bildet er det brukt rød konditorfarge i vannet, og bakgrunnen er hvit, noe som gjør at den røde fargen blir mer iøynefallende. 

© Shutterstock

Bruk en ensfarget bakgrunn

Du kan få en ensfarget bakgrunn hvis du setter et stykke farget papir bak stedet der vannspruten er. Det gjør at vanndråpene blir tydeligere, og dermed vil fokus ligge på vanndråpene og ikke noe forstyrrende i bakgrunnen.

Et ekstratips er kan du ta konditorfarge i vannet og gi dråpene et mer markant uttrykk. Velg en farge som står i kontrast til den vi ser i bakgrunnen, så får du et flottest mulig resultat.

> Les også: Dette er alt du må vite om makrofotografering

Nå er det din tur!

Nå er du klar for å ta bilder av dråper, så bare finn fram utstyret og sett i gang. Husk at bildene dine ikke trenger å se ut som bildene i denne artikkelen.

Vi håper at du vil dele bildene dine med oss. Det kan du gjøre både ved å tagge oss på Instagram (skriv @diginordic i beskrivelsen) og selvfølgelig ved å sende inn bildene til fotokonkurransen vår.

Riktig god fornøyelse!

Kanskje du er interessert i...