Kvinne fotograferer gate.

Street er en fotosjanger som handler om å fotografere offentlige steder i byen. Det kan være her hjemme – men også i utlandet.

© Shutterstock

3 feil gatefotografer gjør

Streetbilder eller gatebilder er betegnelsen på når du tar tilfeldige øyeblikksbilder i byen. Her handler det om å følge hjertet, men hvis du ikke har kontroll på innstillingene, blir det vanskelig å ta bildene du vil ha.

16. februar 2022 av Christian Trant

Gatefotografering er litt som å gå på safari i byen.

Med kameraet i hånden må du være klar til å fange de små, fotogene øyeblikkene som oppstår i møtet mellom mennesker eller når personer gjør bestemte ting.

Det kan du bare gjøre hvis du har kontroll på fototeknikken og er rask til å stille inn kameraet riktig.

Her kan du lese om tre feil som ofte resulterer i dårlige gatebilder, slik at du ikke gjør disse feilene selv.

1. Du bruker for lang lukkertid

Til gatebilder bør du holde lukkertiden på 1/125 sekund eller kortere for å sikre deg skarpe, håndholdte bilder av mennesker i bevegelse. 

Flere gatefotografer velger derfor å fotografere med lukkerprioritet (Tv/S), slik at de fritt kan endre lukkertid mens kameraet ordner resten.

> Les også: Bli ekspert på gatebilder

Menneskemylder fotografert med lang lukkertid.

Du kan også gå i en helt annen retning og vise menneskemylderet ved å bruke en lengre lukkertid på f.eks. to sekunder. Da blir de fleste personene uskarpe silhuetter, og det gir deg i stedet et bilde med mer bevegelse.

© Shutterstock

2. Du viser ikke det interessante i bildet

Det er en vanlig feil at gatefotografer ikke beskjærer bildene sine til å vise det interessante.

I bildebehandlingen eller direkte i kameraet kan du beskjære bildene dine slik at det fokuseres på det sentrale og spennende i dem.

Beskjæringen er et sterkt verktøy, så tenk nøye gjennom hva du vil vise frem.

I dag tar de fleste kameraer også bilder i så høy kvalitet at du kan beskjære dem hardt uten at du blir stående igjen med et kornete bilde.

Bruk f.eks. Lightrooms verktøy Crop Overlay, som gir god inspirasjon til hvordan du kan beskjære bildene dine på en interessant måte.

> Les også: Fang byen med mobiltelefonen

Baby ser på maskot.

Du finner Lightrooms funksjon Crop Overlay i Edit-modulen når du har lastet opp bildene dine og starter redigeringen.

© Shutterstock // Digital FOTO

3. Fokus ligger ikke på riktig sted

Når du som gatefotograf ser noe spennende du har lyst til å fotografere, skal gjerne fokuset ligge akkurat der du vil ha det på aller første forsøk.

Hvis det ikke skulle bli slik, har kanskje sjansen til å få bildet i boks passert når du til slutt har fått stilt inn kameraet til den situasjonen.

I de fleste kameraer har du standardinnstillingen Bredt, der autofokus opererer helt automatisk og kameraet selv velger hva i motivet det skal stilles skarpt på. 

Dette gjør at du ikke kan være sikker på at fokus blir lagt på det ønskede stedet i motivet.

Ved å velge sonefokus kan du selv velge at fokus skal ligge på f.eks. høyre side av motivet. 

Det gjør det enklere å presisere fokus og stille skarpt på motivet hvis du vet at det er på en bestemt side av bildet du vil ta.

> Les også: Fire veier til annerledes bilder av byen

Gatebilde fra storby.

Har du for eksempel lyst til å fotografere mannen til høyre i bildet bak glasset, vil ikke fokusmetoden Bredt være det beste valget. Da velger du i stedet Sone og velger høyre, slik at kameraet vet at det er her fokus skal ligge.

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...