Brudepar ved stranden i solnedgangen

Hvis du kan ta med brudeparet til stranden når solen er på vei ned, får du både ro og vakkert lys;

© Shutterstock

5 kamerateknikker gør dig til en perfekt bryllupsfotograf

Bryllup byr på noen av de mest varierte og morsomme utfordringene en fotograf kan ønske seg. Her har du fem gode tips som gjør deg til den perfekte bryllupsfotografen.

Når brudeparet skal fotograferes på den store dagen sin, er det viktig at alt fra tidsplan til kamerateknikk fungerer optimalt.

For å få alt til å gå opp i en høyere enhet og være sikker på at du får de aller beste bryllupsbildene er det særlig fem kamerateknikker som kan gjøre deg til den perfekte bryllupsfotografen.

Her kan du lese mer om dem.

Begrens fotoutstyret ditt

Det er en god idé å ha med to kameraer til jobben. På det ene kan du montere et moderat teleobjektiv til portretter og på det andre et vidvinkelobjektiv til alle reportasjebildene. Da kan du raskt skifte etter situasjonen.

Ikke ta med flere objektiver enn du faktisk kan bruke i en fei. Hvis du er usikker på å fotografere med blits, bør du ikke bruke den. Plasser for eksempel brudeparet ved et vindu og bruk lyset som kommer inn. Hvis det er lyst ute, kan du plassere dem under et tre.

>Les også: 5 feil mange uerfarne bryllupsfotografer gjør

Finn en artig vinkel

Hvis gjestene fotograferer med smarttelefonene sine, bør du se etter en annen vinkel. Det vil skille bildene dine fra de andre. Det kan for eksempel være en artig effekt å fotografere bruden eller brudgommen ovenfra. Dette kan du gjøre inne i kirken, der du ofte kan stille deg på en balkong.

Eksperimenter litt og bruk omgivelsene kreativt. Du kan for eksempel stå på en stige utenfor mens bruden sitter eller ligger på gresset og ser opp på deg. Bruk vidvinkel til å fange hele personen.

Fotografer for eksempel med en stor blenderåpning på F2.8, der dybdeskarpheten er svært liten. Dette skaper ekstra oppmerksomhet rundt ansiktet.

Brud ligger i gresset

La for eksempel bruden eller brudeparet ligge på gresset og stå på en stige. Det skaper en uventet og flott vinkel.

© Shutterstock

Skap dybde i bryllupsbildet

Til vanlige bryllupsbilder fungerer et portrettobjektiv best, men du kan også ta gode bryllupsbilder med vidvinkel. En brennvidde på for eksempel 28 mm kan nemlig skape både dynamikk og dybde i bildet.

Bruk brudens slør som en kreativ rekvisitt. Ta tak i sløret og hold det mens du fotograferer. Da skaper sløret en drømmeaktig atmosfære og trekker samtidig oppmerksomheten mot brudeparet.

Hvis solen skinner, kan du sette opp en stor reflektor som kaster sollys på brudeparet, samtidig som du bruker blitsen på kameraet til å belyse detaljer og farger på klærne.

>Les også: 5 gode grunner til å fotografere i råformat

Brud med stort slør i åker

Du kan for eksempel fotografere med vidvinkel mens du holder brudens slør. Dette skaper en flott dybdeeffekt i bildet.

© Shutterstock

Fang brudeparet i motlys

Sollys skaper svært sterke kontraster, men med riktig teknikk kan du få en flott effekt ved å fotografere brudeparet i motlys. Plasser for eksempel brudeparet slik at solen står i det gylne snittet i horisonten og blir en del av bildekomposisjonen.

Avfyr den eksterne blitsen på full styrke rett mot brudeparet. Da blir brudeparet godt opplyst, samtidig som motlyset skaper en varm og drømmeaktig atmosfære.

Still inn kameraets lysmåler til matrisemåling, som måler lyset over hele bildeflaten, og undereksponer motivet med en halv blender, for eksempel fra F2,8 til F3,5. Da unngår du at det skarpe sollyset blir for dominerende og bevarer fargene i den blå himmelen.

Velg ett fokuspunkt som du kan styre med kameraets styrespak eller piltastene, og plasser punktet nøyaktig midt i brudens ansikt. Hvis kameraet har ansiktsgjenkjenning og øyestyring, aktiverer du funksjonen.

>Les også: De beste kamerainnstillingene til portrettbilder

Brudepar i motlys

Når du fotograferer i motlys, kan du få en drømmeaktig og romantisk følelse i bryllupsbildene dine.

© Shutterstock

Lys opp skyggene i bryllupsportrettene

Mange bryllup arrangeres om sommeren. Det er en fin tid å være ute og dra nytte av de varme gule og grønne fargene på trær og løvverk. Det sterke solskinnet kan imidlertid lett føre til at portrettene blir for kontrastrike med sterke skygger og utbrente høylys.

Dette kan resultere i at brudeparets øyne blir til svarte gliper. I slike tilfeller er det lurt å ta med brudeparet inn under noen trær som kan filtrere det sterke sollyset.

Bruk en blits til å få litt mer lys i ansiktene til brudeparet. Vipp den eksterne blitsen oppover og trekk ut bouncerkortet. Dette vil reflektere blitslyset og skape litt tegning i parets ansikter uten å brenne ut hudtonene.

Med en brennvidde på 100 mm fungerer det bra med en avstand på rundt åtte meter mellom fotografen og brudeparet. Siden blitsen er rettet vertikalt oppover, er blitskompensasjonen satt til +1.

Med en stor blenderåpning på F4.0 kan du være sikker på at bakgrunnen blir uskarp med pen bokeh. Hvis du velger en enda større blenderåpning, risikerer du at deler av ansiktene ikke blir skarpe.

Du kan også laste ned vår e-bok om bryllupsfotografering med alt fra kamerateknikk til bildebehandling her.

Brudepar under trær i solskinn

Sterkt sollys skaper sterke skygger og kan irritere brudeparets øyne. Ta dem derfor med inn i skyggen under et tre.

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...