Et ekempel på et HDR-foto satt sammen.
© Shutterstock

Her bør du knipse HDR

HDR-teknikken gir bilder med flere detaljer enn normalt, men det er ikke alle motiver som egner seg like bra til teknikken. Se her hvilke motiver som spesielt har nytte av HDR-teknikken.

15. oktober 2019 av Jeppe Vestergaard

HDR betyr High Dynamic Range. Det er en teknikk du kan bruke når det er stor kontrast mellom mørke og lys i bildet ditt.

Teknikken går ut på at du tar minimum tre bilder, som du så setter sammen til et samlet bilde. I det sammensatte bildet vil både de mørke og lyse områdene ha flere detaljer enn du kan oppnå uten HDR.

Noen motiver og situasjoner egner seg imidlertid bedre enn andre. Se hvilke her. 

Når bør jeg bruke HDR?

Det finnes en enkel metode som viser når du bør knipse HDR.

Du holder bare øye med histogrammet. Normalt finner du histogrammet ved å trykke på  DISP-knappen til du ser histogrammet når du titter i søkeren.

Har du et speilreflekskamera, bør du først ta et bilde og så finne det frem i kameraet ved å trykke på Play-knappen. Så kan du trykke på Info til du ser histogrammet.

Er endene av grafen sammenpresset i både høyre og i venstre side i histogrammet, bør du vurdere å bruke HDR. 

I bildet under kan du se et histogram hvor grafen er meget høy på høyre og venstre side. Det betyr at skyggene i bildet er helt svarte, og at høylysene er blitt helt hvite.

Hvis dit histogrammet ditt ligner dette er det en indikasjon på at du bør vurdere å bruke   HDR-teknikken. 

> Les også: Slik får du perfekte HDR-bilder.

Et histogram med utbrente høylys

Er grafen i histogrammet presset sammen i sidene og meget lav i midten, er det et klart signal om at du bør vurdere å bruke HDR til å bevare alle detaljene i både høylys og skygger.

© Digital FOTO

Landskaper med stor kontrast roper etter HDR

En solnedgang fotografert med HDR-teknikken

Det er viktig at du ikke overredigerer HDR-bildet ditt. Det er fristende da du har et stort spenn å redigere i. Pass på å trekke skyggene helt opp og høylysene helt ned. Det skal fremdeles være en naturlig forskjell på de to. I dette bildet er forskjellen bevart.

© Shutterstock

HDR-teknikken er perfekt hvis du vil bevare alle detaljer i landskapsbildene dine. Teknikken er spesielt god i tidsrommet hvor solen står lavt på himmelen.

I det tidsrommet er det ofte stor forskjell på skygger og høylys.

I det øverste bildet under er HDR-teknikken brukt. Det gjør at forgrunnen fremdeles har masser av detaljer, selv om mye av forgrunnen ligger i skygge. Bildet er satt sammen av de to andre bildene som danner grunnlag for det sammensmeltede HDR-bildet.

Samtidig har bildet også bevart alle detaljer og farger i skyene, så fargene fra solnedgangen kommer til sin rett.

> Les også: Kom i gang med HDR.

Et eksempel på et HDR-bilde

Det øverste bildet er det endelige resultatet av HDR-teknikken. I de to påfølgende bildene er det eksponert for skygger og senere høylys.

© Shutterstock

Bruk HDR når du fotograferer forlatte steder

En helt egen fotosjanger er å fotografere forlatte steder. Her er HDR-teknikken utrolig anvendelig.

Forlatte steder er ofte vanskelige motiver, da det er stor forskjell på lys og mørke. Det skyldes at stedene sjelden er opplyste med kunstig lys innvendig. Derfor må du nøye deg med det naturlige lyset som f.eks. kommer inn gjennom vinduene. 

Det skaper store kontraster, som du lett jevner ut med HDR.

Sett kameraet på stativ hvis du vil ha de mest ensartede bildene til HDR-bildet ditt. Teknikken kraver nemlig at kameraet tar bildene ett etter ett. Her hjelper stativet deg til mer stabile og like bilder.

> Les også: Slik fotograferer du forlatte hus.

Et forlatt sted er fotografert med HDR-teknikken.

Uten bruk av HDR ville det ikke være mulig å få lokalet opplyst på denne måten, hvor det både er detaljer i skyggene og høylysene på samme tid. Legg spesielt merke til at det fremdeles er detaljer i det meget lyse området på den andre siden av vinduene.

© Shutterstock

HDR er arkitektens favoritt

Hvis du f.eks. vil vise frem ditt nye kjøkken til familie og venner, er HDR-teknikken din venn.

Derfor bruker arkitekten og eiendomsmegleren ofte HDR.

De bruker HDR til å få utsikten gjennom vinduet korrekt eksponert samtidig med at de også får frem alle detaljene i skyggene innendørs.

I tillegg er det et bra triks hvis du slår på alle lampene på f.eks. kjøkkenet. Det gir bildet ditt den rette stemningen og hjelper med å jevne ut den store kontrasten mellom lys og skygger.

Hjemmet ditt er generelt et veldig bra sted å starte starte hvis du vil leke med HDR.

> Se også videoen: Slik lager du HDR-bilder i et redigeringsprogram. (Videoen krever abonnement)

Et kjøkken er fotografert med HDR-teknikken.

Her har en eiendomsmegler fotografert et kjøkken. HDR-teknikken gjør at du kan se utsikten gjennom vinduene fra kjøkkenet, og samtidig kan du se detaljene overalt i kjøkkenet innendørs.

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...