Nærbilde av løvetannfrø

Det høres kanskje utrolig ut, men dette bildet er ikke tatt med et makroobjektiv. I artikkelen kan du lese om hvordan fotografen gjorde det 

© Don Komarechka

Derfor bør du bruke pixel shift til makrofotografering

Flere nyere kameraer har en funksjon som heter pixel shift, som kan gi enorme bildefiler med skyhøy oppløsning. Men du kan faktisk også bruke funksjonen til å ta makrobilder med imponerede skarphet med et settobjektiv.

11. mai 2021 av Sarah Marie Winther

En av de største utfordringene med makrofotografering er den ekstremt lille dybdeskarpheten som følger med et makroobjektiv. 

Noen fotografer takler det ved å ta en rekke like bilder der fokus er forskjøvet en smule for hvert av dem.

Etterpå smelter de sammen billdene i et bildebehandlingsprogram, for eksempel Photoshop. Denne teknikken kalles stacking.

> Les også: Dette er alt du må vite om makrofotografering

Snutebille på plantestilk med dråper

Dette bildet er tatt med et Panasonic Lumix S1R, men det finnes også flere modeller fra Panasonic, Olympus og Sony som har pixel shift-funksjonen. 

© Don Komarechka

Pixel Shift er redningen

Men hvis du har et nyere kamera fra Olympus, Panasonic eller Sony, finnes det også en annen mulighet som ikke engang krever et eget makroobjektiv.

En rekke modeller fra disse produsentene har nemlig en smart funksjon ved navn pixel shift. Når den er aktivert, tar kameraet automatisk flere bilder av motivet rett etter hverandre.

Mellom hvert bilde blir bildebrikken flyttet bittelitt, og det resulterer typisk i et bilde som er fire ganger større enn normalt, og altså også mye bedre detaljgjengivelse.

> Les også: Få flere detaljer med pixel shift

Større avstand gir større dybdeskarphet

Men et større bilde gir vel ikke større dybdeskarphet, spør du så kanskje. Og nei, det gjør ikke det i seg selv.

Men det er et velkjent faktum at jo nærmere motivet ditt du går, desto mindre blir dybdeskarpheten. Når bildene dine blir fire ganger så store som vanlig, kan du altså gå lenger bort fra motivet – og dermed øker dybdeskarpheten i motivet. 

Det betyr selvfølgelig at du får med mye av omgivelsene i bildet, noe du ikke kan bruke til noe. Men når bildet er så stort, kan du også beskjære bildet kraftig.

> Se video: Se hvordan du bruker pixel shift

Behårede plantestilker med mange små dråper

Når Don Komarechka skrur på pixel shift-funksjonen, får han bilder på hele 187 megapiksler, så han kan trygt kassere 90 prosent av bildet og fortsatt ha filer som er store nok til for eksempel Instagram.

© Don Komarechka

Møt mesteren av makro i Digital FOTO

I Digital FOTO nr. 8/2021 har vi snakket med den kanadiske fotografen Don Komarechka, som er verdensbrømt for de fascinerende bildene sine av blomster i vanndråper, fluoriserende insekter og hyperdetaljerte snøfnugg.

Bildene i denne artikkelen er tatt av Don, og alle er faktisk tatt med et 24–105 mm-settobjektiv – altså ikke et makroobjektiv. På toppen av dette er alle tatt på kjøkkenbordet hans. 

Da Don oppdaget pixel shift-funksjonen i kameraet sitt, hadde han ikke møtt andre som brukte den til å fotografere makromotiver. 

– Jeg spurte meg selv: «Hva om jeg kan stå langt unna motivet, innforstått med at jeg kommer til å beskjære bort 90 prosent av bildet» forklarer han. 

I Digital FOTO kan du lese mye mer om hvordan Don får idéer, hvilke hjelpemidler han bruker til bildene sine, og hva han blir spurt oftest om. 

Kanskje du er interessert i...