En av de største utfordringene med makrofotografering er den ekstremt lille dybdeskarpheten som følger med et makroobjektiv.
Noen fotografer takler det ved å ta en rekke like bilder der fokus er forskjøvet en smule for hvert av dem.
Etterpå smelter de sammen billdene i et bildebehandlingsprogram, for eksempel Photoshop. Denne teknikken kalles stacking.
> Les også: Dette er alt du må vite om makrofotografering

Dette bildet er tatt med et Panasonic Lumix S1R, men det finnes også flere modeller fra Panasonic, Olympus og Sony som har pixel shift-funksjonen.
© Don KomarechkaPixel Shift er redningen
Men hvis du har et nyere kamera fra Olympus, Panasonic eller Sony, finnes det også en annen mulighet som ikke engang krever et eget makroobjektiv.
En rekke modeller fra disse produsentene har nemlig en smart funksjon ved navn pixel shift. Når den er aktivert, tar kameraet automatisk flere bilder av motivet rett etter hverandre.
Mellom hvert bilde blir bildebrikken flyttet bittelitt, og det resulterer typisk i et bilde som er fire ganger større enn normalt, og altså også mye bedre detaljgjengivelse.
> Les også: Få flere detaljer med pixel shift
Større avstand gir større dybdeskarphet
Men et større bilde gir vel ikke større dybdeskarphet, spør du så kanskje. Og nei, det gjør ikke det i seg selv.
Men det er et velkjent faktum at jo nærmere motivet ditt du går, desto mindre blir dybdeskarpheten. Når bildene dine blir fire ganger så store som vanlig, kan du altså gå lenger bort fra motivet – og dermed øker dybdeskarpheten i motivet.
Det betyr selvfølgelig at du får med mye av omgivelsene i bildet, noe du ikke kan bruke til noe. Men når bildet er så stort, kan du også beskjære bildet kraftig.
> Se video: Se hvordan du bruker pixel shift

Når Don Komarechka skrur på pixel shift-funksjonen, får han bilder på hele 187 megapiksler, så han kan trygt kassere 90 prosent av bildet og fortsatt ha filer som er store nok til for eksempel Instagram.
© Don Komarechka