Landskapsbilde av kløft sør for Myrdalsjökull på Island

Den svenske landskapsfotografen og kunstneren Hans Strand er en ekspert på å få et ekstremt detaljnivå i bildene sine. Her forteller vi om hvordan du bruker teknikken hans. 

© Hans Strand

Løft landskapsbildene dine til nye høyder med focus stacking

Ved å ta en serie med bilder med samme innstillinger og forskjellig fokus kan du få en dybdeskarphet som ellers er umulig. Metoden kalles også for focus stacking, og her kan du se hvordan du bruker den.

1. august 2019

Har du noen gang tatt et bilde av et landskap og tenkt at det ikke var riktig skarpt nok – for deretter å blende helt ned til F20 eller F22? Det er i så fall fullt forståelig – jo mindre blender, desto større dybdeskarphet, ikke sant?

Problemet er bare at skarpheten synker når du beveger deg ned på de minste blenderåpningene. Det skyldes et fenomen som kalles diffraksjon, som du kan lese mye mer om her

I stedet for å bruke en mindre blender kan du benytte deg av en smart teknikk som kalles focus stacking, som kan gi deg markant større dybdeskarphet, og det uten at detaljene blir ulne.

> Les også: Forstå dybdeskarphet på 5 minutter

Landskapsbilde av den magnetiske nordpolen på Ellef Ringnes Ø

Antall fokuseringer Hans Strand utfører, kommer an på brennvidden hans. Hvis han bruker vidvinkel, trenger han bare to-tre fokuseringer for å få et helt skarpt bilde, mens tele kan kreve opptil ti fokuseringer. 

© Hans Strand

Hva er focus stacking?

Teknikken går ut på å ta en serie med bilder av det samme motivet og med de samme innstillingene, men med forskjellig fokuspunkt. Det gjør du ved å vri fokusringen bittelitt for hvert bilde.

Teknikken blir særlig brukt av makrofotografer, ettersom dybdeskarpheten blir ekstremt liten når du står helt innpå motivet, men den kan faktisk også brukes i andre sjangre, for eksempel hvis du vil ha et landskap som er knivskarpt hele veien gjennom bildet.

Det er viktig at motivet ikke flytter på seg mellom bildene, så du må bruke et kamerastativ. Når du har tatt bildene, setter du dem sammen i Photoshop.

> Les også: 3 tips for skarpere bilder i fotograferingen

Hvordan settes bildene sammen?

Åpne Photoshop, velg Fil, Skript og velg Last inn filer i stakk.... Klikk på Bla gjennom, marker bildene og velg OK.

Marker Prøv å justere kildebilder automatisk og klikk på OK. Beskjær bildet så alle lagene går til kantene. Klikk på det nederste lag, hold shifttasten nede og klikk på det øverste.

Velg Rediger og Bland lag automatisk.... Marker Stakk billeder og Trådløse toner og farger. Klikk på OK. Nå vil programmet smelte bildene sammen. 

Det kan ta et par minutter, avhengig av kapasiteten til datamaskinen din.

> Les også: Slik fotograferer du med manuelt fokus

Bilde av isbjørn på isbre ved Svalbard

På en fototur til Svalbard tok Hans Strand dette bilde med 70-200 mm-objektivet sitt. Først zoomet han inn til 200 mm, men så gikk det opp for ham at han på 70 mm kunne få med det imponerende landskapet i bildet.

© Hans Strand

Ubegripelige naturbilder i Digital FOTO

Svenske Hans Strand er en av landskapsfotografene som bruker focus stacking for å få knivskarpe bilder, og i det nye Digital FOTO har vi snakket med ham. 

I snaut 30 år har han fotografert de voldsomme, naturlige kreftene som har formet jordkloden vår, og det har resultert i fantastiske bilder av polarørkener, frodige kløfter og vulkanskyer. Du kan se dem og få historiene bak dem i det nye bladet.

Her avslører Hans Strand også hvordan han får skarpe bilder fra fly og helikoptere, og hva han aldri ville ha gjort med bildene sine. 

I Fordelssonen kan du også se den store videoserien vår med den talentfulle landskapsfotografen Mads Peter Iversen. Han veileder deg blant annet til hvordan du får blinkskudd av stjerner, Melkeveien og nordlys. 

Kanskje du er interessert i...