1. Gå på jakt etter lupiner i grøftekanten
Lupiner kategoriseres av mange som ugress, ettersom de sprer seg med lynets hastighet. Ugress eller ikke, det er en fantastisk vakker plante som gir mange tolkningsmuligheter for makrofotografen.
Den vokser vanligvis i grøftekantene, og hvis du fotograferer de direkte ovenfra og ned, vil formen danne små hjerter.
Lupinen som motiv har en del fordeler. De vokser seg til relativt høye busker, noe som gjør at du ikke må sitte på knærne når du fotograferer dem. Ettersom de ofte rager høyt og i tillegg finnes i mange sterke farger, er de også lette å få øye på.
> Les også: Her er alt du må vite om makrofotografering

Det fantastiske med makrofotografering er at du kan komme helt tett på detaljer du aldri hadde lagt merke til i hverdagen – for eksempel morgendugg på et gresstrå, pollenbærerne på en blomst eller øynene på en flue.
© Shutterstock2. Finn den majestetiske rhododendronen i den nærmeste parken
Store, åpne blomster med støvdragere som stikker ut, er et vakkert motiv, og rododendronen finnes i mange parker i hele Norden.
Hvis du går tett innpå de åpne blomstene, som finnes i mange ulike farger, kan du få noen fantastiske bilder. Ta gjerne bilde av hele blomsten, men prøv også å ta bilder av støvdrageren i midten av blomsten.
Rhododendronen blomstrer om våren og i løpet av sommeren, og blomstene gir pollen til mange bier, sommerfugler og humler. Derfor er det gode muligheter for å få et blinkskudd av denne vakre blomsten med bier eller sommerfugler på besøk.
> Les også: 3 komposisjonsregler du må kunne

Men mange kompaktkameraer, systemkameraer og speilreflekskameraer har egne opptaksprogrammer for makro, som kan gi ganske gode bilder.
3. Fotografer iris fra mai til midten av juni
Irisen er en elegant plante med fargerike blader, og du finner den i mange hager og parker. Formene ser faktisk nesten sensuelle ut når blomsten fotograferes fra riktig vinkel.
Ta bilder av planten både forfra, bakfra, ovenfra, nedenfra og naturligvis av blomstens kjerne.
For å få skarphet fra hjørne til hjørne kan du prøve med liten blenderåpning. Hvis det er mulig, prøv å gå helt ned til F7.1 selv om du fotograferer uten stativ. Bruk en lukkertid på maks 1/250 sekunder for å ikke få støy i bildene.
> Les også: Slik får du perfekte HDR-bilder

Et godt nybegynnermotiv for makrofotografering er blomster, ettersom de finnes i alle mulige former og farger og ikke blir skremt vekk av at du går tett innpå dem.
© Shutterstock