Makrobilde av et insekt

Du kan få de mest fantastiske makrobildene hvis du bruker en makroskinne og lar kameraet ditt gli millimeter av gangen forbi motivet mens du trykker på utløserkappen.

© Shutterstock

4 feil som ødelegger makrobildene dine

Makrofotografering er teknisk svært vanskelig, og det er mye som må klaffe for at du skal få et bra bilde. Vi viser deg fire vanlige feil som fort kan ødelegge resultatet, så slipper du i hvert fall å gjøre dem.

12. august 2020 av Christian Trant

Vi vet alt om den tilfredsstillende følelsen man får ved et vellykket makrobilde, men vi kjenner også til frustrasjonen når det ikke lykkes. 

Når det ikke lykkes, handler det vanligvis om fire feil, og dem går vi gjennom her, slik at du kan styre unna dem.


1. Lyset blir for hardt

Blitsen på kameraet kan hjelpe deg med å få frem enda flere detaljer i makrobildene dine, men det harde lyset kan også gi et stygt gjenskinn. 

Derfor bør du bruke en diffuser foran blitsen, som sprer lyset og gjør kontrast og skygger i bildet mindre harde. 

Med en diffuser sikrer du deg mange detaljer samtidig som du får et delikat og mykt lys som markerer de ulike lagene i bildet ditt. 

Du trenger ikke nødvendigvis å kjøpe en diffuser. Du kan også lage din egen ved å skjære over en bordtennisball slik at den passer på kameraets innebygde blits. 

> Les også: 9 funksjoner du må kunne i blitsen din

Insekt på blad.

Det finnes veldig mange fantastiske makromotiver i hagen, men det krever selvfølgelig at de sitter stille lenge nok til at du kan fotografere dem. 

© Shutterstock

2. Autofokus strever forgjeves

Selv om kameraet ditt er plassert på stativ eller et annet sted uten rystelser, kan du oppleve at du får slørete bilder. 

Det kan skyldes at du bruker autofokus. Skift derfor til manuelt fokus, der du selv er herre over nøyaktig hvor fokuset skal være. 

Det kan imidlertid være situasjoner der autofokus er nyttig. I et slikt tilfelle bør du skifte til enkeltpunkts AF, der kameraet kun fokuserer ut fra et enkelt punkt. 

Det forhindrer autofokus i å hoppe frem og tilbake mellom flere fokuspunkter, noe som ofte resulterer i slørete bilder. 

> Les også: Dette må autofokus i kameraet ditt takle

Makrobilde av veps

På Nikon-kameraer heter enkeltpunktsfokus AF-S og på Canon heter funksjonen One Shot.

© Shutterstock

3. Motivet mister farge og styrke

Du plukker mest sannsynlig blomster og blader ute for deretter å ta dem med innendørs der forholdene er litt mer kontrollerbare. 

Men dessverre mister spesielt blomster og blader fort sin sprøhet og farge inne, noe som er ekstra synlig på makrobilder. 

Derfor anbefaler vi at du legger blomster og blader i fryseren til du skal bruke dem. Det kan også skape en flott effekt at blomstene har små frostkrystaller på seg. 

> Les også: 3 vakre blomster til makrofotografering

Close up af rose.

Det gir en god visuell effekt på makrobilder av blomster hvis du brøker en forstøver som kan lage små dråper. 

© Shutterstock

4. Feil focus stacking ødelegger puslespillet

De fleste makrofotografer vil før eller siden prøve focus stacking, som er teknikken du bruker til å samle flere bilder med forskjellige fokuspunkter til ett bilde. 

Her kan det hende at du får et område som er uskarpt til tross for at du føler at du har tatt nok bilder med ulikt fokus. 

Det skjer fordi du har flyttet kameraets fokuspunkt for mye. Det kan du unngå ved å bruke en makroskinne der du flytter kameraet en halv eller hel millimeter av gangen. 

> Les også: Løft landskapsbildene dine til nye høyder med focus stacking

Kanskje du er interessert i...