Makrobilde av påfuglfjær

Det gjemmer seg ganske mange spennende motiver i hverdagens små detaljer. Les om hvor du finner dem. 

© Shutterstock

5 skjulte hverdagsmotiver du bør fotografere

Det er kanskje ikke så mye å fotografere ute, men hvorfor ikke gå på jakt innendørs? Boligen din rommer masser av morosomme og flotte motiver, hvis du er åpen og nysgjerrig.

27. februar 2020 av Sarah Marie Winter

Det er lett å miste motivasjonen til å bruke kameraet om vinteren, når de fleste insekter er borte, og blomstene i hagen er dekket av snø. 

Men faktisk rommer ditt eget hjem masser av morsomme motiver hvis du er åpen og nysgjerrig, og her får du fem lette motiver du kan kaste deg over innendørs, mens snøen fyker eller regnet siler ned.

> Les også: Her er alt du trenger å vite om makrofotografi

1. Katte- og hundesnuter

Makrobilde av kattesnute
© Shutterstock

Det finnes masser av bilder av katte- og hundeøyne, men også snuter og poter ­er fylte med detaljer og kan gi fascinerende bilder. 

Still skarpt på ­snutens ruglete overflate, og bruk makroobjektivets lave dybdeskarphet til å skape en flott sløring i resten av bildet.

> Les også: 5 lette tips til å knipse makro med mobilen

2. Kretskort

Makrobilde av kretskort
© Shutterstock

Kretskort sitter i mange forskjellige typer elektronikk, og de ligner nærmest små kunstverk som bare roper etter å bli fotografert.

Plassér kameraet rett over platen for å få fokus gjennom hele bildet og bruk en jevn belysning så du ikke får forstyrrende skygger. 

> Les også: Slik unngår du uskarpe makrobilder

3. Fjær

Makrobilde av fjær


© Shutterstock

Fjær kan du finne mange steder, fra fyllet i hodeputen til enden av støvkosten, og de er fulle av fine detaljer. Du kan kjøpe påfuglfjær i f.eks. hobby- eller gavebutikker, men også due- og trostefjær kan gi flotte bilder.

Gå helt tett på fjæren så den fyller bildet helt. Det gir et flott, abstrakt bilde som virkelig fremhever de mange linjene. 

> Les også: Makrofoto uten spesielt utstyr

4. Potteplanter

Makrobilde av kaktus


© Shutterstock

Er du av typen som har vinduskarmen full av planter, så har du mange forskjellige motiver i umiddelbar nærhet. 

Gå helt tett på planter med store, takkete blader eller små, fine blomster, og fotografér sukkulenter og kaktus ovenfra, hvor de ofte er helt symmetriske.

> Les også: 10 stilige makromotiver du kan ta hjemme

5. Sykkelkjeder

Makrobilde av sykkelkjede
© Shutterstock

Når du er ferdig i huset, så gå en tur i garasjen eller boden og let etter detaljer på sykkelen, motorsykkelen eller bilen. 

Sykkelkjeder, ringeklokker, eksosrør og støtfangere er alle stilige motiver som kan gi fascinerende bilder, når du går helt tett på.

> Les også: Mellomringer - billig metode for makro

> Les mer om: Slik isolerer du en utebod

Vi stiller skarpt på hverdagens detaljer

I Digital FOTO nr. 4/2020 får du masser av inspirasjon og tips til å få funklende bilder som viser hverdagens små detaljer slik du aldri har sett dem før. 

Visste du f.eks. at makrobildene dine blir skarpere hvis du står på en bestemt måte når du fotograferer? Eller at du kan dryppe dråper på en frukt, så den umiddelbart ser frisk og appetitlig ut? 

Er du ikke abonnent ennå, kan du nå få to nummere av Digital FOTO og et par trådløse in-ear hodetelefoner for kun 108 kr. inklusive porto. Med dem slipper du irriterende ledninger og kan samtidig nyte god musikk helt uten bakgrunnsstøy.

Kanskje du er interessert i...