Et makrobilde av en maur og flue
© Shutterstock

Slik unngår du uskarpe makrobilder

Makrobilder er en utfordrende fotosjanger, for det er lett å ende opp med uskarpe bilder. Her får du de beste tipsene våre for å unngå at makrobildene dine blir uskarpe.

Makrofotografi er en av de artigste, men også vanskeligste fotosjangrene. Du kan nemlig veldig lett ende opp med uskarpe bilder, da selv de minste bevegelser kan få motivet ut av fokus, og skarpheten må ligge helt nøyaktig.

Vi gir deg våre fem beste tips for å få skarpe makrobilder uten irriterende uskarphet.

> Les også: Dette er alt du må vite om makrofotografering.

1. Slå av autofokus

I makrofotografering er dybdeskarpheten ekstremt liten. Ofte er det skarpe området mindre enn et par milimeter.

Derfor sklir fort viktige elementer ut av fokus, og samtidig kan autofokus lett treffe feil.

I stedet for å bruke autofokus bør du fokusere manuelt og bestemme hvor skarpheten skal ligge, helt nøyaktig. 

Til nettopp makrobilder er det smart å bruke en spesiell teknikk for manuell fokusering. Slå først over på manuelt fokus, Så vrir du fokusringen til du kommer til objektivets nærgrense og fokuserer på så kort avstand som mulig.

Så ser du i søkeren og beveger deg stille og rolig fram eller tilbake til du kan se at riktig del av motivet er skarpt. Du stiller altså skarpt ved å justere avstanden mellom kameraet og motivet.

Den lille avstandsforskjellen til motivet er enklere å kontrollere fysisk enn hvis du vrir på fokusringen på objektivet.

> Les også: Slik bruker du manuelt fokus.

et makrobilde av en edderkopp

Når du tar makrobilder, får du mer kontroll ved å bruke manuelt fokus. I et motiv som dette kan du risikere at autofokus stiller skarpt på bena til edderkoppen, siden de er nærmere kameraet.

© Shutterstock

2. Velg riktig blender

I et makrobilde er det veldig vanskelig å få hele motivet skarpt. Det kommer av den svært lille dybdeskarpheten du får med et makroobjektiv.

Derfor er det nærliggende å tenke at hvis du bruker et høyere F-tall, for eksempel F22, får du en større del av motivet skarpt.

På de aller minste blenderåpningene tegner objektivene typisk ikke så skarpt, og dessuten krever de aller minste blenderåpningene forholdsvis lange lukkertider.

Imidlertid fungerer det også dårlig å bruke de aller største blenderåpningene, for eksempel F4.0, siden dybdeskarpheten blir nærmest ikke-eksisterende på korte avstander. 

Bruk derfor en blender på mellom F8.0 og F16, hvor objektivene typisk tegner veldig skarpt, og hvor du får mer dybdeskarphet enn på full blenderåpning.

> Les også: Slik tar du makrobilder med mobilen.

makrobilde av en bie

Her er en passende blenderåpning valgt, da det viktigste av motivet er i fokus. Blir blenderåpningen for stor, risikerer du at bare en liten del av motivet vil være i fokus.

© Shutterstock

3. Øk ISO-verdien i makrobildene dine

Siden makrofotografering handler om veldig små og skarpe detaljer, kan det virke unaturlig å øke ISO-verdien når det har tendens til å gi mer støy i et bilde.

Imidlertid er det nødvendig med en litt høyere ISO-verdi hvis du vil ha et skarpt makrobilde. Skarpheten i bildet kommer nemlig i stor grad an på lukkertiden.

Derfor sjekker du på forhånd hvor mye kameraet ditt gir i bildene på forskjellige ISO-verdier. Deretter bruker du en ISO-verdi som er under den maksimale verdien.

Den kortere lukkertiden du kan få på en høyere ISO-verdi, gjør at risikoen for bevegelsesuskarphet i bildene blir redusert.

> Les også: Slik bruker du ISO-innstillingene.

4. Bruk blitsen din

For å sikre deg korte lukkertider og en rimelig lav ISO-verdi må du bruke en blits. I tillegg kan også det kunstige lyset gi flottere belysning av motivet ditt.

Derfor kan det være lurt å bruke blits når du tar makrobilder. Imidlertid må du sørge for at lyset ditt ikke blir for direkte og hardt.

Bruk derfor en diffuser foran blitsen. Den sprer lyset og gjør kontrast og skygger i bildet mindre harde. Dette gir et bedre bilde.

En diffuser trenger ikke koste så mye. For eksempel fungerer det veldig bra å sette en avskåret bordtennisball over den innebygde blitsen din.

Har du en ekstern blits, bør du helst flytte den bort fra kameraet. Da unngår du for eksempel at objektivet kaster skygger på motivet. Du kan for eksempel bruke fjernstyring eller en blitskabel for å flytte blitsen bort fra kameraet.

> Les også: Alt du må vite om blitsen.

Blits med en hjemmelaget diffuser

Du kan bruke nesten hva som helst til å lage en diffuser. I dette tilfellet er det satt en bit matpakkepapir over blitsen, og det gjør at lyset fordeler seg mer og dermed blir mykere.

© Shutterstock

5. Velg det riktige tidspunktet

Insekter, blomsterblader og andre småting er populære motiver for makrobilder.

Skal makrobildet ditt bli helt skarpt, må du sørge for at motivene står stille.

For å unngå at insekter og lignende kryper bort, bør du ta makrobildene dine tidlig om morgenen. Da er insektene fortsatt veldig rolige og beveger seg mindre.

Du kan også øke sjansene dine for et skarpt makrobilde utendørs hvis du for eksempel tar med en paraply for å skjerme for vinden. Det gjør det mye enklere å fotografere for eksempel et blomsterblad.

> Les også: Slik får du mest mulig ut av makroobjektivet ditt.

Kanskje du er interessert i...