Du har sikkert aldri hørt navnet Piotr Naskrecki før, men et søk på google vil kanskje få deg til å skvette til.
Den polske insektforskeren og fotografen er nemlig utrolig glad i alt som kan krype og kravle, og porteføljen hans byr blant annet på fugleedderkopper like store som hundevalper.
Noe av det som skiller Piotrs bilder fra bildene til andre makrofotografer er at stort sett alle er tatt med vidvinkelobjektiv og fra en lav vinkel.
Resultatet er et både fascinerende og foruroligende bilde hvor dyret blir imponerende stort, og man samtidig kan se det miljøet det lever i.
«Målet mitt med et slikt bilde er ikke å få dyret til å se større ut, men å få betrakterne til å føle seg mindre – som om de står i omgivelsene ved siden av dyret, og dyret er like stort som de selv er», sier Piotr.
Vi har snakket med fotografen om fremgangsmåten hans, og nedenfor får du fire gode tips til å prøve det samme.
> Les også: Alt du trenger å vite om makrofotografering

Ved å bruke vidvinkel kan du vise insektets miljø og dermed skape en historie i bildet.
© Piotr Naskrecki1. Finn riktig objektiv
Noen av Piotrs foretrukne objektiver er et Laowa 15 mm samt et Canon 16-35 mm. Det ene har 1:1 forstørrelse, mens det andre har en forholdsvis liten nærgrense og dessuten tegner veldig skarpt.
Hvis du ikke vil finne et eget makroobjektiv, altså med 1:1 forstørrelse, bør du velge et objektiv med så liten nærgrense som overhodet mulig.
Nærgrensen er den korteste avstanden objektivet kan fokusere på. Det vil si den minste avstanden du kan ha til motivene dine og likevel kunne stille skarpt.
2. Velg langsomme insekter
Det sier seg selv at du skal betydelig tettere på dyrene når du bruker vidvinkel i stedet for f.eks. en moderat tele, som er den klassiske brennvidden for makroobjektiver.
Det betyr at de mer forsiktige insektene er utelukket. Velg i stedet insekter som ikke er så lette å skremme, og som beveger seg langsomt.
Edderkopper, marihøner og større biller er f.eks. svært godt egnet til denne typen makrofotografering.
> Les også: Det beste fotoutstyret til makro
3. Beveg deg forsiktig nærmere
Når du har funnet et insekt som du gjerne vil fotografere, beveger du deg langsomt nærmere det mens du fotograferer.
Det er viktig at du ikke gjør noen plutselige bevegelser, for da kan du risikere å skremme bort dyret.
4. Bruk en reflektor eller blits
En utfordring med et vidvinkelobjektiv er at objektivet faktisk selv kan kaste en skygge over motivet, og derfor er det ofte behov for å få mer lys inn i bildene.
Hvis du kan, så bruk en reflektor du holder foran den mørkeste siden av insektet for å kaste dagslyset tilbake på det.
Hvis det ikke er nok, kan du bruke en blits innstilt på laveste lysstyrke, men det kan potensielt sjenere insektet og få det til å stikke av.
> Les også: De beste kamerainnstillingene for makro