Alpinist i hopp

Du vil trenge korte lukkertider når du vil fotografer skiløpere og snowboardere i action. 

© Shutterstock.com

Slik kommer du hjem med blinkskudd fra skiferien

En skiferie byr på kraftig lys, klar himmel og heseblesende action – og alt dette er noe kameraet ditt vil elske. Se hvordan du kommer hjem med perfekte eksponeringer, naturlige farger og skarpe bilder fra skituren.

29. januar 2019 av Kristoffer Engbo

Skiferien har mye å by på for fotografen. 

Du kan ta storslåtte landskapsbilder med myk snø, flotte portretter der snøen fungerer som en stor reflektor, og actionbilder av skiløpere og snowboardere i full fart. 

Her får du fem tips som sikrer deg flotte bilder fra ferien.

1. Bruk følgefokus på skiløpere

Skiløper i sving.

Til skiløpere i fart kan du bruke både vidvinkel og tele. Bare pass på at du ikke kommer for tett på skiløperen når du bruker vidvinkel.

© Shutterstock

Det er mye fart og dynamikk i et bilde av en skiløper midt i en sving. Sett kameraet til bildeserier og velg følgefokus og ett fokuspunkt som du sørger for å holde over skiløperen.

Så følger du skiløperen i søkeren, og når han eller hun nærmer seg svingen, trykker du utløserknappen helt ned og følger bevegelsen mens du holder knappen nede til skiløperen er ute av svingen igjen.

> Les også: Slik tar du portrettbilder med dynamikk

2. Få bedre lys med eksponeringskompensasjon

Snølandskap.

Store områder med snø kan lure kameraet og gjøre bildene for mørke, men det kan du unngå.

© Shutterstock

Store, hvite flater kan veldig lett lure kameraet til å gjøre bildene for mørke. Ofte vil det nemlig gå for å gjøre det helt hvite mellomgrått.

Dette unngår du ved å bruke kameraets eksponeringskompensasjon. 

Funksjonen ligger typisk på en knapp med et pluss/minus-symbol, og når du har trykket på den, kan du bruke et hjul eller piltaster til å velge en positiv verdi, for eksempel +2,0, for å gjøre det neste bildet lysere.

Du kan lese mer om, hvordan du bruker eksponeringskompensasjon her.

3. La histogrammet hjelpe deg til bedre lys i snø

Som hjelp til å velge riktig innstilling av eksponeringskompensasjonen kan du bruke kameraets histogram. Det angir hvordan lyset fordeler seg i et bilde. 

Det får du typisk fram ved å trykke på Info eller Disp. når du har aktivert live view eller ser et bilde du akkurat har tatt.

Når du justerer eksponeringskompensasjonen i snøen, går du for at søylene på højre side nesten går ut til kanten på histogrammet.

Vi har laget en veiledning til hvordan du bruker histogrammet, og er du abonnent, kan du se to videoer i Fordelssonen om hvordan du bruker funksjonen i praksis.

>Se videoen: Få kontroll på histogrammet i kameraet – del 1

4. Frys action med 1/1000 sekund

Snowboarder i hopp.

Når du trykker utløserknappen halvveis ned, kan du bruke søkeren eller skjermen for å se hvilken lukkertid kameraet vil velge. Den skal helst være 1/1000 sekund eller kortere ved action.

© Shutterstock.com

Når du fotograferer skiløpere, skal de helst bli skarpe. 

Det sikrer du deg med kort lukkertid. Velg blenderprioritet og en av de største blenderåpningene, for eksempel F2.8 eller F4.0.

Juster eventuelt eksponeringskompensasjonen og sjekk at kameraet vil velge en lukkertid på 1/1000 sekund eller kortere. 

Blir lukkertiden lengre, øker du ISO-verdien.

5. Unngå blå billeder med manuel hvidbalance

Kameraets automatiske hvitbalanseinnstilling vil ofte gjøre snøen for blå. 

Derfor er det en god idé å justere hvitbalansen manuelt til Dagslys i solskinn, eller til Skygge eller Overskyet hvis det er gråvær.

> Les også: Slik bruker du hvitbalansen.

Vinterlandskap

Snøen kan godt ha et svakt blålig skjær fra den blå himmelen, men den må ikke bli for blå. Det kan du ordne med manuell hvitbalanse. Fotograferer du i råformat, kan du justere hvitbalansen på datamaskinen.

© Shutterstock.com

Redaksjonen anbefaler: Kraftig kikkert til fotografen

Med en god kikkert kan du lett få øye på alle motiver for eksempel fugler, på lang avstand. Kikkerten fra Mitilux er nettopp kommet i en ny og sterkt forbedret versjon. 

Den forstørrer 8x så du kan oppdage dyr og andre motiver på avstander som øynene dine aldri hadde klart uten hjelp. Med en objektivdiameter på 40 mm er kikkerten også lyssterk og kan brukes i tussmørke. 

Den er gummiarmert, har innebygd beskyttelse av frontlinsene og kan justeres til bruk både med og uten briller. Den har gjenger så du kan feste den på kamerastativet ditt for et helt rolig bilde, og med Mitilux 8X40 får du en robust følgesvenn med fokusknapp og et synsfelt på intet mindre enn 149 meter på 1000 meters avstand. Kompakt design gjør at kikkerten lett får plass i kameravesken. 

> Akkurat nå kan du få kikkerten med 2 numre av Digital FOTO for bare 49 kroner. Du sparer 980 kroner. Se mer her. 

> Akkurat nå kan du få kikkerten med 2 numre av Digital FOTO for bare 49 kroner. Du sparer 980 kroner. Se mer her. 

Kanskje du er interessert i...