Reportasjefotografi

En fotoreportasje kan for eksempel skildre en dag blant gategjøglere og musikanter. Både svart-hvitt og farge fungerer godt, men vær konsekvent.

© Shutterstock

Slik tar du reportasjebilder

Ved å prøve deg på reportasjefotografering kan du skape en rød tråd i billedfortellingen din og teste forskjellige teknikker. Her får de beste tipsene våre for reportasje.

Elsker du å fotografere, men savner nye utfordringer, så kan fotoreportasjer være perfekt for deg. Da handler det i bunn og grunn om å fortelle en historie med bilder fra virkeligheten på en sansende og beskrivende måte.

Det finnes veldig mange dyktige fotojournalister som lager fantastiske fotoreportasjer – både fra krigens brennpunkter og det politiske liv. De kan være god inspirasjon og fungere som forbilder, men en reportasje kan også være forlokkende, selv om det handler om dagligdagse ting, så lenge bildene og historien er god.

> Læs også: 5 feil uerfarne bryllupsfotografer gjør

Håndverker som jobber

Billedreportasjen kan for eksempel bestå av å følge en håndverker eller en kunstner i en periode. Dette kan være bare en dag eller noen timer.

© Shutterstock

Du kan lage fotoreportasjer om alt mulig, alt fra en arbeidsdag hos en spennende kunsthåndverker eller ved å følge en fotballkamp både på og utenfor banen. Det kan også bare være en vanlig dag hos en venn eller slektning. Det viktige er at det bare en rød tråd i bildefortellingen.

Generelt må du smøre deg med tålmodighet og være årvåken, og så du er parat til å fange det uventede. Vær fluen på veggen og bruk tiden du trenger.

Her får du de beste tipsene våre for å komme i gang med fotoreportasjen din.

1. Bruk tid på forberedelsene
2. Ta med riktig utstyr
3. Husk blits til reportasjen
4. Skap variasjon i reportasjen
5. Gi reportasjebildene samme bildestil

> Les også: 8 tips for gatefoto

Fotballkamp

Fotball foregår ikke bare på banen. Fang også gjerne øyeblikk der treneren instruerer spillerne.

© Shutterstock

1. Bruk tid på forberedelsene

Bestem deg for hva reportasjen skal brukes til, og hvorfor du vil lage den. Sett deg inn i emnet og lokalitetene så du har en tanke om hvilke motiver som kan oppstå. 

Kontakt personene som skal være med i reportasjen og forsikre deg om at de er med på idéen. Tilby dem eventuelt å få bildene dine på e-post eller Facebook etterpå.

2. Ta med riktig utstyr

Bruk et speilreflekskamera eller speilløst systemkamera og et godt allroundobjektiv som for eksempel dekker området 24-70 mm på fullformat. På et APS-C-kamera tilsvarer det cirka 18-120 mm.

Da har du gode muligheter for både å komme tett på og ta portrettbilder og oversiktsbilder til reportasjen.

> Her finner du den store objektivguiden vår. 

3. Husk blits til reportasjen

Det er en stor fordel å ta med blits. Da er du alltid er sikker på at du har nok lys når du fotograferer innendørs. Fyr gjerne av blitsen mot tak eller vegg.

Det indirekte lyset bevarer stemningen bedre. Alternativt kan du bruke lyset fra vinduer.

> Hvis du vil vite mer om å fotografere med blits, finner du mange tips her.

Kvinne maler i atelier

Reportasjebilder fungerer best hvis personen ikke ser inn i kameraet, men bare gjør jobben sin. 

© Shutterstock

4. Skap variasjon i reportasjen

Ta bilder i høyde- og breddeformat til reportasjen. Det gir god variasjon i fortellingen din. Utnytt forskjellige brennvidder og gå gjerne tett på – også med vidvinkelen din.

Med mindre du også er på jakt etter et klassisk portrett, lar du personen gjøre jobben sin uten øyekontakt.

5. Gi reportasjebildene samme bildestil

For å holde på den røde tråden i billedfortellingen din er det lurt å gi bildene dine de samme justeringene i for eksempel Lightroom. Det gjør du lett med Presets eller Profiles.

Her kan du med fordel bruke noen av forhåndsinnstillingene til Lightroom og prosedyrene til Photoshop som vi har lagt opp i Fordelssonen til abonnentene våre. 

Kanskje du er interessert i...