Ta flotte bilder av julelys

Julelys kan gi deg herlige og stemningsfulle bilder hvis du bruker en stor blenderåpning som gjør bakgrunnen uskarp.

© Shutterstock

Slik tar du magiske bilder av gatenes julelys

For en fotograf er julebelysningen noe av det beste med julen, som gågater og trær som pyntes i desember. Her kan du se hvordan du tar flotte bilder av det glitrende lyset.

Julens lyslenker i gater og passasjer gir deg muligheten til å teste ulike teknikker som skaper helt forskjellige uttrykk i bildene dine.

Her kan du lese om fire forskjellige måter å fotografere julens vakre lys på.

> Les også: Seks tips til fotografering i blåtimen

Julelys bokeh blender julekort

I stedet for å gå helt innpå julelysene kan du også gå bakover og få med all utsmykningen – og så vri på fokusringen slik at lysene kommer ut av fokus. 

Skap myk bokeh av julelys

En teknikk mange bruker til å forevige julelys, er å velge en stor blenderåpning, sette kameraet til manuelt fokus og fotografere lysene ute av fokus.

Slik blir lysene til store, gylne eller fargestrålende lysflekker og skaper et abstrakt og stemningsfullt bilde som er perfekt til for eksempel julekort.

Det er enkelt å skape effekten, men den krever at du har et lyssterkt objektiv som kan gå ned til for eksempel F2.8 eller F3.5. 

Julelys portrett bokeh bakgrunn

En bakgrunn av funklende julelys kan være prikken over i-en i portrettet. 

© Shutterstock

Ta fine portrettbilder i julelys

Du kan også ta flotte bilder av bare julelys, men teknikken fungerer spesielt bra hvis du inkluderer et element som er i fokus – for eksempel en person, en statue, en lyktestolpe eller noe lignende. 

Du kan gjøre lysflekkene eller bokehen større ved å øke avstanden mellom den delen av motivet som er i fokus, for eksempel personen, og den delen som er ute av fokus, for eksempel julelysene. 

Du kan bruke julelysene som en stemningsfull bakgrunn, men også plassere dem i forgrunnen slik at de går inn over det som er i fokus, for eksempel ved å få en person til å stille seg under lysene eller holde dem opp foran ansiktet. 

Julelys stjerne effekt

Et stativ, liten blenderåpning og lang lukkertid er ingrediensene som kan trylle frem flotte stjerner av julens lys.

© Shutterstock

Slik forvandler du julelyset til flotte stjerner

Du kan også gå i en helt annen retning og i stedet trylle frem stjerner av gatenes julelys. 

Da må du imidlertid ha med et kamerastativ, for du trenger en liten blenderåpning og derfor lang lukkertid. 

Velg en blender på mellom F8.0 og 16. 

Spissene på stjernene blir lengre og dermed tydeligere på små blenderåpninger, så jo høyere blendertallet er, desto bedre. 

> Les også: Slik velger du riktig kamerastativ

Bruk også en fjernutløser, eller still inn kameraets selvutløser til for eksempel to sekunder. Slik unngår du rystelser når du tar bildet. 

Julelys stjerne effekt

Gjør litt mer ut av julebildene med et stjernefilter. Husk å sjekke omkretsen på objektivet ditt slik at du får riktig størrelse. 

© Shutterstock

Forsterk stjernene med et filter

Du setter stjernefilteret på objektivet og får dermed alle lyskilder til å stråle som stjerner i flere retninger, noe som vil gi bildene dine et helt spesielt uttrykk. 

Vanligvis velger du stjernefilter ut fra hvor mange tagger du vil ha på stjernene. Noen filtre gir deg seks tagger, mens andre skaper åtte. 

Jo mindre og kraftigere en lyskilde er, desto sterkere blir effekten. 

Når du kjøper et stjernefilter, må du passe på at du kjøper riktig størrelse. 

Ytterst på objektivet ved linsen kan du ofte se hvor mange millimeter bredt det er.

Cellonic og Tiffen er noen av produsentene som lager disse spesielle filtrene, og de koster mellom 120 og 420 kroner på Amazon her.

Kanskje du er interessert i...