Den nye Apple Macbook Air 2018

De nye Macbook Air kommer i farger for enhver smak – den glamorøse i gull, den stilfulle i sølv og den diskrete i grått. 

© Apple

Ny Macbook Air er ultralett og har retina-skjerm

Apple har nettopp avduket tre nye produkter – en ny Macbook Air, iPad Pro og Mac Mini. Den nye Macbook Air er 25 prosent lettere enn forgjengeren og utstyrt med retina-skjerm som Pro-modellene.

31. oktober 2018

Etter å ha konsentrert seg om å forbedre de høyt profilerte Macbook Pro-modellene i årevis, har Apple langt om lenge rettet oppmerksomheten mot Macbook Air.

Det er omtrent tre år siden den lettere og billigere Macbook Air sist fikk en vesentlig oppgradering, og derfor sto Apple overfor litt av en oppgave hvis den nye Air-modellen skulle komme opp på siden av Macbook Pro-modellene.

Macbook Air-modellens styrke har alltid vært den lave vekten og det kompakte designet, og det er helt naturlig at Apple har satset på dette med den nye Macbook Air-modellen. 

> Les også: Bli en ekspert på bildebehandling med ny kursbok

25 prosent lettere Macbook Air

Den nye Macbook Air er nemlig bare 1,56 centimeter tykk på det bredeste når den er lagt sammen, og den veier 1250 gram. 

Ifølge Apple gjør dette den hele 25 prosent lettere enn forrige Macbook Air. 

En annen stor nyhet er at nye Macbook Air er utstyrt med den etterlengtede retina-skjermen som også Macbook Pro-modellene har.

I tillegg er kantene rundt skjermen blitt 50 prosent mindre, noe som gjør at designet nå minner mer om den dyrere Macbook Pro. 

Det er også nytt at den nye modellen er laget av 100 prosent resirkulert aluminium.

Nye Apple Macbook Air 2018

Retina-skjermen er en av de viktigste nyhetene i nye Macbook Air.

© Apple

Nå kommer Macbook Air i tre farger

Også tastaturet i nye Macbook Air er blitt oppgradert. 

Touchpaden er blitt 20 prosent større og har fått en såkalt Force Touch som gir deg mulighet for å bruke en rekke kommandoer ved å trykke med forskjellig styrke samt ved å utføre forskjellige bevegelser.

Litt overraskende er den såkalte Touch Bar-en, som Apple introduserte i Macbook Pro for to år siden, og som fikk en blandet mottagelse, ikke blitt videreført i den nye Macbook Air.

Macbook Air kommer for første gang i tre farger – sølv, grått og gull. Prisen på den billigste versjonen med 128 GB SSD-lagringsplass og 8 GB RAM ligger på 13 490 kroner, mens den dyreste med 1,5 TB SSD-lager og 16 GB RAM vil koste 28 990 kroner.

> Les om de beste gratisprogrammene for bildebehandling her.

Helt nytt design på iPad Pro

Også iPad Pro har gått gjennom store forandringer. 

Den største forandringen er at Apple har valgt å droppe designet som i flere år har kjennetegnet nettbrettserien. 

På den nye modellen fyller skjermen nesten hele fronten, noe som får den til å se ut som en smarttelefon. 

Den minste av de to modellene har vokst fra 10,5 til 11 tommer. Den største er fortsatt på 12,9 tommer, men er blitt slanket så den nå er mindre enn et A4-ark. 

Som en konsekvens er både jack-kontakten, Lightning-kontakten og Home-knappen borte. 

I stedet har vi nå ansiktsgjenkjenning og USB-C-inngang. Fordelen med dette er at iPad Pro nå støtter ekstern skjerm og kan brukes til å lade andre enheter, for eksempel smarttelefonen din. 

> Les også: Her er forskjellene på de nye iPhone-modellene

Den nye Apple iPad Pro

iPad Pro kommer i to størrelser – 11 tommer og 12,9 tommer. 

© Apple
Den nye Apple iPad Pro

Den nye iPad Pro byr på et mer kantete ytre og en skjerm som dekker nesten hele oversiden. 

© Apple

Derfor må du ha den nye iPad Pro 

Dessuten er det kommet en ny generasjon av den lille pennen, Apple Pencil. Den har nå fått klikk- og dobbeltklikk-funksjon, og fungerer derfor stort sett som en datamus – og den fester seg magnetisk til siden på iPad-en og kan på dermed lades trådløst.

Er det noen vits i å investere i nye iPad Pro? 

Hvis man skal tro på Apple, så ja. De lover ikke bare at nye iPad Pro er 35-90 prosent kraftigere enn fjorårets modell, men også at den er kraftigere enn 92 prosent av de bærbare datamaskinene på markedet akkurat nå. 

iPad Pro kommer i fargene sølv og space grey med fire forskellige minnestørrelser: 64 GB, 256 GB, 512 GB og 1 TB. 

Versjonen på 11 tommer kommer til å koste 8990 kroner, mens versjonen på 12,9 tommer kommer til å koste 10 890 kroner.

> Les også: 7 tips for bedre Instagram-bilder

Ny Mac Mini er fem ganger raskere enn før

Sist, men ikke minst, har Apple for første gang siden 2014 oppdatert den kompakte, stasjonære datamaskinen sin, Mac Mini.

På overflaten ligner den på forgjengeren – men kan gjenkjennes på den nye mørkere fargen, 'space grey'. 

Den nye stasjonære datamaskinen Mac Mini

Det er fire år siden Mac Mini ble oppdatert sist. Ifølge Apple er den nye versjonen opptil fem ganger raskere enn den forrige. 

© Apple

I tillegg har den nye versjonen har fått en 8. generasjons Intel-prosessor med fire kjerner og mulighet for å oppgradere til seks, noe produsenten sier gjør den opptil fem ganger kraftigere. 

Nye Mac Mini fås med opptil 64 GB RAM og 2 TB lagringsplass. Den har fire raske Thunderbolt 3-porter, to USB-A-porter og en HDMI-inngang. 

Som på de to andre produktene vil Mac Mini være tilgjengelig fra 7. november, og den billigste versjonen med fire prosessorkjerner og 128 GB SSD-lagringsplass kommer til å koste 8990 kroner, mens prisen for den dyreste med seks prosessorkjerner og 256 GB SSD-lagringsplass blir 12 290 kroner. 

Redaksjonen anbefaler:
100 tips og kurs om bildebehandling 

Har du full kontroll på hvordan du gjør fargene flottere og detaljene skarpere når du redigerer bildene dine? '

Hvis ikke er det kanskje nå du skal få det. Digital FOTO har nettopp gitt ut en ny bok med 100 tips og kurs i Photoshop, Lightroom og Elements. 

Boken er skrevet slik at det er noe for alle nivåer i den. Dermed får du glede av den uansett om du er nybegynner eller allerede fotograferer i råformat og redigerer alle bildene dine. 

Med boken i hånden kan du lett løfte bildene dine til helt nye høyder takket være de grundige trinn for trinn-veiledningene hvor vi guider deg gjennom de forskjellige funksjonene, justeringsmulighetene og effektene. 

Akkurat nå kan du få boken 100 Tips og kurs med to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner + porto. Til sammen 98 kroner. Les mer om boken her.

Kanskje du er interessert i...