Økt fokus på risiko
Når du tidligere har fløyet med dronen din, måtte du skille mellom bymessig område og utenfor bymessig område.
Dette skillet er bort med de nye reglene for 2021. I stedet for at du må vurdere hva som kategoriseres som tettbebygd og ikke, er det i reglene økt fokus på hva som er risikofylt og ikke.
I dronenes EU-regler må du nå venne deg til begreper som:
-
Den spesifikke kategorien (operasjoner med middels risikonivå)
-
Den sertifiserte kategorien (operasjoner med høyt risikonivå)
Under går vi i dybden på hva du kan under hver av de tre kategoriene.
> Les også: Hva er en drone med kamera - og hvorfor bør du kjøpe en?
Åpen kategori
Det er i den åpne kategorien at de aller fleste droneflyvninger vil skje.
I den åpne kategorien deles dronene inn etter vektklasse, og hvis dronen din veier under 900 gram, er det langt færre krav til deg som operatør og reglene du må følge, enn hvis dronen din veier mer enn 900 gram.
Du kan for eksempel fly over mennesker uten at du må innhente samtykke, når dronen din veier under 900 gram. Derimot er det ulovlig hvis dronen din veier mer.
Veier dronen din mer enn 900 gram, beveger du deg nemlig inn i den neste operasjonskategorien, som vedrører droner på opptil fire kilo, og da må du opprette en sikkerhetssone til andre.
Sikkerhetssonen skal bestå av et sirkelformet område under dronen, som er en sikkerhetsavstand i tilfelle dronen skulle styrte.
Denne sone blir målt vannrett fra bakken, og da må det være minimum fem meter til andre mennesker hvis du flyr i slow mode og 30 meter hvis du flyr i normal mode.
Hvis du vil fly med droner i den åpne kategorien, må du bestå et nettkurs som du for eksempel kan ta på flydrone.no, og deretter må du bestå en onlineprøve som kan tas på hjemmesidene til Luftfartstilsynet.
Den spesifikke kategorien
Den spesifikke kategori er designet for situasjoner med høyere risiko enn den åpne kategorien. Her er det større risiko forbundet med droneflyvningene – og derfor er det høyere krav til kvalifikasjoner og redegjørelse for prosedyrer.
Hvis du for eksempel skal fly med en drone som veier mer enn fire kilo, ender du opp i den spesifikke kategorien. Du beveger deg også lovmessig inn i denne kategorien hvis du skal:
-
Fly med dronen uten å kunne se den.
-
Fly høyere enn 120 meter.
-
Fly nært flyplasser eller militære anlegg.
Du kan lese mer om reglene for den spesifikke kategorien her.
> Læs også: DJI Mini 2: Letvægtsdrone til begynderen
Den sertifiserte kategorien
Den sertifiserte kategorien er laget for spesielt risikopregede operasjoner med droner som veier over 25 kilo, persontransport, frakt og logistikk og andre spesielle formål.
Hvis du skal fly med store droner som veier over 25 kilo, må du dessuten ha godkjenning av Luftfartstilsynet.
Den sertifiserte kategorien kan virke en smule futuristisk, men det er faktisk nettopp fremtidens droneflyvning EU-reglene prøver å imøtekomme.
Den sertifiserte kategorien åpner nemlig for mye av det vi man drømte om da man først begynte å utvikle droner for frakt og logistikk.
Dette kan for eksempel være en drone med en hjertestarter, som flyr til ytre strøk av landet, eller en drone som frakter hastepakker for posten.
> Les også: 5 nybegynnertips for flotte bilder med kameradronen
Reglene kan variere fra land til land
Det nye regelverket var i utgangspunktet laget slik at dronereglene ble like for hele EU. Det satte imidlertid en rekke uenigheter en stopper for, og derfor ender vi opp med et felles begreps-univers i EU – i stedet for et felles regelverk.
De enkelte landene kan derfor selv bestemme hvor nært flyplasser og byer du kan fly, noe som gjør at du i fremtiden fortsatt bør lese deg opp på reglene hvis du skal besøke et annet EU-land med dronen din.
Det er imidlertid også noen fordeler ved det nye felles begrepsuniverset, da du kan bli godkjent for å fly i tettbebygd strøk her hjemme, og overføre disse rettighetene direkte til et annet EU-land.
Det står ingenting om dyr i den nye forskriften. Det står bare at du ikke må være til fare og sjenere, men dette punktet blir mest sannsynlig mer konkret senere, når vi får et spesifikt regelverk som bygger på de nye EU-reglene.
I visse områder er flyvning med droner helt forbudt. Det gjelder typisk områder der det er fengsler, naturområder og militære områder.
> Les også: Film best mulig med mobilen, actionkameraet og det store kameraet
Få full oversikt over de nye EU-reglene
Det hviler et tungt ansvar på skuldrene dine som dronepilot, etter at de nye reglene ble aktive ved årsskiftet 2020/21.
Det er nemlig opp til deg å sørge for at flyvningene dine er i overensstemmelse med hvordan vi tolker på de nye EU-reglene her hjemme.
Er du fortsatt i tvil? Da kan du få mer informasjon her.
Her kan du også ta dronebeviset ditt, hvis du ikke allerede har et.
> Les også: Hva er en drone med kamera – og hvorfor bør du kjøpe en?