Dette må du vite når du kjøper en kameraveske

Det er viktig at du velger en kameraveske som passer til akkurat deg. Her får du vite hva du bør se etter. 

© Shutterstock

Slik velger du riktig kameraveske

Skuldervesker, midjevesker, ryggsekker, trillekofferter ... Det finnes stort sett like mange kameravesker som det finnes fotografer, og det er ikke likegyldig hvilken veske du velger. Her får du vite hva du bør se etter.

13. april 2022 av Sarah Marie Winter

En kameraveske er gull verdt for deg som fotograf – i hvert fall hvis du vil ta godt vare på utstyret ditt.

Det er nemlig viktig at utstyret er helt beskyttet mot regn, støv og eventuelle støt når du frakter det frem og tilbake, og det klarer ikke en vanlig veske til hverdagsbruk. 

Men hvilken kameraveske bør du velge? Et hylster, en skulderveske, en ryggsekk eller noe helt annet? 

Alt avhenger av hvordan du fotograferer.

I denne artikkelen kan du lese om: 

Få 2 magasiner for 148 kr + en gave: Slyngeveske til foto og fritid.

Kameraveskens størrelse

Det første du må finne ut er hvor mye utstyr du har, og om du trenger å ha alt med deg når du er ute og fotograferer. 

Vurder også om du kommer til å kjøpe mer utstyr i fremtiden, for eksempel nye objektiver eller en blits, som den nye kameravesken din skal kunne romme.

Det kan være fristende å fylle kameravesken med så mye kamerautstyr som mulig, slik at du er sikker på at du ikke mangler noe, men husk at kameravesken blir tyngre og tyngre jo mer du fyller den med.

Kameraveskens stil

Det er ganske enkelt å finne ut hvor stor den nye kameravesken din må være – det handler nemlig bare om hva du trenger å ha i den. Det er mye vanskeligere å velge hvordan den skal se ut.

Vi har laget en liste over de forskjellige kameraveskene som finnes på markedet, slik at det skal være enklere for deg å ta et valg.

Her kan du se hvilken type fotograf de er spesielt egnet for. 

liten guide til kameravesker

Et hylster gir stor bevegelsesfrihet. Til gjengjeld kan du bare ha ett kamera med objektiv i det.

© Shutterstock

Hylstervesken

Et hylster er en kameraveske som har akkurat nok plass til et kamerahus og et objektiv, pluss eventuelle småting som f.eks. minnekort og batterier. 

Hylsteret har vanligvis en rem slik at det kan bæres over skulderen og/eller en rem som kan spennes rundt hoften som en vanlig midjeveske.

Den passer til fotografer som ikke må bytte objektiv og gjerne vil ha stor bevegelsesfrihet. 

Hylsteret egner seg for eksempel veldig godt hvis du skal fotografere sportsbegivenheter og ikke vil drasse på en stor kameraveske. 

> Les også: Lær å ta bilder med masse action her. 

Dette må du vite når du kjøper en kameraveske

En skulderveske er ofte diskré utformet, slik at du glir inn i mengden hvis du for eksempel tar gatebilder. 

© Shutterstock

Skulderveske

En skulderveske er en kameraveske som er større enn et hylster og som vanligvis har plass til minst ett kamerahus og et par objektiver samt noen småting. 

Skuldervesker er ofte mer diskré enn f.eks. ryggsekker og trillekofferter, men det finnes også modeller som er romsligere og med tykke, polstrede remmer som er designet til å belaste skulderen minst mulig. 

Skuldervesken passer til fotografer som har behov for å kunne bytte mellom et par forskjellige, mindre objektiver og som ikke vil tiltrekke seg for mye oppmerksomhet, for eksempel gatefotografer. 

Skuldervesken er også velegnet til å oppbevare utstyr i hjemme når det ikke er i bruk.

> Les også: Fem tips til gatebilder

Dette må du vite når du kjøper en kameraveske

Med en ryggsekk kan du bære med deg alle favorittobjektivene dine – uten å bli sliten i skuldrene. 

Ryggsekken

En ryggsekk har vanligvis plass til flere kamerahus og en håndfull små eller et par store objektiver, men også denne vesketypen kan variere mye i størrelse.

Den store fordelen med ryggsekken er at den har plass til ekstra mye utstyr og at den ikke sliter på skuldrene og ryggen på samme måte som skuldervesken. Samtidig har du begge hendene fri. 

Til gjengjeld tar det ofte lengre tid å skifte objektiver eller sette inn nytt batteri i kameraet, fordi du som regel må ta av deg ryggsekken og sette den på bakken for å få tak i utstyret. Samtidig kan den være svært varm mot ryggen hvis du for eksempel er på ferie et sted med høye temperaturer.

Den passer til fotografer som har behov for å frakte store teleobjektiver og/eller flere kamerahus samt et kamerastativ. 

Og den er spesielt velegnet til fugle- og naturfotografer som skal frakte tungt utstyr over lengre avstander. 

Les også: Slik velger du riktig fotoryggsekk

Boundary Rennen Recycled Daypack

Det finnes flere ryggsekker som fungerer som skall, og så må du kjøpe innmaten til utstyret slik at du selv kan velge størrelse og mye annet. 

© Boundary

Andre kameravesker

Det finnes også andre typer kameravesker, for eksempel trillekofferter og såkalte hardcases. Felles for dem er at de er svært romslige og gir ekstremt god beskyttelse. De er imidlertid svært begrensende siden du som regel må bære dem i den ene hånden og ikke på ryggen eller over skulderen.

Disse vesketypene er derfor best egnet til oppbevaring av utstyr som ikke er i bruk, eller hvis du f.eks. skal ut på en lang fly- eller biltur der utstyret ikke skal brukes underveis.

Les også: Sju hverdagsting du må ha i fotovesken

Kanskje du er interessert i...